HPV-szűrés ön-mintavétellel? (x)

A humán papillómavírus (HPV) fertőzés leggyakrabban szexuális úton terjed, és akár hosszú ideig tünetmentes lehet. Igen nagy szerepe van a nemi szervek és a fej-nyak régió jó- és rosszindulatú daganatainak kialakulásában, mégis sokan húzódoznak a nőgyógyászati szűréstől. Nincs időnk,fontosnak tartjuk, de mégis, olyan kényelmetlen a vizsgálat.

Még kevesen ismerik, de lehetőség van otthoni mintavétellel, korrekt, hivatalos, laboratóriumi eredményt kapnunk a HPV jelenlétéről a hüvely, a méhnyak területén. Rengeteg kérdés merül fel azonnal, így Dr. Benczik Márta (SYNLAB Budapest Diagnosztikai Központ, GenoID Molekuláris Diagnosztikai Laboratóriumának Szakmai Igazgatója) segítségét kértük.

HPV

HáziPatika.com: Mi lehet a különbség, ha nőgyógyászunk készít rákszűrést számunkra, vagy ha saját magunk által levett mintát küldünk a laboratóriumba?

Dr. Benczik Márta: Az elmúlt évek kutatásai szerint a kenetcitológiai vizsgálatnál érzékenyebb a HPV-vizsgálaton alapuló szűrés a méhnyakrák felderítésében, ezért a legújabb szakmai ajánlások már ezt helyezik első helyre a szűrési sorrendben. Laboratóriumunkban elkészítettük azt az összehasonlítást (validálást), amely a nőgyógyász által levett minta eredményét veti össze az ön-mintavétellel történő laboratóriumi vizsgálattal. Az összehasonlításnak az volt a lényege, hogy a hölgy, aki otthon elvégzi a megfelelően leírt módon az ön-mintavételt, vajon ugyanazt a leletet tarthatja-e a kezében, mint amit a nőgyógyásztól kaphat az orvos által levett minta alapján. A vizsgálat során bebizonyosodott, hogy az ön-mintavételes tesztek eredménye kiváló egyezést mutat az orvos által levett mintáéval!

HP: Tényleg otthon, akár a fürdőszobánkban is levehetjük a mintát? Mennyire bonyolult ez?

BM: Az ön-mintavételi eszköz neve "Qvintip". Olyan a kinézete, mint egy tamponfelhelyező applikátornak. Kényelmesen, fényképes útmutató segítségével végezhetjük el a mintavételt a saját lakásunkban. A hüvelyben az érezhető akadály eléréséig kell felhelyezni az eszközt, majd kétszer meg kell fordítani. A mintavevő úgy van kialakítva, hogy a lehető legtöbb sejtet tudja összegyűjteni, hiszen ezek a sejtek szolgálnak majd a HPV-vizsgálat alapjaként. Miután eltávolítottuk az eszközt, rövid szárítási idő következik, majd egy egyszerű mozdulattal gyakorlatilag beleejtjük a mintaszállító műanyag hengerbe.

HP: A laboratóriumba hogyan jut el a minta?

BM: A csomagban található egy vizsgálatkérő lap, amelyen szerepel az azonosítószám, mely a kérőlappal párosítja a mintát. A név és a személyes adatok korrekt kitöltése rendkívül fontos, ezenkívül telefonszámot is kérünk. A levett mintát akár postai úton is be lehet küldeni laboratóriumunkba, de lehetőség van arra is, hogy a SYNLAB valamelyik magán-vérvételi helyén kerüljön leadásra. Ezekből országosan már több mint 30 található!

HP: Hány napot kell várnunk a kiértékelésre?

BM: A vizsgálat kiértékelése 3 munkanap alatt megtörténik. A páciens az eredményét postai vagy személyes átvétel útján kaphatja meg.

HP: Van a tájékoztatóban bármilyen olyan információ, hogy ha pozitív HPV-eredményt kap valaki, akkor mit kell csinálnia?

BM: Igen, az eredményközlésnél felhívjuk a figyelmet arra, hogy ha az eredmény HPV-pozitív, akkor szükséges a nőgyógyászati konzílium a további teendők eldöntése érdekében. A szakorvos figyelembe veszi a vírus típusát, amelyek közül a méhnyakrák kockázata szempontjából a legfontosabbakat szintén feltüntetjük a leleten, illetve dönt a kenetcitológiai mintavétel szükségességéről. De persze, ha valaki fertőzött, még nem jelenti, hogy méhnyakrákja van, mert a HPV-fertőzés az esetek többségében tünetmentesen elmúlik. Erre is kitérünk az ismertetőben. Ellenben ha negatív az eredmény, akkor ezzel tudományosan megalapozottan és egyben megnyugtatóan letudtuk a méhnyak-szűrést legalább egy évre!

HP: Megtudhatjuk, hogy jellemzően kik azok, akik kifejezetten előnyben részesítik ezt a szűrésfajtát?

BM: Sokan vannak, akik valamilyen okból nem szeretnek nőgyógyászhoz járni vagy nincs idejük erre. Az ő esetükben a kockázatbecslésre az ön-mintavételes HPV-teszt megfelelő módszer lehet, legalább ennyit tegyenek meg egészségükért. A legújabb nemzetközi ajánlásokba is bekerült az ön-mintavételes HPV-teszt mint a szűrési hatékonyságot növelő módszer. A fejlett országokban akár nemzetközi szűrőprogramok kiegészítőjeként is használják azok körében, akik elutasították a részvételt a hivatalos szűrési projektekben. Egyszerűen postai úton elküldik számukra a tesztcsomagot. És bizony több publikáció is született, amely alátámasztotta a szűrés ezen fajtájának hatékonyságát, például Svédországban is.

Ha korosztály szerint vizsgáljuk a kérdést, hogy kiknek ajánlható a teszt, akkor azt kell figyelembe vennünk, hogy a HPV-fertőzés okozta megbetegedések gyakorisága a 30 év felettiek körében magasabb. Bár nem korlátozzuk életkor alapján a vizsgálat elvégzését, de a szakmai iránymutatások alapján leginkább a 30 év feletti hölgyeknek kínáljuk a HPV-tesztelést.

HP: Mindez nagyon izgalmasan hangzik! Már csak egy kérdés maradt: hogyan juthat a teszthez, aki szeretné magának elvégeztetni?

BM: Az ön-mintavételes HPV-teszt megrendelhető a SYNLAB GenoID laboratórium webshopjában - ez esetben a tesztcsomag postai úton kerül kiküldésre -, azok számára pedig, akik a személyes átvételt részesítenék előnyben, megvásárolható a SYNLAB magán-vérvételi helyein is.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)