Horkolásteszt! Ön melyik típusba tartozik?

A horkolás kegyetlenül képes lerombolni a párkapcsolatokat, vagy a jó viszonyt bárkivel, aki kénytelen huzamosan ott aludni, ahol más hangosan húzza a lóbőrt, mert az irritáló és változó intenzitású hang elveszi a hatékony alvás lehetőségét attól, aki kénytelen azt eltűrni.

A Brit Horkolás és Alvási Apnoé Szövetség (BSSAA) szerint a horkolók több mint kétharmada férfi. A szövetség társalapítója, Marianne Davey szerint ez azért van, mert a férfiak inkább hordanak a nyak- és toroktájékukon többletsúlyt, illetve nagyobb valószínűséggel isznak és dohányoznak, ami szintén hozzájárul a horkolás kialakulásához.
A horkolást nem lehet gyógyítani, de hatékonyan kontrollálható, ha sikerül tisztázni, hogy a probléma a szájhoz, az orrhoz vagy a nyelvhez kapcsolódik-e. Az alvásközpontokban is kivizsgálják a horkolás eredetét, s ez alkalmasint elég sokba kerülhet. Így előtte érdemes elvégezni egy tesztet, tisztázandó a horkolás típusát.

Az orrból kiinduló horkolás


Nyomja meg az egyik oldalon az orrcimpáját, hogy lezárja ezzel az orrlyukat. Miközben a szája csukva marad, lélegezzen be levegőt a másik orrlyukon keresztül.
Ha az orra hajlamos összeesni próbálja meg óvatosan feldúcolni az orrlyuk legvégén egy gyufaszállal.
Ha a légzés könnyebbé válik az orrlyuk kitámasztásával, a nazális tágítók megoldhatják a horkolás problémáját. A tesztelést mindkét orrlyukkal végezze el!

A szájból eredő horkolás

Nyissa ki a száját, és tegyen úgy, mintha horkolna. Most csukja be a száját, és megpróbálja ugyanazt a zajt kelteni még egyszer.

Egy felmérés adatai szerint minden negyedik ember horkol. A férfiak kétszer nagyobb valószínűséggel, mint a nők. Részletek!

Ha csak akkor horkol, ha nyitva van a szája, akkor száj-horkolással van dolga. Azok a termékek, amelyek segítenek csukva tartani a száját álmában, segítenek megállítani a horkolását.

A nyelvtől eredő horkolás

Nyújtsa ki a nyelvét, amennyire csak tudja, és fogja a fogai közé. Most próbáljon meg horkolást imitálni.
Ha a horkolás zaja csökken miközben a nyelv ebben az előretolt helyzetben van, akkor valószínűleg az úgynevezett nyelv alapú horkolást kell leküzdeni. Ilyenkor a horkolást a nyelv és a környező szövetek tartásának, tónusának hiánya okozza.
Az olyan eszközök, amelyek az alsó állkapcsot az alaphelyzeténél akár 5 mm előrébb lévő pozícióban tartják hatékonyak lehetnek a horkolás e formájával szemben.

A horkolásnak számos különböző típusa van

Hogyan lehet segíteni a horkoláson?

Dekongesztánsok. A dekongesztáns (nyálkahártyalohasztó) orrspray-k gyógyszertárakban kapható szerek, amelyek segítenek megőrizni az orr átjárhatóságát megfázás, allergiás tünetek esetén, de a horkolást is hatékonyan mérsékelheti. A szert lefekvés előtt negyedórával kell használni. Jó az orr-horkolók számára.
Nazális tágítás. Léteznek olyan eszközök, amelyek az orrlyukakat nyitva tartják, s hatékonyan segítik azok kezelését, akik orrdugulással vagy horkolással küzdenek. Például az orr külső felületére ragasztható speciális csíkok képesek nyitva tartani az orrlyukakat. Jó az orr-horkolók számára.
Illóolajok. Azok a torokpermetek, amelyek illóolajokat és a szájpadlás és a nylevcsap puha szöveteit összehúzó gyógynövények tartalmaznak képesek mérsékelni a horkolást. Jó a száj-horkolók számára.
Álltartó szalagok. Aki alvás közben a száján keresztül lélegzik, valószínűleg horkol. Ha az ilyen célra tervezett ragasztószalagokat helyeznek fel az alsó ajakra és a száj két oldalára, segít megelőzni, hogy az alsó állkapocs leessen, s a száj kinyíljon. E finom rögzítés anélkül hat, hogy akadályozná a szájat a mozgásban. Jó a száj-horkolók számára.
Állkapocs-adjusztálás. Ha a horkolást az okozza, hogy laza a nyelv alapja körüli szövet, azok az eszközök, amelyek az alsó állkapcsot és a nyelvet előretolt állapotban tudják tartani, megállíthatják a horkolást azáltal, hogy nagyobb teret hoznak létre a légzéshez. Ennek az eszköznek létezik olyan rugalmas műanyagból készült változata, amelyet közvetlenül a szájba lehet tölteni, a az egyedi formához igazítani forró vízben való felmelegítés után. Jó a nyelv-horkolók számára.
Éneklés. Az énekgyakorlatok célja, hogy megőrizze a a nyelv, a száj és a torokszövetek tónusát, ezáltal hatékonyan csökkenti az olyan típusú horkolást, amely a korral egyre rosszabb lenne. A horkolók számára támogatást adó dalolást egy weboldal is segíti. Jó a száj- és nyelv-horkolók számára.
Lézersebészet. Ha a horkoló minden lehetőséget kimerített, s az éneklés sem hat, akkor jöhet a lézersebészeti kezelés. Ha a szájüreg hátsó részében található ív, az uvola környezetében lévő szövetek hiányzó tónusának kezelését lézerrel végzik el. Ez a beavatkozás, az úgynevezett uvulopalatoplastia azonnali és tartós gyógyulást eredményez. Jó a száj-horkolók számára.
Forrás: Daily Mail

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+4, +9 °C
Minimum:
+1, +6 °C

Hazánkban pénteken délelőtt változóan, gyakran erősen felhős lesz az ég, elsősorban délen és keleten várható elszórtan eső.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag