Az életkor szerepe a teherbeesésnél

Tudvalevő, hogy az életkor előrehaladásával egyre nehezebb feladat a gyermekvállalás, a statisztikai adatok mégis azt mutatják, hogy hazánkban mára a legtöbb újszülöttnek 30 évesnél idősebb anyuka ad életet. Hol van tehát az igazság?

Kitolódó gyermekvállalás, avagy babázás a harmadik ikszen túl

Napjainkban a szülés ideje meglehetősen kitolódott a nőknél a pár évtizeddel korábbi állapotokhoz képest, aminek eredményeként manapság minden második kismama betöltötte már a harmadik ikszet, sőt, negyven felett is kétszer annyian hordanak ki sikeresen egy terhességet, mint alig tíz évvel ezelőtt.

Terhes, teherbeesés, termékenység, fertilitás, gyermekvállalás, terhesség, várandós, szülés
A termékenység a petesejtek fogyása miatt a kor előrehaladtával folyamatosan csökken

A teljes igazsághoz persze hozzátartozik, hogy az élveszületések száma Magyarországon a hetvenes évek környékén még elérte az évi 150 ezret, az elmúlt esztendőkben viszont a 90 ezret is legfeljebb csak kis mértékben tudta túllépni ez a mutató. Közvetlen és kizárólagos ok-okozati viszonyt persze nem szabad a két tendencia között felállítani, de a kapcsolat bizonyos mértékű megléte nyilvánvaló.

Csökkenő termékenység áll a háttérben?

A fertilitás , azaz a termékenység a petesejtek fogyása miatt a kor előrehaladtával folyamatosan csökken - a nőknél általában 35-37 éves kor felett már jelentős mértékben, 40-42 évesen pedig a teherbeesés esélye igen alacsony. Éppen ezért a gyermekvállalás ideális időpontja a leendő anyukák esetében 20 és 35 év közé tehető . Ettől függetlenül általánosságban el lehet mondani, hogy az a nő, aki saját, spontán havi ciklussal rendelkezik, nem titulálható túl idősnek a várandóssághoz és szüléshez.

A férfiak termékenysége ugyancsak véges, különösen 40 - egyes kutatások szerint 35 - éves kor felett egyre inkább jelentkezik ez a probléma. A kor előrehaladtával fokozatosan csökken az egészséges spermiumok száma, egyben megnő a születendő gyermek egészségét károsító betegségek kockázata. Ez utóbbi összefüggés igaz a nőkre is: a magasabb anyai életkor magasabb rizikót jelent egyes genetikai rendellenességek, mint például a Down-kór kialakulására .

Nincs olyan, hogy bevált recept

A fertilitás romlása természetesen azt is jelenti, hogy a korábbi fogantatások sikere sem hozza szükségszerűen magával, hogy később is ugyanolyan eredményes lesz a babaprojekt. Csak a számosítás kedvéért: kutatások szerint egy 30 éves nő átlagosan 20 százalékos, egy 40 év feletti nő pedig 5 százalékos eséllyel esik teherbe.

Amennyiben az egészségi állapota megengedi, akár 50 éves kor felett is vállalhat gyermeket. Azonban a késői terhesség komoly terhet ró a kismama testére.

Biológiai értelemben nem érdemes tehát túl sokáig halogatni a családalapítást, azt azonban megnyugtatásul hozzá lehet ehhez tenni, hogy a modern orvostudomány készen áll arra, hogy kezelje az idősebb korban való gyermekvállalás esetleges kockázatait.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +12, +19 °C

A napos időszakok mellett többször megnövekszik a felhőzet, elszórtan, főleg északkeleten lehet zápor, zivatar. A mérsékelt szél helyeként átmenetileg megerősödhet, 25, 30 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön sem érvényesül fronthatás, de a változékonyság kettősfronthoz hasonló tüneteket válthat ki a fokozottan érzékenyeknél. Fejfájás és migrén jelentkezhet, ingadozhat a vérnyomás, felerősödhetnek az emésztési problémák. A szabadban ingadozó hő- és komfortérzetre kell készülni. Egyesek alvászavarokat tapasztalhatnak. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)