Ezért vág jobban a nők esze

Biológiailag 3,8 évvel fiatalabb a nők agya a férfiakénál - legalábbis ez derült ki a washingtoni orvosi egyetem friss tanulmányából. A kutatás során 20 és 82 év közötti nők és férfiak agyát vizsgálták.

Az új felfedezés segíthet megérteni annak okát, hogy a nők tovább maradnak mentálisan fittek még idősebb korukban is. A jelenség a glükóz felhasználásán és az energia elégetésének módján alapul. Ezek ugyanis befolyásolhatják az agyi teljesítményünket.

A nők nem felejtenek annyit

Egy korábbi kutatásban fény derült rá, hogy a férfiak agya gyorsabban zsugorodik. Az új eredmények viszont azt sugallják, hogy az agyi anyagcsere is más a két nemnél.

nő, agy, agyműködés, férfi, nemi különbségek, mentális egészség, neurológiai betegség
A nők agya majdnem 4 évvel fiatalabb, mint a férfiaké. (Kép: 123rf)

Ez megmagyarázhatja, hogy az idősebb férfiaknál miért látványosabb a korral járó memória- és beszédkészség-romlás. Úgy tűnik, hogy a nők a fiatalabb agyuk miatt jobban védve vannak ezektől.

A neurodegeneratív betegség különféle betegségek összefoglaló neve, amelyek elsősorban az emberi agy idegsejtjeit érintik. Ilyen például az Alzheimer-kór is.

"Most kezdjük megérteni, hogy a különböző nemi tényezők hogyan befolyásolhatják az agyi öregedést, valamint a neurodegeneratív betegségekkel szembeni érzékenységet" - mondta Dr. Manu Goyal, a tanulmány vezetője.

A glükóz a kulcs

A kutatók 205 férfi és a nő tényleges életkorát hasonlították össze az agyuk korával a glükóz és az oxigén felhasználása alapján. Az általános megállapítás szerint ugyanis ahogy öregszünk, agyunk egyre kevesebb glükózt éget el működés közben.

Egy számítógépes algoritmus alapján azonban elmondható, hogy a nőknél nagyobb a glükóz felhasználási aránya, ez pedig fiatalon tartja az agyukat. Ez azonban nemcsak az idősebb, hanem a huszonéves részvevők esetében is igaznak bizonyult. "Tulajdonképpen felnőtt korra már 3 évvel idősebb egy férfi agya egy nőénél, és ez életük végéig így is marad" - mondta Dr. Manu.

A szakember szerint még nem tudják pontosan, hogy ennek mi lehet az oka - csak újabb kutatások után derülhet majd ki. Egy felnőtt csoport bevonásával már most is vizsgálják, hogy a fiatalabb aggyal rendelkezőknél valóban alacsonyabb-e a mentális problémák kialakulásának kockázata.

Forrás: dailymail.co.uk

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: