Az átmeneti mentális zavar jelei

HáziPatika

Ha úgy érezzük, hogy mindenki azon dolgozik, hogy nekünk szebb és jobb legyen az életünk, akkor könnyen lehet, hogy egy átmeneti mentális zavarban szenvedünk.

Mit kell tudni a mentális zavarról?

A pronoia a paranoia ellentéte: míg utóbbinál valaki attól fél, hogy mindenki összeesküdött ellene, minden azért történik, hogy neki rossz legyen, addig a pronoiásak úgy gondolják, mindenki azon dolgozik, hogy nekik szebb és jobb legyen az életük. A kifejezést csak néhány szakember használja, a fősodorbeli klinikai pszichiátria és a pszichológia szintjén a pronoia nem létező diagnózis, nincs ilyen önálló mentális zavar. A szakemberek kizárólag más mentális betegségek tüneteként találkoznak vele. Átmeneti állapotként azonban nem ritka a pronoia.

A pronoia olyan kórképeknél fordul elő, amelyek miatt az érintett euforikus állapotban van. Leggyakrabban a mániás állapotok ilyenek, illetve az úgynevezett szkizoaffektív pszichózisok. Utóbbit ötvözött pszichózisnak is nevezik, esetében a hangulatzavarok és a szkizofrénia tünetei kombinálódnak. Ennek egyik alcsoportja a szorongás-boldogság pszichózis, amelynél az állapot a nevében hordott két véglet között ingázik. A pronoia ennek boldogságfázisában jelenik meg. Előállhat ilyen állapot drog vagy alkohol hatása miatt, de lehet a hátterében csökkent kognitív funkció,demenciavagy gyengeelméjűség is.

Mintha mindenki minket segítene... Csak át ne verjenek!
Mintha mindenki minket segítene... Csak át ne verjenek!

Mik a pronoia tünetei?

A pronoiás személy tehát azt gondolja, mindenki őt segíti, mindenki azon dolgozik, hogy céljai megvalósuljanak, elképzelései teljesüljenek. Az érintetteknek gyakran vannak altruista, másokon segítő elképzeléseik, nagy ötleteik, amelyekkel megváltják a világot, előrevisznek komoly ügyeket. Ebben a tudatállapotban nagy jelentőséget tulajdonítanak egészen kis eseményeknek is, például, hogy más is fölismerte, mennyire komoly dologért küzdenek.

A pronoia lényege valójában ugyanaz, mint a paranoiáé, csak az előjele ellentétes: míg a paranoid személyek apróságokból következtetnek súlyosan negatív dolgokra, addig a pronoiás emberek ugyanolyan apróságok miatt várnak pozitív kifejleteket.

A pronoia lehetséges szövődményei

A pronoia szövődménye az lehet, ha a pronoiás személy ráeszmél, hogy elképzelései nem reálisak, nem megvalósíthatóak. Ilyenkor állapota átcsaphat az ellenkezőjébe. A másik szövődmény a túlzott bizalom miatt az lehet, hogy az érintett áldozattá válik. Ha ugyanis ki akarja használni valaki a feldobott, túlzottan optimista állapotot, akkor könnyen meg tudja tenni. Köthet vele például előnytelen üzleteket, vagy elkérheti a pénzét irreális célokra.

Hogyan lehet kezelni a pronoiát, és milyenek a gyógyulási esélyek? Részletes cikkünkből ez is kiderül a Betegségek A-Z rovatban!


 

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+19, +26 °C
Minimum:
+13, +18 °C

Hazánkban kedden délelőtt az ország nagy részén borult vagy erősen felhős lesz az ég, a déli határ mentén lehet szakadozottabb a felhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag