Már a cukor is hiánycikknek számít

A hatósági áras kristálycukor országszerte több boltban is hiánycikké vált, a készleteket gyorsan felvásárolják.

A boltokat elnézve az elmúlt hónapokban teljesen új értelmet nyert a jól ismert mondás, miszerint viszik, mint a cukrot. Pontosabban csak vinnék, mert a budapesti és a vidéki üzleteket járva az látszik, hogy lassan hiánycikknek számít a hatósági áras kristálycukor – írta a Telex. Beszámolójuk szerint a probléma nemcsak a kisboltokat érinti, hanem a nagyobb üzletláncokat (Aldi, Lidl, Tesco, Spar, Penny) is.

Már korábban is írtunk róla, hogy több árstopos termék is hiánycikk lett.

„30 perc múlva már úgysem lesz”

A jelenség egyáltalán nem új, az eladók a február óta érvényben lévő árstopot és az annak nyomán bevezetett mennyiségi korlátozást okolják az áruhiányért. Az ünnepek közeledtével ugyanakkor még komolyabb gondot jelenthet a cukorhiány. A lap újságírója több fővárosi boltban is csak üres raklapokat talált cukor helyett. „Talán ha holnap reggel nyitásra jön, akkor lesz. Ha nem, akkor ne is jöjjön, mert 30 perc múlva úgysem lesz” – magyarázta az eladó.

Kisebb üzletekben is jártak, volt ahol a hatósági árat hirdető árcédula mögött csak porcukrot és nádcukrot találtak a „próbavásárlók”. Az egyik fővárosi non-stopban azt mondták, egy ideje már egyáltalán nem kapnak cukrot a beszállítótól, pedig náluk is sokan keresik a terméket, főleg így, az ünnepek előtt.

cukor, gazdasági válság
A hazai üzletekben is hiány van a hatósági áras cukorból. Fotó: Getty Images

Van, ahol hónapok óta hiány van

Több vidéki nagyvárosban is rendszeres gondot okoz a cukor hiánya az üzletekben. Szegeden is hónapok óta beszédtéma a hiánya, így az emberek többet vesznek belőle, mint máskor, ha valahol sikerül kapniuk. Több nagyobb üzletben is hiány volt ebből a termékből, egy helyi kisboltban pedig arra panaszkodtak, hogy hetente csak 20 kiló cukrot kapnak, amit hamar felvásárolnak az emberek. A Győr közelében lévő Kisbajcs egyik boltjának tulajdonosa szerint hatszáz és hatszázötven forint közötti áron juthat hozzá a hatósági áras termékhez, amit 390 forintért árusíthat, így csomagonként legalább 250 forint vesztesége van az üzletnek.

A Cukorrépa Termesztők Országos Szövetségének elnöke is arról beszélt néhány hónapja, hogy pusztán az alacsonyabb ár miatt több cukrot vesznek az emberek, a megnövekedett kereslettel pedig nem tudják tartani a lépést a boltok. Sok vásárló azért halmoz fel otthon nagy készleteket, mert arra számít, hogy később lényegesen drágább lesz, ráadásul a cukor korlátlan ideig eláll, nem kell így attól tartani, hogy ki kell dobni a megmaradt készleteket.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

A legsúlyosabb tévhitek a C-vitaminról

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +4 °C
Minimum: -5, +0 °C

Északkeleten átmenetileg rövid időre kisüthet a nap, de legnagyobb részt borongós idő várható. Helyenként alakul ki havazás, hózápor, az Alföldön kisebb eső is lehet. Élénk, erős lesz az északi szél, a maximumhőmérséklet 0, 4 fok között alakul. Pénteken kettősfronti tüneteket tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakori lehet a fejfájás, a migrén, emellett keringési panaszok is felléphetnek, sokaknál jelentkezhet rossz közérzet, rosszullét. Az arra hajlamosak körében az emésztési problémák is megszaporodhatnak. Alacsony hőérzetre kell készülni, nagy a megfázásveszély! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: