Hiánycikk lett két árstopos termék

Kongatják a vészharangot, nem tesz jót az árstop.

Döntött a kormány, marad az árstop hét terméken, amelyet a kereskedők nem adhatnak drágábban a tavaly október 15-i árnál. A probléma az, hogy a kereskedők ezeket sokkal drágábban tudják csak beszerezni, mint eladni. Másrészt az árstop kannibalizálja a többi terméket, mivel az emberek kevésbé vásárolnak másból. Így folyamatosan torzul a súlyuk a kiskereskedelemben, újabb veszteségeket okozva a kereskedőknek, amit hónapról hónapra görgetnek maguk előtt – derült ki a Népszava cikkéből.

Az emberek az árstopos termékeket keresik. Fotó: Getty IMages
Az emberek az árstopos termékeket keresik. Fotó: Getty IMages

Vámos György az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint a beszerzési árak – az élelmiszeripar átadási árai – a fogyasztói áraknál is gyorsabban emelkednek. E téren a drágulási ütem júliusban 40 százalék felett járt, miközben a bolti ár augusztusban lépte át a 30 százalékos növekedési küszöböt. Márpedig a kereskedelmi cégek legnagyobb költsége a beszerzés, erre rakódik rá az árstopból fakadó veszteség, majd most a rezsiárak drasztikus drágulása – magyarázta.

Az élelmiszerárstoppal azonban nem csak ez a probléma, hanem az, hogy hiány alakulhat, illetve helyenként már ki is alakult az árstopos termékekből. Annak ellenére, hogy több üzlet is limitálta az árstopos termékekből vásárolható mennyiséget. Például számos Balaton-környéki diszkontban sem lehetett cukrot kapni, újabban pedig a 2,8 százalékos UHT-tej hiányára panaszkodnak a vásárlók.

Felgyorsulhatnak az üzletbezárások

Visszatérő kritika, hogy az élelmiszerárstop infláció-visszafogó hatása legalábbis megkérdőjelezhető, hiszen a kereskedők a hatósági áras termékeken elszenvedett veszteségeiket visszahozhatják más termékeik árában.

Vámos György ezzel kapcsolatban azt hangsúlyozta: a vásárlók árérzékenysége miatt ezt nem lehet automatikusan megtenni. Vannak üzletek, amelyek megpróbálnak máshol emelni, de a vásárlók ma már mindennek megnézik az árát, az élelmiszer fogyasztás pedig – mennyiségét tekintve – csökken. A fogyasztói árakat a beszerzési árak és a rezsiköltségek növekedése miatt is emelni kellene, de mindezzel az árstop veszteségeivel együtt is óvatosan kell bánni – mondta.

Vámos György szerint a fenti problémák miatt valószínűleg felgyorsulnak az üzletbezárások. A kisboltok mozgástere a legkisebb, hiszen ők eleve drágábban tudják kínálni termékeiket, mert teljesen másként működnek, mint a nagy áruházak. Úgy vélte, a cukorellátási problémák jelenleg is vannak, és egy időben az étolajjal kapcsolatban is voltak fennakadások. Sőt, ilyen eseti hiányok a jövőben is lesznek ezeknél és más árstopos termékeknél is – jelezte.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +23 °C
Minimum: +5, +13 °C

A néhol előforduló futó záporok mellett több-kevesebb időre kisüt a nap. Hajnalban előfordulhatnak ködfoltok. Erős lesz az északnyugati, majd a délnyugati szél, a csúcshőmérséklet 16, 23 fok között alakul. Vasárnap hidegfronti hatás érvényesül. Görcsös fejfájás jelentkezhet, ezen kívül az izom- és hasi görcsök is felerősödhetnek. Fokozódhatnak az ízületi bántalmakkal élők tünetei. A tartós fejfájás kellemtlen perceket okozhat. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: