Kívül-belül kiütve

Az allergiát még ma is sokan amolyan "szalonbetegségnek" gondolják, amely túlzottan kényes, agyontutujgatott és tisztaságmániás embereket támad meg. Az érintettek viszont szó szerint a bőrükön tapasztalják, hogy az allergiának semmi köze az eleganciához.

Megváltás nincs, mert a nyavalya nem gyógyítható. Az orvos annyit tehet, hogy a páciens sokszor elviselhetetlen tüneteit csillapítja, illetve megtanítja őt: hogyan készítse föl a szervezetét, mielőtt az allergiát kiváltó anyaggal találkozik.

Izgágábbak

Nagyon sok ilyen anyag van, és gyakran találkozunk is velük. Dr. Szerdahelyi Beáta bőrgyógyász-allergológus betegköre elsősorban gyermekekből áll. Komoly tapasztalatai alapján összegeztük azokat a tényeket, amelyekkel a szülőknek és a gyerkőcöknek szembe kell nézniük.

- Rengeteg gyermek jön a világra úgynevezett veleszületett ekcémával - mondja a doktornő. - Ehhez több esetben felsőlégúti allergia is társul. Az ilyen kicsinyeknél gyakrabban jelentkezik csalánkiütés, például egy-egy étel hatására. Nagyon fontos tudni, hogy az ekcémás gyerekek jóval érzékenyebben reagálnak a környezeti változásokra, a stresszhatásokra, amilyen a nyaralás, az utazás is. Mivel ők általában izgulékonyabbak, nyugtalanabbak a többi kicsinél, a változás megviselheti őket, ami rontja a bőrük állapotát is. Ezért ha nyaralni visszük az ilyen gyermeket, ne hagyjuk otthon a gyógyszereit vagy a mosakodókrémjét, a kenőcseit, és igyekezzünk a lehető legkevesebb izgalomnak kitenni őt.

Térkép

A "valódi" allergiáknak mindig van előzményük, ezért egy-egy reakció nem éri fölkészületlenül a beteget. A virágporra, állati szőrre, bizonyos élelmiszerekre rosszul reagálók általában pontosan tudják a tennivalót.

ü A pollenallergiásoknak pollentérképet adunk, hogy időben fölkészülhessenek a támadásra. Fölhívjuk a figyelmüket, hogy az adott növény virágzása előtt már több héttel el kell kezdeniük a megelőző gyógyszeres kúrát, ami antihisztaminok szedését jelenti. Ha betartják az utasításokat, a szervezetük képes lesz különösebb baj nélkül átvészelni a virágzási időszakot. Ez főképp nyáron fontos, hiszen bizonyos területeken szinte fölporzik az ember lépte alatt a fű. A belsőleg ható gyógyszerek mellett többször orrpermettel, inhalatív szerekkel is kiegészítjük a kezelést. Utazáskor természetesen ezeket is be kell csomagolni.

Torokszorító

Bizonyos allergiás reakciók úgy jönnek, mint derült égből a villámcsapás. Ha valakit először csíp darázs, nem tudhatja előre, mi lesz a kimenetel.

- Sajnos az ilyen esetek nagyon veszélyesek is lehetnek. A darazsak, méhek mérge sok embernél riasztó tüneteket okoz. Főleg akkor rémisztő a helyzet, ha az állat a szájüregbe vagy a gégébe kerülve csíp. Egy véletlenül lenyelt darázs mérge a gégefőben azonnali ödémaképződést indít el, ami elzárja a légutakat, és fulladást okozhat.

Azt szoktam tanácsolni a táboroztató pedagógusoknak, hogy mindenhova vigyenek magukkal izomba adható kalciumtartalmú injekciót. Ha életről-halálról van szó, a tanár is beadhatja a gyermek popsijába a szert. Persze ha orvos is van elérhető közelségben, riasszák inkább őt.

Baci

Egyéb rovarok, pókok csípése is kellemetlen lehet, sőt az ekcémás gyermekek bőre ilyenkor jócskán megdagad, göbösödik, az átlagosnál jobban viszket. Ha a sebet kínjukban kivakarják, a szúrás csatornájában baktériumok telepedhetnek meg. A kialakult ótvar szinte pillanatok alatt szétterjed a testfelületen. Az ótvar rendkívül fertőző, ezért a gyermeket azonnal ki kell vonni a közösségből. A kínzó viszketést és a gyulladás okozta fájdalmat cinkes rázókeverékkel, illetve Fenistil géllel csillapíthatjuk. A gélről azonban kevesen tudják, hogy az a napsugarak hatására nagyon csúnya bőrelváltozást okozhat, ezért a bekent területet fedjük le ruházattal vagy gyorstapasszal.

Szőrmókok

Könnyebb helyzetben vannak azok, akiknél az allergiát valamilyen élelmiszer váltja ki. Tudatos életvezetéssel, alternatív táplálkozással könnyen elkerülhető a baj. Első alkalommal persze ez is okozhat kellemetlenséget.

- Többször tapasztaljuk, főleg kisgyermekeknél, hogy az apró szöszös gyümölcsök, leginkább az eper, a málna és a barack, csalánkiütést okoznak. Hasonlóan reagálhat a gyermek a tehéntejre is. A gyanúba fogható ételeket ilyenkor jobb mellőzni mindaddig, amíg azok a szervezetből kiürülnek. Az ételallergiát különféle tesztekkel lehet konkretizálni.

Zuhany

Különös válfaja is van a betegségnek: az úgynevezett hideg ekcéma. Ez szerencsére kevés embert érint.

Ilyenkor a hirtelen hőmérsékleti különbséget tűri rosszul a szervezet. Ha például a beteg a meleg szobából megy ki a hidegre, főképp a kezén jelennek meg csúnya kiütések, az ujjak szinte a duplájukra dagadnak. Nyáron óriási veszéllyel jár, ha a páciens fölhevült testtel hideg vízbe veti magát. Az ödémás duzzanat megjelenik a gégefőben is, ami azonnali fulladást okozhat. Az ilyen embernek úszás előtt többször le kell fröcskölnie magát hideg vízzel, így a szervezete hozzászokik a hőmérséklet-különbséghez.

Tej, tojás

Dr. Boiszkó Ágnes, a Heim Pál Gyermekkórház toxikológiai osztályának orvosa már nagyon sok esetben végzett speciális vizsgálatot, hogy kimutassa: milyen ételek váltják ki a kis beteg panaszait.

- A legkisebbeknél elsősorban laborvizsgálatot végzünk. A vérmintát különböző reagensekkel teszteljük, és nagyon megbízható eredményeket kapunk. Nagyobb gyermekeket általában bőrpróbának vetjük alá. De hogy melyik módszert választjuk, mindig a panaszoktól tesszük függővé. Tapasztalataink szerint a kicsiknél főképp a tej és a tojás vált ki kellemetlen ekcémás tüneteket. Ha a tej a bűnös, különleges tápszert adunk, ami főzésre is alkalmas. Az allergia egyébként akkor is megjelenhet, ha a gyermek nyálkahártyája valamilyen fertőzés miatt károsodik. Minden esetben legfőbb tennivaló a diéta betartása, vagyis nem szabad semmi olyat fogyasztani, amely provokálja a szervezetet. A legtöbb gyermek 2-3 éves korára kinövi az ételallergiát, tehát szó sincs arról, hogy egész életében diétáznia kell. Fontos, hogy a szülő rendszeresen hozza kontrollra a gyereket. Ha a laboreredmény negatív, lassan ismét lehet folytatni a szokásos étkezést.

Dermedten

Holisztikus felfogás szerint az allergia olyan betegség, amelynek külső és belső oka is van. Kövesdi Natália életmód-tanácsadó szerint a belső ok egyrészt lelki: az egyén nem megfelelően kezelt kapcsolati rendszeréből fakad.

A másik belső tényező a helytelen táplálkozás. - Ha az illető túl sok hűsítő hatású ételt vagy italt fogyaszt, belső hideget teremt a szervezetében.

Ilyen étel bármelyik déligyümölcs is, mert a trópusokon teremve hideg energiákat hordoz. A sok fehérje, a nyákképző ételek, például a cukor, a tej és a fehérliszt, szintén megteremtik az allergiabetegség belső feltételét. Ilyen belső környezet bármilyen külső anyagra, virágporra, vegyszerre, rovarméregre vagy másra, allergiával válaszol.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció