Szépségápolás és várandósság

Az a kilenc hónap a nő életében kitüntetett periódus, melyben a legtöbb hölgy nőiességének kiteljesülését látja. Ennek megfelelően a kismamákban gyakorta növekszik a szépség, az ápoltság iránti vágy. Lehetnek a szépítkezésnek káros hatásai?

Olvasóink gyakran fordulnak hozzánk a terhesség alatti kozmetikai beavatkozások esetleges káros hatását illetően.

A várandósság a nő életében kitüntetett periódus, melyben a legtöbb nő nőiességének kiteljesülését látja. Ennek megfelelően gyakorta növekszik bennük a szépség, az ápoltság iránti vágy. Ezt motiválja, hogy a másállapottal megjelenhetnek előnytelennek ítélt változások is. Jogos igény tehát a várandósok részéről a szépségápolás, a fokozott odafigyelés. A pletykaszinten megismert félelmek sokszor visszatartják a cselekedettől. Különösen a haj ápolását érték már olyan vádak, melyek megalapozatlan félelmeket kelthetnek a szépülni vágyó nőkben.

A haj állapota szinte minden várandós esetében jelentős változásokon megy át. A szervezet hormonális változásai következtében fokozódik a faggyúmirigyek működése, ezáltal zsírosabbá válik a bőr és a haj is. A gyakoribb hajmosáshoz kímélő sampont kell választani. A haj gyakran válik a terhesség során nehezen kezelhetővé, fénytelenné, töredezetté. Fokozott vitamin-bevitellel, megfelelő minőségű hajápolási szerek alkalmazásával e problémákon könnyűszerrel úrrá lehetünk.

És mi a helyzet a hajfestéssel? Leggyakoribb félelem a festékanyag esetleges magzatkárosító hatása. Jelen ismereteink szerint a fejbőrre, a hajra felvitt festékanyag felszívódása jelentéktelen mértékű, így a magzati keringésbe való átjutásától érdemben nem kell tartanunk, ennek megfelelően magzati károsító hatást sem kell feltételeznünk. Más kérdés viszont a haj megváltozott biokémiai összetétele, és ennek hatása a festés sikerességét illetően. Tapasztalati megfigyelés: a várandósság során a festés a szokásostól eltérő, tartóssága, az eddigi szín tónusa és árnyalata más. Tehát nem elsősorban a magzat védelme érdekében, mint inkább az elérhető esztétikai eredmény kétségessége és tartóssága alapján javasolhatjuk a terhesség alatti hajfestés lehetséges mellőzését. A haj dauerolásának elbírálása hasonló megítélés alá esik: a komoly hormonális változások következtében kialakuló biokémiai, szerkezeti változások megnehezítik a haj tartós sikeres dauerolását.

A bőr erősebb faggyútermelése, a mitesszerek fokozott képződése, a fokozódó szőrzetnövekedés mind szükségessé teszik a bőr megfelelő ápolását. Belsőleg kellő mennyiségű vitamin-bevitellel, folyadékfogyasztással, külsőleg a szokásos bőrápolási eszközökkel és anyagokkal lehet befolyásolni az előnytelen változásokat. Figyelemmel kell azonban lenni az A-vitamintartalmú krémek, illetve készítmények megfelelő dózisú alkalmazására: ezek túlzott használata az első trimeszterben a magzati ártalom veszélyét rejthetik magukban. Különösen figyelemmel kell lennünk a retinolsav származékokra: alkalmazásuk a terhesség alatt kerülendő (bár a legutóbbi vizsgálatok felszínes alkalmazásuk esetén a magzati ártalom veszélyét nem mutatták emelkedettnek).

A szolárium használatát illetően a vélemények megoszlanak: kétségtelen tény, hogy a szoláriumok direkt hőhatása nemkívánatos felmelegedéshez vezethet a méh üregében is, és ennek esetleges károsító hatásáról már jelentek meg megfigyelések. Az erélyes UV-sugárzás károsító hatása nem bizonyított, ugyanakkor az esetleges leégés szövődményei terhesség alatt fokozottabban jelenthetnek kockázatot mind a magzat, mind az anya szervezetének. Mindezek alapján tanácsosnak látszik terhesség során a szoláriumozás mellőzése, illetve csak arcbarnító alkalmazása.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22 °C
Minimum: +10 °C

A napos időt fátyol- és gomolyfelhők zavarják meg, csapadék nem várható. Estétől csökken a felhőzet. Az északi szél estig még többfelé megélénkül. Késő estére 9 és 16 fok közé hűl le a levegő. Hidegfront érkezett, de jelentős időjárásváltozást nem hozott.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra