Szépségápolás és várandósság

Az a kilenc hónap a nő életében kitüntetett periódus, melyben a legtöbb hölgy nőiességének kiteljesülését látja. Ennek megfelelően a kismamákban gyakorta növekszik a szépség, az ápoltság iránti vágy. Lehetnek a szépítkezésnek káros hatásai?

Olvasóink gyakran fordulnak hozzánk a terhesség alatti kozmetikai beavatkozások esetleges káros hatását illetően.

A várandósság a nő életében kitüntetett periódus, melyben a legtöbb nő nőiességének kiteljesülését látja. Ennek megfelelően gyakorta növekszik bennük a szépség, az ápoltság iránti vágy. Ezt motiválja, hogy a másállapottal megjelenhetnek előnytelennek ítélt változások is. Jogos igény tehát a várandósok részéről a szépségápolás, a fokozott odafigyelés. A pletykaszinten megismert félelmek sokszor visszatartják a cselekedettől. Különösen a haj ápolását érték már olyan vádak, melyek megalapozatlan félelmeket kelthetnek a szépülni vágyó nőkben.

A haj állapota szinte minden várandós esetében jelentős változásokon megy át. A szervezet hormonális változásai következtében fokozódik a faggyúmirigyek működése, ezáltal zsírosabbá válik a bőr és a haj is. A gyakoribb hajmosáshoz kímélő sampont kell választani. A haj gyakran válik a terhesség során nehezen kezelhetővé, fénytelenné, töredezetté. Fokozott vitamin-bevitellel, megfelelő minőségű hajápolási szerek alkalmazásával e problémákon könnyűszerrel úrrá lehetünk.

És mi a helyzet a hajfestéssel? Leggyakoribb félelem a festékanyag esetleges magzatkárosító hatása. Jelen ismereteink szerint a fejbőrre, a hajra felvitt festékanyag felszívódása jelentéktelen mértékű, így a magzati keringésbe való átjutásától érdemben nem kell tartanunk, ennek megfelelően magzati károsító hatást sem kell feltételeznünk. Más kérdés viszont a haj megváltozott biokémiai összetétele, és ennek hatása a festés sikerességét illetően. Tapasztalati megfigyelés: a várandósság során a festés a szokásostól eltérő, tartóssága, az eddigi szín tónusa és árnyalata más. Tehát nem elsősorban a magzat védelme érdekében, mint inkább az elérhető esztétikai eredmény kétségessége és tartóssága alapján javasolhatjuk a terhesség alatti hajfestés lehetséges mellőzését. A haj dauerolásának elbírálása hasonló megítélés alá esik: a komoly hormonális változások következtében kialakuló biokémiai, szerkezeti változások megnehezítik a haj tartós sikeres dauerolását.

A bőr erősebb faggyútermelése, a mitesszerek fokozott képződése, a fokozódó szőrzetnövekedés mind szükségessé teszik a bőr megfelelő ápolását. Belsőleg kellő mennyiségű vitamin-bevitellel, folyadékfogyasztással, külsőleg a szokásos bőrápolási eszközökkel és anyagokkal lehet befolyásolni az előnytelen változásokat. Figyelemmel kell azonban lenni az A-vitamintartalmú krémek, illetve készítmények megfelelő dózisú alkalmazására: ezek túlzott használata az első trimeszterben a magzati ártalom veszélyét rejthetik magukban. Különösen figyelemmel kell lennünk a retinolsav származékokra: alkalmazásuk a terhesség alatt kerülendő (bár a legutóbbi vizsgálatok felszínes alkalmazásuk esetén a magzati ártalom veszélyét nem mutatták emelkedettnek).

A szolárium használatát illetően a vélemények megoszlanak: kétségtelen tény, hogy a szoláriumok direkt hőhatása nemkívánatos felmelegedéshez vezethet a méh üregében is, és ennek esetleges károsító hatásáról már jelentek meg megfigyelések. Az erélyes UV-sugárzás károsító hatása nem bizonyított, ugyanakkor az esetleges leégés szövődményei terhesség alatt fokozottabban jelenthetnek kockázatot mind a magzat, mind az anya szervezetének. Mindezek alapján tanácsosnak látszik terhesség során a szoláriumozás mellőzése, illetve csak arcbarnító alkalmazása.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső