Egy élet munkája úszhat el másodpercek alatt

Ahhoz, hogy az olimpikonok egy adott versenyszámban a világ legjobbjai lehessenek, nem csak fizikailag, de mentálisan is fel kell készülniük. Sokszor évtizedek munkája úszhat ugyanis el egyetlen másodperc alatt.

Hogy is zajlik a mentális felkészülés az olimpiára, melynek során az élsportolók pszichológus támogatását is igénybe véve győzik le szorongásaikat, gátlásaikat? A Hvg.hu Faludi Viktória pszichológust szólaltatta meg a témában, aki tíz éve készít fel sportolókat, együtt dolgozott például az aranyérmet nyert Szilágyi Áron kardvívóval is.

Egy kis remegés is az érembe kerülhet

"Jó esetben évek állnak rendelkezésre az olimpiai készüléshez, de volt olyan esetem is, hogy csak pár hónap adatott meg. Habár egy mentális felkészítő „probléma” híján is felkereshető, mégis általában akad egy vezető tünet, amellyel nehezebben küzd meg a sportoló, és annak megoldásához kér segítséget. A nehézséget többnyire a versenyszituáció és az ezzel járó szorongások kezelése, a teljesítménynyomás okozza" - nyilatkozta a pszichológus a HVG Extra Pszichológia legújabb számában. Elég ugyanis, ha az izgalom egy kicsi láb vagy kézremegést jelent a döntő pillanatban, emiatt a sportoló elbukhatja akár olimpiai aranyérmét is. Ennek kezelése többlépcsős, speciális felkészítést igényel a szakember szerint. Első alkalommal a sportoló tudatosabb lesz, megtanulja figyelni és fegyelmezni önmagát. Az önismeret kötetlen beszélgetésen belül fejlődik, a magán- és sportolói életet egyaránt érintve.

Szilágyi Áron olimpiai aranyérmét nem csak fizikai, de mentális felkészítés is megelőzte (MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)

Hogyan lehet kizárni az előzményeket (az előző versenyszám kudarcait, vagy éppen sikereit), hogyan lehet a fókuszt újra megtalálni? A pszichológusnak a pekingi olimpia során egy gyásszal küzdő sportolóval kellett dolgoznia, akinek megtanította, hogyan kell elzárni - szaknyelven zsilipelni - az érzelmeit, hogy csak a versenyre koncentrálhasson. Ehhez egy mentális tréning nyújthat segítséget, ahol a sportoló felidézi korábbi versenyemlékeit, gondolatait, majd ezeket úgy alakítja, hogy a versenyhelyzetben ismét fel tudja idézni és felhasználni a cél érdekében. Ilyen módon sikerült például egy vívó kézremegését is kezelni, aki a mentális felkészítés során megtanulta saját testét uralni izgalmi állapotban is.

A sport szeretete

Óriási nyomás nehezedik egy olimpikonra amiatt, hogy tulajdonképpen hosszú évek felkészülését teheti tönkre egyetlen rossz pillanat. Testileg és mentálisan is a csúcson kell lenni az adott időben, ezért a mentális felkészítés során szelepeket keresnek, amelyekkel a feszültséggel generált energiát a teljesítmény szolgálatába állítják. "Van, aki zenehallgatással, van, aki vezetett meditáció hallgatásával, beszélgetéssel, sétával vezeti le. Hogy kinél mi válik be, azt ki kell kísérletezni" - írja a pszichológus.

Lehet-e bárkiből olimpikon? Ha azt nézzük, hogy közönséges származású emberek is világraszóló eredményeket értek el az ötkarikás játékokon, akkor igen. Különben meg nehezen. Cikkünkben a válasz, hogy miért!

A mentális felkészítésben kulcsszerep jut a test feletti kontroll megteremtésének, hiszen az élsportoló számára ez elengedhetetlen. Fokozott kontroll alatt áll számos testi szükséglet, például az evés is, ezért az élet más területein kell megtalálni azt a tevékenységet, amely „engedi” a kontrollvesztést. "A mentális felkészítés eredményességének mutatója nem feltétlenül az olimpiai érem. Én akkor vagyok elégedett, ha a sportolók megtanulják élvezni a sportjukat, és a kudarcot éppolyan jól kezelik, mint a sikert" - mondta el Faludi Viktória.

Forrás: HVG Extra Pszichológia

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Utca emberét kérdeztük, tudja-e mi az anafilaxiás sokk

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25 °C
Minimum: +13 °C

Az északkeleti, keleti harmadban az éjszaka képződött felhőzet a délelőtt folyamán szakadozik, gomolyosodik, így ott többórás, másutt a gomolyfelhők mellett sok napsütés várható. Záporra, zivatarra szórványosan - főként az északkeleti-keleti harmadban és a Nyugat-Dunántúlon - számíthatunk. A nyugatias szél többfelé megélénkül, zivatarok környezetében erős lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 27 fok között alakul. Fronthatásra szerdán nem figyelmeztetnek a meteorológusok.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra