Szív- és érrendszeri betegségek

A magyarországi halálozások több mint a fele szív- és érrendszeri betegségeknek tulajdonítható, ezek közül is a koszorúér-betegség a legfőbb halálok. A statisztikai adatok jelzik, hogy még mindig nem figyelünk eléggé a kockázati tényezőkre, amelyek a betegség kialakulásához vezetnek. Ezek közül a legfontosabb a dohányzás, a helytelen táplálkozás (nem megfelelő összetételű, telített zsírokban gazdag illetve túlzott mennyiségű zsiradék, sok cukor, kevés zöldség és gyümölcs fogyasztása), a mozgásszegény életmód, az elhízás, a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a túlzott mértékű alkoholfogyasztás, a cukorbetegség, a stressz, valamint az örökletes tényezők is szerepet játszanak.

Szívizomgyulladás tünetei és kezelése

Mi a szívizomgyulladás?

A szívizomgyulladás egy vírusok, baktériumok vagy vegyszerek által kiváltott gyulladásos betegség, de lehet citosztatikus vagy autoimmun eredetű is. A gyulladás következtében a szívizom sejtjei pusztulni kezdenek, ami a szív működésében funkciózavarral jár. A központi szervünk ezt csak egy ideig képes ellensúlyozni és kiegyenlíteni, ezért a betegség a vérkeringés fokozatosan romló károsodásához vezethet.

Tünetek

A szívizomgyulladás előfordulása

A betegség bármely korban előfordulhat, gyerekeknél ugyanúgy, mint felnőtteknél. Kisgyerekeknél veszélyesebb, mert légzési- és keringési zavarokat is okozhat, újszülötteknél pedig az esetek fele-háromnegyede halálos kimenetelű.

A szívizomgyulladás okai

A betegség okai leggyakrabban vírusos eredetűek, amit elsősorban a Coxsackie nevű enterovírus, vagy adenovírusok okoznak, amellyel együtt jár a fájdalmas mellhártyagyulladás is. A myocarditis lehet bakteriális eredetű, itt a legtöbb esetben valamilyen Streptococcus áll a háttérben, amelynek lehetnek a vesét, vagy a szívbillentyűket támadó utóbetegségei is.
Kialakulhat kémiai anyag hatására, például lehet citosztatikus, ami azt jelenti, hogy daganatos betegségek gyógyszeres kezelése váltja ki. Esetenként lehet allergiás reakció része is, de okozhatják az egész szervezetet érintő gyulladásos folyamatok. Előfordul, hogy a betegség autoimmun eredetű, mikor a szervezet a saját sejtjei ellen termel ellenanyagot. Végül, a szívizom károsodása genetikai eredetű is lehet, de sokszor ismeretlenek a betegség kialakulásának okai.

A szívizomgyulladás diagnózisa

A betegséget fel lehet ismerni EKG-vizsgálattal (a görbén észrevehető a változás), és szívultrahanggal is, de a leghatékonyabb a szív-MR vizsgálat, mellyel pontosan ki lehet mutatni, hogy a szívizom hol és milyen mértékben károsult.

A szívizomgyulladás tünetei, kórlefolyása

A betegség eleinte gyengeséggel, sápadtsággal, fáradtsággal és általános rossz közérzettel jár, ami megtévesztő lehet, mert nem szokatlan más megbetegedéseknél sem. Ha azonban ezek a tünetek egy-két hónapig is elhúzódnak, már érdemes gyanakodni, pláne ha mindez mellkasi fájdalommal és légszomjjal jár.
A szívizomgyulladás mellkasi fájdalommal is járhat
A szívizomgyulladás mellkasi fájdalommal is járhat
A beteg ilyenkor folyamatosan légzési nehézséggel küzd, gyakori az indokolatlanul felgyorsult szívverés, a külső, myocarditis-re utaló jelek között pedig jól megfigyelhető a megduzzadt lábfej. A tünetek a szívelégtelenség jeleivel is társulnak, súlyos esetben szívritmuszavarral, ami akár halálos kimenetelű is lehet.
A statisztikák szerint a fiatal felnőttek húsz százalékának esetében a hirtelen halál hátterében szívizomgyulladás áll. Az enyhe szívizomgyulladás felnőttek esetében sokszor magától és maradéktalanul meggyógyul, de ellenkező esetben - ha a teljes gyógyulás elmarad - akár krónikussá is válhat. Ez a cardiomiopathia, mely nagyon súlyos szívizombetegség, és melynek következtében a szív izomereje annyira lecsökken, hogy nem képes kellő mennyiségű vér átpumpálására, így keringtetésére a szervezetben.

A szívizomgyulladás kezelése

Mivel a betegségnek számos kiváltó oka lehet, előbb ezt kell megkeresni, és ettől függ majd a kezelés is. Felnőttek esetében az enyhe szívizomgyulladás sokszor magától is meggyógyul. A szívműködés javítása érdekében egyébként általános kezelést alkalmaznak, amelynek lényege a beteg fizikai nyugalma, pihenése legalább fél éven át, az aktív élethez való visszatérés pedig csak a gyógyulás után lehetséges. Az orvosok javasolni szokták a kevesebb só bevitelét is a szervezetbe (sószegény diéta).
A gyógyszeres kezelés viszont eltérő lehet, bakteriális kiváltó ok esetén antibiotikumokat, vírusos megbetegedés esetén nem szteroid gyulladáscsökkentőket adnak, de az orvos felírhat vízhajtót, szívelégtelenség elleni gyógyszereket, vagy véralvadásgátlót is. Amennyiben komplikációk lépnek fel (például vérrögök), már kórházi kezelésre van szükség, ami akár pacemaker beültetéséhez is vezethet.

A szívizomgyulladás megelőzése

A kiváltó okok miatt a szívizomgyulladást nagyon nehéz megelőzni, legfeljebb a kialakulásának kockázatát lehet csökkenteni. Ennek alapja ugyanaz, mint minden szívbetegségnél: egészségesebb táplálkozás, testsúly, koleszterinszint és a vérnyomás folyamatos ellenőrzése, a stressz és a dohányzás kerülése, az alkohol legfeljebb kismértékű fogyasztása.

A szívizomgyulladás egyik gyakori formája a leginkább gyermek- és ifjúkorban kialakuló úgynevezett reumás láz, mely a szíven kívül az ízületeket, az idegrendszert és a bőrt érintheti. Az ok egy autoimmun folyamat, amelyet egy streptococcus-baktérium fehérjéi váltanak ki. A betegség általában mandula- vagy torokgyulladás után pár héttel jelentkezik fejfájás, láz és ízületről ízületre vándorló, fájdalommal járó duzzadt gyulladás formájában.
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +37 °C
Minimum: +21 °C

Az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett sok napsütés várható és a déli óráktól főleg a középső országrészben számítani kell záporok, zivatarok kialakulására. A zivatarokat elsősorban felhőszakadás és viharos széllökések kísérhetik. Az eleinte déli, délkeleti, majd az északi, északnyugati irányba forduló szelet helyenként élénk lökések kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 35 és 42 fok között várható, a zivatarosabb tájakon ennél pár fokkal alacsonyabb maradhat a maximum. Az idei nyár eddigi, ha nem a legforróbb napja elé nézünk; az abszolút melegrekord is megdőlhet. Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg.