A sport legjobbb hatása

Akár egyéni, akár csapatsportot választunk, nemcsak a fizikumunknak, hanem a lelkünknek is bizonyítottan jót fog tenni.

Német és ausztrál sportszociológusok egy új kutatása szerint a sport segíthet megvédeni az embereket a komoly mentális betegségektől. A szakemberek 698 amatőr atléta stressz- és szorongásszintjét tanulmányozták különféle körülmények között, miközben azonos mennyiségű és intenzitású mozgást végeztek. Azt is vizsgálták, hogy számít-e, hogy zárt térben vagy szabad levegőn történik a mozgás, illetve azt is, hogy csapatsportot vagy egyénit űznek az alanyok.

mozgás, testmozgás, rendszeres testmozgás, sport, mentális egészség, mentális betegségek, depresszió, szorongás,
mozgás, testmozgás, rendszeres testmozgás, sport, mentális egészség, mentális betegségek, depresszió, szorongás,

Ennyit számít a rendszeres mozgás

Azoknak, akik betartották az Egészségügyi Világszervezet (WHO) heti mozgásmennyiségre vonatkozó ajánlását, általánosságban jobb volt a mentális egészségi állapota. Az ajánlások szerint a 18 és 64 év közötti egészséges felnőtteknek heti 150 perc közepes intenzitású testmozgást érdemes folytatniuk. A szakemberek szerint viszont már egy kevés rendszeres sportolásnak is komoly előnyei vannak. Bár a gyógyszerek is komoly szerepet játszhatnak a mentális egészség alakulásában, azoknak megvannak a maguk határai. Mivel egyre komolyabb probléma a gyógyszerek és az ópiátok használata, az orvosoknak is mindenképpen érdemes másfajta módszereket is ajánlaniuk, hogy javíthassanak pácienseik életminőségén.

Az edzés jobban boldogít, mint a pénz - olvassa el a részleteket!

Fontos tisztában lenni azzal, hogy a különféle mozgásformák különféleképpen hatnak a mentális egészségre. "Létfontosságú, hogy megértsük azokat a faktorokat, amelyek hatással lehetnek a depresszióra és a szorongásra, de eddig hiányosak voltak a bizonyítékok arra vonatkozóan, milyen és mennyi aktivitás kell ahhoz, hogy az pozitívan hasson a mentális egészségre" - magyarázta Katja Siefken, a tanulmány egyik szerzője.

Heti 150 perc a mentális egészségért

A kutatók arra jutottak, hogy akik a WHO által ajánlottnál kevesebbet mozognak, gyakrabban számolnak be depresszióról - függetlenül attól, hogy akár zárt térben vagy a szabadban, illetve csapatban vagy egyénileg mozognak-e. Mentális egészségünk megőrzése érdekében tehát ajánlott hetente 150 perc közepes intenzitású mozgást végezni. Ez napi szinten nagyjából 22 percet, vagy heti ötször 30 percet jelent.

A szakemberek azt is kiderítették, hogy a csapatsportokban való részvétel jobban lefoglal és energizál, míg az egyénileg végzett mozgás segíti az összpontosítást és csökkenti a stresszt. Emellett a legtöbb ember számára a természetben végzett mozgás a legkielégítőbb - feltéve, hogy a körülmények biztonságosak, és valamilyen zöld területen sportolunk. Azonban a mértéktartás is nagyon fontos, ha sportolásról van szó. A túlzott mennyiségű, illetve túl intenzív edzés is súlyosbíthatja a depressziót és a szorongást. Aki túlságosan ráfókuszál a mozgásra, és úgy érzi, hogy egyre többet és egyre jobban kell teljesítenie, olyan mértékű fizikai és pszichés stressz alá kerülhet, ami ronthat a mentális egészségi állapotán.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció