A várandósság és a szülés utáni intim higiénia

A kilenc hónap alatt – és utána is – különösen fontos, hogy odafigyeljünk az intim higiéniára, mert a hormonális változások és a gyakori vizsgálatok felboríthatják a hüvelyflóra kényes egyensúlyát: hajlamosabbá válunk a hüvelyi fertőzésekre, amelyek akár a babára is veszélyesek lehetnek.

A gáttájék tisztán tartása a kismama és a magzat egészsége szempontjából is nagyon fontos. A hüvely bakteriális vagy gombás gyulladásai akár idő előtti fájásokhoz, burokrepedéshez, koraszüléshez, alacsony születési súlyhoz is vezethetnek. A hüvely egészségét az enyhén savas kémhatás biztosítja, amelyben képesek a jótékony baktériumok megtelepedni, és ezáltal a kórokozókat semlegesíteni. A gyulladások kialakításában általában azok a mikroorganizmusok vesznek részt, amelyek egyébként a normál flóra részei, de a kémhatás megváltozása miatt elszaporodnak. Minél kevesebb a tejsavtermelő, védő baktérium, annál nagyobb a fertőzés- és gyulladásveszély.

terhesség, gátseb, intim higiénia
Várandósként (is) nagyon fontos, hogy odafigyeljünk az intim higiéniára.

De hogyan biztosítható a hüvelyflóra egészsége a várandósság alatti, illetve utáni, hormonálisan állandóan változó időszakban? Mindenekelőtt kerülni kell az intim területek lúgos kémhatású, hagyományos szappannal történő tisztítását. Helyettük enyhén savas, lehetőleg tejsavat is tartalmazó géleket, mosakodókat vagy habokat célszerű használni. A túl szoros, nem jól szellőző fehérneműk gyengítik a savköpenyt, így kerülendőek.

Fürdés helyett zuhany

A terhesség alatt inkább zuhanyozzunk, ha mégis beülünk a kádba, a fürdővíz ne legyen sem forró, sem hideg, mert az ilyen hőingerek fájást válthatnak ki. A terhesség utolsó hat hetében már nyitva lehet a méhszáj, így a kórokozók könnyebben feljutnak, és fertőzés veszélyének tehetik ki a magzatot, úgyhogy nem ajánlott sem az uszoda, sem a kádfürdő. Az intimzuhany használata, a hüvelyöblítés, az irrigálás a várandósság alatt kerülendő. A túlzásba vitt tisztálkodás árthat, hisz a jótékony baktériumokat kimoshatjuk a hüvelyből, így a kórokozók szabad utat kapnak. Várandósság idején nem javasolt az intim dezodorok használata sem. Az illatosított, nem szellőző tisztasági betétek sem ajánlottak.

A koraszüléstől minden kismama retteg, éppen ezért nem akarjuk ijesztgetéssel tovább növelni félelmeiket. Vannak azonban olyan veszélyek, melyek a szülés korai elindulását okozhatják: ezekkel jobb tisztában lenni. A tájékozottság itt (is) életeket menthet.

Gondos tisztálkodás ellenére is kialakulhat hüvelytáji viszketés, gyulladás, kellemetlen szagú váladékozás; ebben az esetben mindenképpen el kell menni nőgyógyászhoz, a baba érdeke is ezt kívánja. A gyermekágy időszakában a méh regenerálódik, a gátsebek gyógyulnak, úgyhogy a higiénia kiemelten fontos kérdés ekkor is. A hüvelyi folyás akár 6 hétig vagy még tovább is eltarthat. Érdemes naponta többször is lezuhanyozni: a tiszta víz a legjobb módja a gát és az intim területek tisztán tartásának.

A gátseb fájdalmán is sokszor segít a langyos vagy akár a hideg folyó víz a zuhanyból. Az első napokban semmilyen tisztítószer – szappan, tusfürdő – használata nem javasolt, a varratok fertőtleníthetőek. Ahogy gyógyul a seb, lassan vissza lehet térni az intim mosakodókhoz, de a seb területét nem szabad dörzsölni, és a hüvelybe se kerüljön tisztálkodószer.

Szülés utáni óvatosság

A szülést követő hat hétben csak zuhanyzás javasolt. Ennyi idő alatt a gyermekágy elején tapasztalt vizelettartási zavar is el szokott múlni, ha mégsem, akkor jelezni kell a szülész-nőgyógyásznak. Amíg vérzés vagy hüvelyi folyás észlelhető, fontos a (pamut!) betét használata. A betétet minimum háromóránként cserélni kell, hogy csökkentsük a fertőzések kockázatát. Tampon használata a gyermekágy alatt tilos! Minden székletürítés után tisztálkodjunk, mossuk le alaposan a gáttájékot. A vizet óvatosan itassuk le, tartsuk szárazon a területet. A gátsebnek jót tesz a „szellőztetés”: aludjunk hát bugyi nélkül, egy törülközőt magunk alá téve. Nemcsak a hüvelyi szülés után kell figyelni a helyes tisztálkodásra, hanem császármetszés esetén is.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)