Veszélyek a terhesség alatt

A koraszüléstől minden kismama retteg, éppen ezért nem akarjuk ijesztgetéssel tovább növelni félelmeiket. Vannak azonban olyan veszélyek, melyek a szülés korai elindulását okozhatják: ezekkel jobb tisztában lenni. A tájékozottság itt (is) életeket menthet.

Koraszülésről akkor beszélünk, amikor a testünk túl korán felkészül a szülésre, sőt akár el is kezdi "kivitelezni" azt. Amennyiben a szülés az orvos által kiírt időpont előtt 3 héttel vagy még korábban beindul, koraszülésről beszélünk. Az átlagos 40 hetes terhességi idővel számolva ez azt jelenti, hogy ha a 37. hét előtt beindul a szülés, akkor a sajnos korai.

A 37. hét előtt beinduló szülés korai

A 37. hét előtt beinduló szülés korai

Rizikófaktorok

Természetesen nem mindenkit egyformán érint a koraszülés veszélye. Vannak hajlamosító tényezők, melyek fennállása esetén a terhes nő és kezelőorvosa részéről is nagyobb odafigyelésre van szükség. Ezek a következőek:

  • A kórosan magas vagy kórosan alacsony testsúly: főleg ha a kismamát valamelyik már a teherbeesése előtt érintette
  • Több korábbi vetélés és/vagy abortusz
  • 17 éves kornál fiatalabb vagy 35 éves kornál idősebb kismama
  • Az átlagostól eltérő formájú vagy helyeződésű méh
  • Több magzat egyidejű fejlődése a méhben
  • Súlyos fogínygyulladás a terhesség alatt
  • A kismama terhesség előtt diagnosztizált cukorbetegsége, szívbetegsége, veseproblémái, magas vérnyomása stb.
  • A következő, terhesség előtt diagnosztizált fertőzések: Chlamydia, szifilisz, tripper, trichomoniázis stb.

Szerencsére ezek az állapotok sem jelentenek automatikusan koraszülést, csak az érintettek veszélyeztetett csoportba fognak tartozni.

Amire mindenkinek figyelni kell

Vannak olyan veszélyforrások, melyekre annak is figyelnie kell, aki teljesen egészséges, illetve semmilyen komolyabb rizikóval nem kell számolnia. Ilyen a dohányzás, melyről amilyen hamar csak lehet, le kell szoknia a terhes nőnek, sőt ha lehet, már a baba tervezésekor meg kellene ezt tennie. Ráadásul a passzív dohányzás is káros lehet, így a velünk élőket is meg kell kérnünk: a jelenlétünkben ne dohányozzanak.

Vannak kivédhetetlen dolgok, ilyen a komoly érzelmi megrázkódtatás: szerencsére ritkán fordul elő, hogy ez legyen a gond.

Ami a munkát illeti, veszélyeztetettek azok a terhes nők, akik nehéz fizikai munkát végeznek: például nehéz dolgokat emelgetnek, illetve 5 óránál tovább kell állniuk munka közben.

Végül pedig ejtsünk szót a sportolásról. Bár nagyon fontos, hogy a kismama mozogjon, maradjon aktív terhesség közben is, vannak bizonyos sportok, amiket kerülni kell. Ilyenek a csapatsportok, a labdajátékok, tehát bármi, ami során másokkal ütközhetünk, nehezebb labda találhat el vagy eleshetünk. A kerékpározás az elesés veszélye miatt szintén kerülendő. És bár tornázás vagy sport után sokaknak jólesik a szauna, a várandósoknak ezt is kerülni kell: a túlmelegedés, a pulzusszám extrém emelkedése árthat a babának, sőt a szülést is megindíthatja, főleg ha amúgy is veszélyeztetett csoportba tartozunk.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: