Nőgyógyászat

A nőgyógyászat feladata a női nemi szervek működészavarainak, betegségeinek megelőzése, felismerése, kezelése, illetve a szülészettel együtt a gyermekvállalás, családtervezés segítése, a terhesség és a szülés figyelemmel kísérése. A szakterülethez tartozik a változás kora körüli kritikus időszak, a klimaktérium ellenőrzése és szükség esetén kezelése is. A nőgyógyászati betegségeket általában vérzészavar, hüvelyi folyás, fájdalom, gyulladásos eredetű megbetegedések esetén láz, esetleg a szexuális élet zavarai jelezhetik.

Asherman-szindróma tünetei és kezelése

Mi az Asherman-szindróma?

Asherman-szindróma alatt azokat a méhen belüli összenövéseket értjük (tulajdonképpen gyűjtőfogalomról van szó), amelyek miatt rendszertelen, fájdalmas menstruáció, a menstruáció elmaradása, illetve vetélés és meddőség is jelentkezhet. Ilyen esetekben tulajdonképpen a méh két fala nő össze kisebb-nagyobb mértékben.

Tünetek

Az Asherman-szindróma előfordulása

Nincsenek pontos adatok arról, hogy az Asherman-szindróma milyen gyakori, de a világ különböző országaiból származó statisztikák szerint 1,5 és 25 százalék között változik az előfordulása. Ha az összenövés nem jelentős, akkor a probléma csak a gyerekvállalás idején derül ki. A meddőség hátterében 7-40 százalékos eséllyel a méhfal összenövése áll.

Az Asherman-szindróma okai

Asherman-szindróma leginkább akkor alakul ki, ha a méh belső falát valamilyen trauma éri. Egyrészt a terhesség utáni műszeres betapintás okozhat ilyesmit, amelyre egyebek mellett akkor lehet szükség, ha a méhlepény nem vált le rendesen. Okozhat ilyen jellegű sérülést terhességmegszakítás miatt végzett méhkaparás is. Ilyenkor az eszköz szintén megsérti a méh falát, a sérült rétegek pedig könnyebben össze tudnak tapadni, össze tudnak nőni egymással.
Megnő a méhösszetapadás rizikója azt követően is, hogy a méh belső felszínéről miómát távolítanak el hiszteroszkópos (méhtükrözéses) beavatkozással. Ilyenkor egy apró optikai eszközt vezetnek fel a hüvelyen, majd a méhnyakcsatornán keresztül a méhüregbe, és ennek segítségével végzik el a műtétet. Feltételezések szerint a méh szülés utáni vérzésekor alkalmazott speciális vérzéscsillapító öltés is fokozhatja az Asherman-szindróma rizikóját. Gyulladások, fertőzések is okozhatják továbbá.

Az Asherman-szindróma tünetei

Megesik, hogy az Asherman-szindróma semmilyen panaszt nem okoz, pusztán véletlenszerűen ismerik föl. Erre különösen akkor van példa, ha valaki még nem tervezett gyerekvállalást.
Ha van tünet, akkor általában abnormális, teljesen rendszertelen menstruációs ciklus: lehet, hogy egyáltalán nincs vérzés, vagy a menstruációs vérzés rövidebb 5 napnál, és a vérzés is enyhébb. Ennek oka, hogy a méh belső felszíne az összenövés miatt kisebb, így a leváló nyálkahártya sem jelentős. Az Asherman-szindróma miatt a havi vérzés nem csak rendszertelen, hanem fájdalmas is lehet. Árulkodó jel lehet a visszatérő kismedencei fájdalom is, amelynek indokát nem találják.
Az összenövések miatt meddőség is kialakulhat, de jelentkezhet ismétlődő vetélés is. Előfordul, hogy a problémát csak a meddőségi kivizsgálások során (például egy átjárhatósági vizsgálat mellékleleteként), illetve a vetélések okát keresve fedezik fel.

Az Asherman-szindróma diagnózisa

Az Asherman-szindróma gyanúját már ultrahangvizsgálat is felvetheti, de biztosat csak méhtükrözést követően lehet mondani. Ezzel párhuzamosan célszerű endokrinológia vizsgálatot is végezni, kizárandó a menstruációs panaszok egyéb lehetséges okát.
Ha a meddőség vagy a vetélés kivizsgálása miatt hiszteroszkópos beavatkozást végeznek, akkor egyértelműen láthatóvá válik az összenövés. A méhtükrözéses beavatkozásnál nemcsak azonosítani tudják az összenövést, hanem a műtétet egy ülésben el is tudják végezni, vagyis az összenövéseket oldani tudják.
Az Asherman-szindróma miatt meddőség is kialakulhat
Az Asherman-szindróma miatt meddőség is kialakulhat

Az Asherman-szindróma kezelése

A kezelés műtéti: a méh összenövéseit kamerával követve, hiszteroszkópos beavatkozással oldják fel. Vágásra nincs szükség hozzá, az eszközt a hüvelyen keresztül juttatják be a méhbe. Kérdés, hogy az összenövések az oldás után összetapadnak-e újra. Ha igen, akkor a beavatkozást akár többször is meg kell ismételni. Egyes anyagokat (úgynevezett barriereket) be tudnak tenni a méh üregébe annak érdekében, hogy az összetapadást a gyógyulás idejére, a sebfelszín kialakulásáig meggátolják. Emellett arra is van le lehetőség, hogy a méhfalakat katéter segítségével, mechanikailag távol tartsák egymástól.

Az Asherman-szindróma gyógyulási esélyei

Ha a méhfalakat sikerül teljesen szétválasztani, akkor a gyógyulás teljes is lehet, az érintettek gond nélkül teherbe eshetnek.

Az Asherman-szindróma megelőzése

A megelőzést az indokolatlan méhkaparások kerülése segíti, illetve a kellő odafigyeléssel és gondossággal végzett méhkaparások.

Az Asherman-szindróma szövődményei

Az Asherman-szindróma szövődménye a meddőség lehet, illetve a vetélés.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Horányi Dániel szülész-nőgyógyász, nőgyógyászati daganatsebésznek.
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +15 °C

Általában erősen felhős lesz az ég, de hosszabb-rövidebb napos időszakok szinte mindenütt előfordulnak. Sok helyen, adott pontban akár többször is kialakulhat zápor, zivatar, utóbbiakat elsősorban felhőszakadás kísérheti. Szélerősödés csak zivatar környezetében lehet. Késő este 15 és 20 fok között alakul a hőmérséklet. Fronthatás továbbra sem várható.