Milyen az egészséges hüvely?

A hüvely feladata, hogy védje, tisztán és nedvesen tartsa magát, a közösülés helyét és a mögötte megbújó nemi szerveket. A hüvely baktériumflórája és kémhatása igen érzékeny, könnyen felborulhat az egyensúly.

A nők hüvelyváladékának pH-értéke a menstruációt közvetlenül megelőző és amenstruációalatti időszakban például a legmagasabb. Mindez persze nem véletlen, a savasabb közeg ugyanis komoly védelmet nyújt a fertőzések ellen.

De milyen az optimális hüvelyflóra?

"Hogyan állapítható meg az aktuális pH-érték, illetve mi az ideális érték? Minek hatására változik, és hogyan tartható fenn az egészséges hüvelyflóra?" - írta egyik olvasónk, aki Rajnai László, szülész-nőgyógyásztól kért segítséget Orvos Válaszol rendszerünkben.

Milyen az egészséges hüvely?
Milyen az egészséges hüvely?

A szakértő válasza

"A hüvelyváladékot egészséges nőknél szűk határok között mozgó, 3,8 és 4,2 közé eső pH-érték jellemzi. A 4,5 pH feletti érték általában már bakteriálisfertőzésjele. 3,8 érték alatt gombás fertőzés valószínűsíthető.

Tudta-e? A többi emlős hüvelyéhez képes az emberi hüvely szaga, illata igen enyhe, a nemi működés ciklikusságával és a nemi szervek állapotával összefüggésben igen változó. Apeteérésidején a legkellemesebb, a férfiak számára kifejezetten vonzó. Menstruáció, terhesség, gyermekágy és menopauza idején, továbbá műtétek utáni időszakban azonban megváltozik a hüvely kémhatása, és így baktérium-összetétele is. Felnőtt nők hüvelyváladékának pH-érték a menstruációt közvetlenül megelőző és a menstruáció alatti időszakban a legmagasabb, 6,6 körüli értékű, a legalacsonyabb pedig a ciklus közepén, ekkor 4-4,2 az értéke). Ez a természet egyik igen szerencsés megoldása, a savasabb (alacsonyabb pH-értékű) közeg ugyanis komoly védelmet nyújt a fertőzések ellen.

Ugyanakkor az alacsony pH-t a hímivarsejtek sem kedvelik, így a megtermékenyítésre alkalmas néhány napban átmenetileg csökken a hüvely savassága is (nő a pH), optimális körülményeket teremtve a hímivarsejtek mozgásához. A hüvelyi pH-érték a korral együtt változik. Gyermekkorban, menopauza előtt és menopauzában lúgos irányba mozdul el a pH (azaz magasabb az értéke), ennek oka az, hogy ezekben az állapotokban lecsökken vagy eleve alacsony az ösztrogén hormon szintje. A szakértő teljes válaszáért kattintson ide!

Kérdezzen Ön is!

Az Orvos Válaszol rendszerében egyszerűen felteheti kérdését: kérdésének adjon egy címet, majd 2000 karakterben fogalmazza meg problémáját, amire választ vár. Ezután rendeljen szakterületet hozzá, és ha szeretné, csatolja mellé beszkennelt leletét, vagy egy fotót, táblázatot, ami segít árnyalni a kérdést, szemléltetni a panaszt, amivel kapcsolatban kérdése merült fel. Ha a feltett kérdésre a szakértő reagált, arról minden esetben e-mailben értesítjük a felhasználót!

Orvos Válaszol szolgáltatásunk teljesen ingyenes, semmilyen limit nincs a kérdésfeltevéssel kapcsolatban.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: