Intim higiénia - hüvelyegészség

A hüvely teljesen tiszta. Mindenféle hüvelyöblítés és túlzott tisztálkodás veszélyes, mert csak a baktériumflórát öblítjük ki vele.

Ha nem bolygatjuk a hüvelyt, akkor a felfedezőjükről, Döderleinről elnevezett tejsav-baktériumok gyártotta savas környezet tökéletesen megvéd a gombás fertőzésektől.

Óvni kell!

Tisztaságmániás világunkban bizonyára sokan hitetlenkedve ingatják a fejüket, mert annyi mindent hallani. Épp ezért talán érdemes részletezni, mit tegyünk, és mit ne csináljunk az egészséges hüvely megőrzése érdekében. Az idősebb korosztálynak tán álmában sem jut eszébe néhány dolog, de a fiatalok könnyebben áldozatul esnek a legújabb hiedelmeknek, divatoknak.

  • A hüvelynek csak a környékét mossuk le kívülről. A bőr számára legkedvezőbb kémhatású, 5,5-ös pH-jú szappanok, tusfürdők is lúgosabbak, mint a hüvelyflóra által "gyártott" hüvelyváladék.
  • Szexuális élet, az ondó befogadása után sem kell hüvelyt öblíteni. Egy idő után még a semleges csapvíz is kiöli a baktériumflórát.
  • A hüvely a hosszú fürdőzés helyett a zuhanyozással egybekötött intimtájék-lemosást választaná.
  • Nedvszívó, az izzadságot is elnyelő fehérneműt kell hordani.
  • A kézmosás a vécéhasználat előtt és után is fontos, mert törléskor kezünkről minden akadálytalanul juthat a hüvelybe. Reméljük, szinte fölösleges említeni, hogy a vécépapírral mindig elölről hátrafelé kell törölni, nehogy a végbélnyílásból bármiféle kórokozó a hüvelybe kerülhessen.
  • A szeméremszőrzetnek fontos szerepe van a hüvely tisztán tartásában. Elirányítja tőle a vizeletet, elvezeti a hüvely öntisztulásának eredményeként ürülő anyagokat. Természetesen tisztán kell tartani, de leborotválni nem célszerű, sokaknál a szőrtelenítés fölösleges gyulladásokhoz vezet. Nem normális gusztustalannak tartani az intim szőrzetet.
  • Semmiféle cukortartalmú kozmetikummal nem szabad ápolni a hüvelykörnyéket, mert annál jobb táptalajt elképzelni sem lehet a gombáknak.
  • A különféle szexuális praktikáknak és segédeszközök használatának is célszerű olyan határt szabni, hogy a hüvely ne sérülhessen, ne fertőződhessen a végbélből származó kórokozókkal. A saját egészség fontosabb a partner fantáziájánál - és ez nem önzés! Ez a szeretet alaptörvénye, hogy a másikra jobban kell figyelni, mint saját magunkra.
  • Síkosításra csak a hüvelyhámot nem károsító, orvosilag tesztelt és szakemberek által ajánlott síkosító gélt, krémet használjunk.
  • A hüvelyt nem kell ápolni belülről, sem kémhatását jellemző pH-értékét beállító pufferkészítményekkel, sem mással. Ez ugyanis az esetlegesen sérült hüvelyflórát nem hozza rendbe. A megfelelő kémhatásból még "nem nőnek" tejsavbaktériumok, ezeket újra kell telepíteni. A hüvely pH-ját házilag nem kell mérni. Konkrét panasszal nőgyógyászhoz kell fordulni.

"Jóvá tétel" a hüvelynek

A tejsavbaktériumok közösségét az antibiotikumok ugyanúgy pusztíthatják, mint azon betolakodókat, amik ellen felírták őket. Még a legkörültekintőbben elrendelt antibiotikum-kúrának is lehet ez mellékhatása, de gondoljunk csak bele:

Hányszor kaptunk már mindenféle antibiotikumot anélkül, hogy kitenyésztették volna a kórokozót, és így pontosan tudták volna, mit kell leküzdenie a gyógyszernek. Hányszor esett meg, hogy az orvos nem volt figyelemmel a mellékhatásokra, illetve arra, hogy kinek, milyen előzmények után írta fel a gyógyszert.

Hüvelyszárazság miatt vagy gombás fertőzések után is előfordulhat, hogy a sérült baktériumflórát helyre kell állítani.

Sajnos sokszor az orvosok sem gondolnak arra, hogy hiába adnak a baktériumflórát újratelepítő hüvelykúpot vagy egyéb készítményeket, amíg az antibiotikum nem ürül ki a szervezetből. Ez a kúra befejezése után 7-10 napba is beletelik, és a kúpot vagy hüvelyöblítést csak ezután célszerű megkezdeni, ha nem akarjuk azonnal újra megölni a hasznos baktériumokat.

Egyetlen hüvelyöblítés mindenképpen elfogadható; ez pedig a tejsavbaktériumokat a hüvelybe visszatelepítő öblítés. A gyógyszertárban kapható híg tejsavból egy evőkanálnyit tegyünk egy liter vízbe, majd ebbe tegyünk egy kanál élőflórás, natúr joghurtot. A naponta frissen készített oldattal minden nap végezhetünk hüvelyöblítést.

A gyümölcsös joghurtok éppúgy nem alkalmasak a kezelésre, mint bármely kefir. Utóbbiakat ráadásul nem is baktériumok erjesztik, hanem gombák!

A joghurtot szájon át adva megint csak nem várhatunk semmiféle gyógyító hatást a hüvelyben.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +11 °C

A pára- és ködfoltok (legkésőbb délelőtti) feloszlását követően többnyire derült, napos időre van kilátás. Csapadék nem lesz. A légmozgás mérsékelt marad, csak Sopronnál fordulhatnak elő időnként élénk széllökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 29 fok között alakul. Késő estére többnyire 14 és 19 fok közé csökken a hőmérséklet. Fronthatásra napközben nem kell számítani, a nagy hőingás azonban sokak szervezetét megterheli.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra