Szamárköhögés tünetei és kezelése

 Dr. Győri József

 

 Dr. Mészner Zsófia

 

Betegséglexikon mobil alkalmazás

Mi a szamárköhögés?

A szamárköhögés tágabban értelmezve - különböző kórokozók által okozott - tünetegyüttes (szindróma), amelyet rohamokban jelentkező jellegzetes köhögés, hetekig elhúzódó kórlefolyás jellemez.

Az életet veszélyeztető szövődményei főként csecsemő- és kisdedkorban fordulnak elő, egyébként a betegség spontán gyógyul.

A járványos formában jelentkező betegséget okozó forma elleni védőoltás Magyarországon is kötelező, ennek eredményeként a szamárköhögés nem tartozik a gyakran észlelhető fertőző betegségek közé.

Jó azonban tudatosítani azt a tényt, hogy a pertussis kórokozójára fogékony (azaz védtelen) emberek - iskoláskorúak és felnőttek egyaránt - élnek közöttünk; ők elkaphatják a betegséget és tovább is adhatják. Az anyától származó védelem bizonytalan, ezért az egészen fiatal oltatlan csecsemők is megbetegedhetnek. A légúti és az idegrendszeri szövődmények következtében közöttük fordul elő a legtöbb haláleset.

A szamárköhögés előfordulása, okai

A pertussis létrehozásában a Bordetella nevű baktériumcsoportba tartozó alfajok: a Bordetella pertussis, parapertussis, bronchiseptica és holmesii játszanak szerepet. A kórkép világszerte előfordul, minden életkorban kialakulhat, legsúlyosabb a védettséggel nem rendelkező csecsemők Bordetella pertussis okozta betegsége.

A szamárköhögés diagnózisa

A tipikus köhögési rohamok esetében az orvosnak nem nehéz megállapítania a szamárköhögést. Az éjszakai, a nyelv kidugásával járó rohamok különösen jellegzetesek. A köhögéseket a nyelv hátsó, gyöki részének vizsgáló spatulával való megnyomásával is könnyen ki lehet váltani, ami betegség esetén a gyanút erősíti.

A kórokozó baktériumot a betegség kezdeti stádiumában a torokból vett kenetből speciális festéssel lehet kimutatni.

A szamárköhögés tünetei, kórlefolyása

A szamárköhögés típusos esetben jellegzetesen három szakaszban lezajló betegség. Az első szakasz 1-2 hétig tart, légúti hurutos tünetek jellemzik ("hurutos szakasz") főként éjszakai köhögéssel. Ezt követően a tünetek egyre súlyosabbá válásával alakul ki a második szakasz, az ún. "paroxizmális köhögés szakasza". Erre jellemző a 4-6 héten át fennálló, rohamokban jelentkező, kínzó köhögés, a hangos, húzó belégzés ("szamár-ordítás") és a rohamot befejező hányás. Fiatal, oltatlan vagy csak részben immunizált csecsemőkben a köhögési rohamok során légzésszünet (apnoe), ill. légzésleállás is beállhat. A tünetek enyhülésével, majd fokozatos megszűnésével következik a harmadik szakasz, a 2-3 hét alatt lezajló felépülési időszak ("rekonvaleszcens szakasz"). A légúti ingerek vagy izgalom kiváltotta köhögés azonban még hónapokig pertussisra emlékeztető lehet. A szövődmények különösen csecsemő- és fiatal kisdedkorban gyakoriak; a középfülgyulladás (otitis media) és tüdőgyulladás (pneumonia) mellett ritkábban idegrendszeri komplikációk, görcsös állapot (eclampsia) is felléphetnek. Minden nyolcadik fertőzöttnél tüdőgyulladás, minden huszadiknál agyi károsodás léphet fel. 200 beteg közül egy meghal.

A felnőttkori betegség tüneteit, súlyosságát az aktuális védettség mértéke határozza meg leginkább. Ennek függvényében sokféle lefolyás fordulhat elő. Leggyakoribb tünet az elhúzódó, 2 héten túl fennálló, izgatott köhögés, esetleg befejező hányással. A hangos, húzó belégzés ebben az életkorban ritka. A gyermekkori formára jellemző laboratóriumi jelek a feltűnően alacsony vörösvértest-süllyedés (1-2 mm/ó) mellett a vérképben magas fehérvérsejt-szám limfocita-túlsúllyal. A felnőttek betegségében ezek nem jellemzőek.

Újabb, széleskörű felmérések azt mutatják, hogy az enyhe, ún. atípusos kórformák gyakoribbak, mint azt korábban vélték. Különösen érvényes ez a korábban már oltottak, a serdülők és a fiatal felnőttek vonatkozásában. Utóbbiak fertőzőforrásként szerepelnek, a nem oltott csecsemők és fiatal gyermekek megbetegedései többnyire ezekből a fel nem ismert esetekből származnak.

A Bordetella parapertussis okozta kórfolyamat hasonló, de kevésbé súlyos lefolyású. A kórokozók elkülönítése kizárólag laboratóriumi vizsgálatokkal lehetséges.

A szamárköhögés kezelése

Bár a szamárköhögés kórokozóival szemben hatékony antibiotikumok állnak rendelkezésre, az antimikróbás kezelés csak a betegség terjedésének akadályozásában játszik szerepet, a lefolyást érdemben nem befolyásolja.

A szamárköhögés megelőzése

A szamárköhögés elleni védőoltás hazánkban kötelező.

Jelenleg a csecsemők 3 hónapos koruktól kezdve több alkalommal ismételten kapják az oltást (csecsemőkorban 3, 4 és 5 hónapos korban, majd 3 és 6 éves életkorban). A kötelező, térítésmentes oltást az ún. "teljes sejt" (pertussis whole = Pw) vakcinával végzik, amelyben az immunitást kiváltó komponens az inaktivált állapotú, azaz megbetegíteni nem képes Bordetella pertussis baktérium. Az oltást kombinációban adják be, egyidejűleg kapnak immunizálást a csecsemők és gyermekek a torokgyík (diftéria) és a tetanusz ellen is (DPT-oltás).

Szamárköhögés elleni védőoltás Magyarországon a kötelező oltások közé tartozik.

Szamárköhögés elleni védőoltás Magyarországon a kötelező oltások közé tartozik.

Hasznos tudnivalók

Amint a bevezetőben említettük, a fejlett országokban az évtizedek óta kötelező védőoltás eredményeként a betegség nem fordul elő nagyobb járványok formájában. (Magyarországon 1953 óta kötelező ez a védőoltás, s a pertussis-helyzet kiemelkedően jó.

A csecsemők és gyermekek között a klinikailag szamárköhögésnek tartott megbetegedések száma hosszú ideje évente 100 alatti, ez mindenekelőtt az oltási naptárban előírtak közel 100%-os végrehajtásának köszönhető. Jóllehet a hazai használatban lévő DPT-oltóanyagok Pw antigént (teljes sejt) tartalmaznak, az oltásoknak mellékhatása csak nagyon ritkán fordulnak elő, és az esetek súlyosságukat tekintve is jelentéktelennek mondhatók.

Az igen kedvező járványügyi helyzet pedig a vakcinák hatékonyságát igazolja. Nincs viszont pontos adat arra nézve, hogy az idősebbek, serdülők és felnőttek között milyen gyakorisággal fordulnak elő azok az elhúzódó, súlyos köhögéssel járó kórformák, amelyekben a nyugati országokban a Bordetella-baktériumokat oly jelentős arányban találják kórokozónak.

Kategória: Gyermekgyógyászat

Orvost vagy magánrendelőt keresek Szamárköhögés kezelésére! További kérdésem van Szamárköhögés témában
Aktuális
Mikor nincs rendben a hüvely?Intim gondok

Mikor nincs rendben a hüvely?A legtöbb nő találkozik élete során valamilyen, a hüvelyt érintő problémával

Betegség, amely minden nőt érinthetInkontinencia

Betegség, amely minden nőt érinthetFőleg szülés után érinti a nőket, de bárkinél felléphet

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Végbélvérzés

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Mindenki megrémül, ha a vécépapíron vért vesz észre

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Beteghang

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Brjeska Dóránál 2013 őszén diagnosztizáltak áttétes mellrákot

A nátha gyógynövényes kezeléseNátha

A nátha gyógynövényes kezeléseNagyon sok gyógynövény van, amelyet bevethetünk, hogy felvegyük a harcot

60 felett így kell sportolniSport

60 felett így kell sportolniBár csökken az állóképesség és az izomerő, mégis fontos, hogy továbbra is sportoljunk

Otthoni megoldások orrfolyásraOrrfolyás

Otthoni megoldások orrfolyásraA jelenség oka a hideg, a megfázás, illetve az influenzavírusok

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyAnyajegy

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyMiért fontos a rendszeres szűrés?

Kérdése van? Orvosaink válaszolnak!

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
0, +6 °C
Minimum:
-2, +3 °C

Hazánkban szerdán délelőtt erősen felhős, borult lesz az ég a Dunántúlon havazás, másutt havas eső, főleg keleten eső is várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag