Víz nélkül nincs élet

A szervezet legnagyobb mennyiségű összetevője a víz. Minél fiatalabb az egyén, testének víztartalma annál nagyobb.

A szervezet legnagyobb mennyiségű összetevője a víz. Minél fiatalabb az egyén, testének víztartalma annál nagyobb. Fiatal csecsemők testtömegének 70-75 százaléka, a felnőttekének 60-70 százaléka víz. A nők szervezetének - nagyobb testzsírszázalékuk miatt - kisebb a víztartalma, mint a férfiaké. (A zsírszövet kevesebb vizet képes megkötni.) A kövér emberek és az idősek szervezetében is kevesebb a víz.

A víz a sejtekben, a sejt közötti hézagokban és az érpályában helyezkedik el. Mind a sejten belüli, mind a sejteket körülvevő tér vízből és a benne oldott szerves és szervetlen anyagokból áll.

A víz többféle feladatot tölt be.

A víz testünk alkotórésze, oldószer és vivőanyag, amely elengedhetetlen a szervezet zavartalan működéséhez, az energia termeléséhez, a biokémiai folyamatokhoz, a hőszabályozáshoz, a salakanyagok kiürítéséhez, stb.

A vízháztartás nagyon érzékeny és pontosan működő szabályozás alatt áll. A vízfelvétel és vízleadás egyensúlyának eredményeként a test folyadékmennyisége csak szűk határok között ingadozhat.

A folyadékszükségletet az elfogyasztott víz, a táplálékok víztartalma, és a tápanyagok elégetésekor keletkező víz fedezi.

A vízleadás a vesén át a vizelettel, a bőrön keresztül párolgással, izzadással, a kilélegzett levegővel, valamint a széklettel történik.

Folyadékszükséglet
Korcsoport Folyadékszükséglet ml/ttkg*
4-10 év
11-14 év
15-18 év
19 év
85
60
38-42
38-41
* testtömeg-kilogramm

Általában az elfogyasztott táplálék minden kalóriájára 1 ml folyadékfelvétel szükséges. Felnőtteknek minimum napi 2 liter folyadék elfogyasztása javasolt.

A szükségletet befolyásolja a környezet hőmérséklete, páratartalma, a mozgás, az elfogyasztott ételek mennyisége és milyensége. Az étkezés közben elfogyasztott víz mennyiségét az ételek jellegzetessége határozza meg: nagyobb energiatartalmú vagy sósabb ételekhez eleve többet iszunk, mintegy számítva a bekövetkező vízveszteségre. Ebben a szabályozásban feltehetően az étkezési szokásoknak is fontos szerepe van.

A gyermekek és az idősek gyakran nem éreznek szomjúságot akkor sem, ha folyadékra lenne szükségük. Teremtsük meg a feltételeket ahhoz, hogy folyadékszükségletük kielégítése céljából egyenletesen elosztva, naponta 6-8 alkalommal - általában korlátozás nélkül - tetszés szerint fogyaszthassanak valamilyen folyadékot.

A legjobb ital a tiszta víz! Hazánkban a vízvezetéki vizek 70 százaléka kifogástalan ivóvíz, 20 százaléka pedig egészségkárosodás veszélye nélkül iható, de időnként esztétikailag kifogásolható (pl. vaskiválás miatt) és kb. 10 százalék, ahol bizonyos kockázat fennáll. Ez utóbbi területeken palackozott vizek fogyasztását javasolják.

Sok folyadékot tartalmaznak a gyümölcsök, a zöldségek, a tej, a levesek, stb. A tej 90 százaléka, a zöldségek és a gyümölcsök 85-90 százaléka víz. A gyümölcslevek akkor értékesek, ha friss gyümölcsből, cukor hozzáadása nélkül készülnek. (A tartósítószer hozzáadása nélkül készült gyümölcsleveket ne tároljuk hosszasan, mert állás közben erjedés indulhat meg bennük).

Ha a vízháztartás egyensúlya megbillen, akár azért, mert a vízfelvétel csökkent (szomjazás), akár azért, mert a vízleadás fokozott (hányás, hasmenés, nagyfokú verejtékezés), a szervezet kiszárad. 2 százalékos folyadékveszteség esetén már csökken mind a fizikai, mind a szellemi teljesítmény.

A sportorvosok szerint csak az lehet igazán fitt, aki eleget iszik. Elégtelen folyadék ellátásnál a vizelet mennyisége megkevesbedik, és székrekedéssel kell számolni.

A fiatalság, a szépség egyik titka sejtjeink minél nagyobb víztartalmának minél tovább történő megőrzése.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés