Nőgyógyászat

A nőgyógyászat feladata a női nemi szervek működészavarainak, betegségeinek megelőzése, felismerése, kezelése, illetve a szülészettel együtt a gyermekvállalás, családtervezés segítése, a terhesség és a szülés figyelemmel kísérése. A szakterülethez tartozik a változás kora körüli kritikus időszak, a klimaktérium ellenőrzése és szükség esetén kezelése is. A nőgyógyászati betegségeket általában vérzészavar, hüvelyi folyás, fájdalom, gyulladásos eredetű megbetegedések esetén láz, esetleg a szexuális élet zavarai jelezhetik.

Petefészek-elégtelenség tünetei és kezelése

Mi a petefészek-elégtelenség?

Míg menopauzáról 50-51 éves kortól beszélünk, addig petefészek-elégtelenségről 40 éves kor alatt. Az úgynevezett primer petefészek elégtelenségnél - amely például Turner-szindrómánál jelentkezik - soha nem is alakul ki normális menstruációs ciklus, míg korai petefészek-elégtelenségnél a ciklus korábban teljesen normális. A petefészek-elégtelenség háttérben genetikai és autoimmun ok is állhat, de kiválthatnak elégtelen petefészek-működést toxikus hatások is. Másodlagos petefészek-elégtelenségről akkor beszélünk, ha a hiba nem a petefészekben, hanem az agyalapi mirigyben van.

Tünetek

A petefészek-elégtelenség előfordulása

A probléma 35 éves korig 250 nőből egyet érint, míg 35 és 40 éves kor között 100 nőből egyet. Vannak olyan kiváltó okok is, amelyek miatt a petefészek már egészen fiatalon is elégtelenül működik.

A petefészek-elégtelenség okai

Primer petefészek-elégtelenség akkor következik be, ha olyan hormonális változások állnak be, amelyek miatt a tüszők nem érnek be. Ilyenkor a petefészek tulajdonképpen elveszti hormontermelő és petesejtképző funkcióját. Ennek kiváltó oka nem mindig ismert, de hátterében genetikai, autoimmun és toxikus károsodások is állhatnak.
Autoimmun eredet esetén - ismeretlen okból - antitestek kerülnek kapcsolatba az antigén tulajdonságúvá vált petefészekszövettel. A petefészek-elégtelenség kialakulásában akár vírus is szerepet játszhat: ez is beindíthatja az autoimmun folyamatot. Ugyanakkor nem ismert, hogy milyen vírusok váltják ki ezt. Autoimmun petefészek-gyulladás a petefészek-elégtelenségek 4 százalékát okozza, toxikus hatások közül pedig a rosszindulatú daganatos betegségek kezelésekor alkalmazott radioterápiát és kemoterápiát lehet kiemelni.
A genetikai okok közül a Turner-szindrómát lehet említeni, amelynél a lányok kromoszómakészletében a normálisan meglévő két X-kromoszóma közül az egyik hiányzik vagy inaktív formában van jelen. Emiatt maga a petefészek jellemzően már 2-3 éves korban elpusztul, petesejtek emiatt nem is lehetnek. A másik genetikai betegség a törékeny X-kromoszóma vagy fragilis X szindróma, szerzői néven Martin-Bell-betegség, amely a Down-szindróma után a második leggyakoribb mentális retardációt okozó kórkép. Kevésbé ismert viszont, hogy ez a genetikai rendellenesség részleges mutáció esetén csak a petefészek korai kimerülését okozza.

A petefészek-elégtelenség tünetei

Normális körülmények között akkor beszélhetünk menopauzáról, ha 12 hónapon keresztül nem jelentkezik menstruációs vérzés, ennek pedig nincs más oka. A menopauzához érve a petefészkek kimerülnek, az ösztrogéntermelés csökken, az FSH hormon szintje emelkedik.
A 40 éves kor előtt bekövetkező petefészek-elégtelenség tünetei nem különböznek a menopauzáétól, hiszen azokat ugyanúgy az ösztrogén hiánya okozza. Ilyen a vérzéskimaradás vagy a rendszertelen vérzés, a hőhullám és az éjszakai izzadás. Kialakulhatnak különböző pszichés zavarok, szorongás és álmatlanság, depresszió. Jelentkezhet hüvelyszárazság és csontritkulás, vizeletinkontinencia, legrosszabb esetben pedig agyvérzés is.
A petefészek-elégtelenség a természetes úton történő teherbeesést is ellehetetleníti
A petefészek-elégtelenség a természetes úton történő teherbeesést is ellehetetleníti

A petefészek-elégtelenség diagnózisa

A diagnózist a menstruáció kimaradását követően laborvizsgálatokkal állítják fel. Árulkodó jel, ha magas az FSH szintje és alacsony az ösztrogéné. Ezek mellett nézik az AMH szintjét is, amely petefészek-elégtelenségnél alacsony.

A petefészek-elégtelenség kezelése

A kezelés ösztrogénpótlással történik, amelyet gyógyszeresen végeznek. Ezzel a panaszok megszüntethetők, de mivel ilyenkor magas a csontritkulás kockázata, érdemes D-vitamint is szedni. Célszerű fokozni a fizikai aktivitást, illetve folyamatosan kontrollra - vérnyomásmérésre és EKG-vizsgálatra - járni. Ennek a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzése szempontjából van fontos szerepe. Hasznosak az évente végzett laborvizsgálatok is. A kívülről történő ösztrogénbevitel miatt a nőgyógyászati vizsgálatokat, mammográfiát sem szabad hanyagolni.

A petefészek-elégtelenség gyógyulási esélyei

Ha hormonpótlással kezelik a petefészek-elégtelenséget, akkor az általa okozott panaszok megszüntethetőek, de a menstruációs ciklus nem áll helyre, nem lesz mód teherbeesésre sem. Ilyen esetekben petesejtdonáció jöhet számításba. Akinek valamilyen onkológiai kezelés miatt várhatóan elégtelenül fog működni a petefészke, és van már partnere, annak érdemes embriót is lefagyasztatni, így a későbbiekben lehetővé válhat a gyerekvállalás. Ilyen esetekben felmerülhet a petesejt- vagy petefészekszövet-lefagyasztás lehetősége is. Ezekkel a lehetőségekkel azok élhetnek, akik fiatal korukban daganatos betegség miatt kapnak onkológiai kezelést.

A petefészek-elégtelenség megelőzése

Nem igazán van mód a petefészek-elégtelenség megelőzésére, hiszen ismert okait nem lehet elkerülni. Bizonyos esetekben - daganatos betegségek kezelése előtt - azonban biztosítani lehet, hogy a gyerekvállalásra (petesejt vagy embrió fagyasztásával) lehetőség nyíljon a későbbiekben.

A petefészek-elégtelenség szövődményei

Szövődményként csontritkulás alakulhat ki, illetve bármi, ami menopauzánál is: például szorongás, depresszió vagy alvászavar.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Horányi Dániel szülész-nőgyógyász, nőgyógyászati daganatsebésznek.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25 °C
Minimum: +11 °C

A rétegfelhőzet fokozatosan szakadozik, gomolyosodik, a látási viszonyok javulnak, és a nap nagy részében napos, gomolyfelhős idő várható. A délután folyamán elsősorban északkeleten, illetve kis eséllyel az északnyugati határ közelében lehet helyenként záporokra, zivatarokra számítani. A délnyugati szél olykor megélénkül, de zivatarok környezetében erős lökések is lehetnek. A hőmérséklet délután 22 és 28, késő este 15, 20 fok között változik. Orvosmeteorológiai szempontból kifejezetten szerencsés helyzet alakult ki mostanra.