Nőgyógyászat

A nőgyógyászat feladata a női nemi szervek működészavarainak, betegségeinek megelőzése, felismerése, kezelése, illetve a szülészettel együtt a gyermekvállalás, családtervezés segítése, a terhesség és a szülés figyelemmel kísérése. A szakterülethez tartozik a változás kora körüli kritikus időszak, a klimaktérium ellenőrzése és szükség esetén kezelése is. A nőgyógyászati betegségeket általában vérzészavar, hüvelyi folyás, fájdalom, gyulladásos eredetű megbetegedések esetén láz, esetleg a szexuális élet zavarai jelezhetik.

Korai menopauza tünetei és kezelése

Mi a korai menopauza?

Korai menopauzáról akkor beszélünk, ha a petefészkek működése 40 éves kor előtt leáll, és ezzel együtt a menopauzás tünetek is jelentkeznek: elfogynak a petefészekből a tüszők, alacsonnyá válik az ösztrogénszint, elmarad a menstruáció és megemelkednek az úgynevezett gonadotrop hormonértékek ( LH és FSH) is.

Tünetek

A korai menopauza előfordulása

A korai menopauza előfordulási gyakoriságát 1-3 százalékosra becsülik. Az orvosok egyre többször találkoznak a problémával, amihez az is hozzájárul, hogy manapság már mernek erről is beszélni a nők. Ha ilyenkor a betegséget igazolják, elkezdődhet a kezelés, amire mindenképpen szükség van, hiszen különben a nők több tíz évig élnének ösztrogénhiányos állapotban.

A korai menopauza okai

Nem ismert, mi okozza a korai menopauzát, de az feltételezhető, hogy hátterében immunológiai okok állnak. Ismert a családi halmozódás is, ezért szinte biztos, hogy genetikai hajlam is meghúzódhat mögötte. Fertőzésekkel, endokrinológiai betegségekkel is összefügghet. Daganatos betegségek kezelésének következtében is kialakulhat, elsősorban a petefészkek eltávolítása után, de megjelenését megfigyelték kemoterápiás illetve sugárkezelések után is.

A korai menopauza tünetei

A korai menopauza tünetei megegyeznek a természetes menopauzáéval , csak éppen korábban érkeznek. Azaz rendszertelenné és kimaradozóvá válik a menstruáció, majd meg is szűnik. Arra is van példa, hogy a menstruáció egyik pillanatról a másikra leáll. Jelentkezhetnek hőhullámok is, és kevesebb ösztrogén is termelődik. Gyakori panasz a hüvelyszárazság, az ingerlékenység és a hangulatingadozás, az álmatlanság és az enyhe depresszió. Szárazabbá válhat a bőr, a szem és a haj is, csökken a libidó.
A betegség tünetei megegyeznek a menopauzáéval
A betegség tünetei megegyeznek a menopauzáéval

A korai menopauza diagnózisa

A diagnózis felállítása a tünetek és a hormonszintek vizsgálata alapján történik: elsősorban az FSH (follikulusz stimuláló hormon) és az ösztrogén szintjét mérik. A vizsgálat során ki kell zárni olyan egyéb tényező is, amelyek hasonló tüneteket okozhatnak: ilyen lehet például a pajzsmirigy megbetegedés, de akár a terhesség is.

A korai menopauza kezelése, kórlefolyása

A korai menopauza a hormonok - főleg az ösztrogén - visszapótlásával kezelhető. Ez elvileg történhet fogamzásgátlóval is, de mivel léteznek külön erre a célra gyártott készítmények, a gyakorlatban ezeket szokták alkalmazni.
Sajnos korai menopauzában már nincs mód a spontán teherbeesésre, eredmény csak asszisztált reprodukciós módszerektől várható. A lombikkezelések során ilyen esetekben általában donor petesejtből fejlődő preembrio visszaültetésére kerül sor.

A korai menopauza gyógyulási esélyei

A korai menopauza tünetei jól kezelhetők, de bekövetkezte után saját gyerek vállalására már gyakorlatilag nincsen esély.

A korai menopauza megelőzése

Mivel a konkrét kiváltó ok nem ismert, nincs mód a megelőzésre sem.

A korai menopauza szövődményei

Szövődményként minden fölmerülhet, amit az ösztrogénhiány eredményez. Ilyen például a csontritkulás, vagy éppen az, hogy megnő az a kardiovaszkuláris kockázat, amelyet nőknél éppen az ösztrogén csökkent.

A korai menopauza az egészségügyi vonatkozásokon túl azért is gondot jelent, mert manapság egyre későbbre tolódik a gyerekvállalás, viszont a nők nincsenek tudatában annak, hogy egy ilyen probléma a terveket ma nagyobb eséllyel keresztülhúzhatja. Azaz hiába fiatalos és csinos még valaki, attól a hormonszintjei még nincsenek feltétlenül rendben.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Lőrincz Ildikó szülész-nőgyógyásznak.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +7 °C
Minimum: -4, +4 °C

Borult, párás idő lesz szitálással, illetve egy-két helyen pár órás napsütés is előfordulhat (főleg keleten), majd késő délután már eső is kialakulhat a déli tájakon. Megélénkül az északkeleti szél, 3, 7 fokos maximumokat mérhetünk. Csütörtökön nem érkezik front, de az ízületesek és a légúti megbetegedésekkel küzdők most is komolyabb tüneteket tapasztalhatnak. Emellett enyhébb fejfájás is felléphet, illetve az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség magas, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: