YoutubeRSS

2018. szeptember 25., kedd

Hírlevelek
Regisztráció

Tüszőérlelő hormon (FSH)

Hormon, amit meddőségnél vizsgálnak

2013.12.03.

Felhívjuk figyelmét, hogy ez a cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, ezért elképzelhető, hogy nem minden adata pontos. Kérjük, az Ön számára kiemelten fontos információkat szükség szerint ellenőrizze!

 Dr. Bérczy Judit

 HáziPatika.com

A follikuluszstimuláló hormon szintjét nemcsak nőknél, hanem férfiaknál is vizsgálják meddőségi problémák esetén.

Név, szinonimák

folliculus-stimuláló hormon, tüszőérlelő hormon

 Az FSH hormon felépítése 
 

Az FSH hormon felépítése

 

Rövidítése

FSH

Típusa

gonadotrop hormon, glikoprotein

Hol termelődik:

Az agyalapi mirigy (hipofízis) elülső lebenyének gonadotrop sejtjei termelik (innen egyik elnevezése is)

Legfontosabb szerepeinek felsorolása:

a luteinizáló hormonnal (LH) együttesen vesz részt a női ciklus szabályozásában, felelős az ivarsejtek érési folyamatáért. A női ciklusban a három nagy szakaszából (follikuláris fázis, ovuláció, luteális fázis) az elsőben az FSH a tüsző érését és a petefészek hormonelválasztását serkenti, illetve majd a luteális fázisban a progeszteron-kiválasztást is serkenti. A férfiakban serkentőleg hat a spermiumok érési folyamatára és segíti az férfi nemi hormonokat megkötő fehérjék termelését.

Normálértéke

férfiaknál 1,5-12 IU/L (náluk a serdülőkor után viszonylag állandó szintet mutat), nőknél a korai follikuláris fázisban 2,5-12 IU/L, follikuláris fázisban: 3,5-14 IU/L, ovuláció szakaszban 4,5-25 IU/L, luteális fázisban pedig 1,7-8 IU/L. Mindenképpen érdemes az eredményeket szakorvossal megbeszélni és a többi hormon ismertében, azokkal való összefüggésében kiértékelni, és figyelembe venni, hogy az egyes laborokban más-más referenciatartomány lehet megadva!

Milyen tünetei lehetnek a túlzott/csökkent termelődésének?

meddőség, vérzészavarok, korai pubertás, késleltetett pubertás, korai menopauza.

Mikor kell vizsgálni?

A meddőségi kivizsgálás részeként (nőknél és férfiaknál egyaránt), szabálytalan női ciklus okának kivizsgálása során, az agyalapi mirigy betegségeinek felderítésében (hipofízis adenóma), a petefészkek vagy herék kóros elváltozása esetén, a menopauza beálltával. Gyermekkorban is lehet szükség a meghatározására, ha a gyermek nemi fejlődése késleltetett (pubertas tarda) vagy túl gyors (korai pubertás, pubertas precox).

Emelkedett értéket mutat a következő esetekben:

menopauza, policisztás ovárium szindróma (PCOS), a petefészkek (ovariumok) fejlődési rendellenessége esetén, a petefészkek külső tényező (kemoterápia, sugárterápia) hatására bekövetkezett károsodás, bizonyos gyógyszerek szedése (pl. levodopa, cimetidin, clomiphen (Clostilbegyt), digoxin), az ováriumok daganatos megbetegedése következtében, a mellékvesét érintő ún. kongenitális adrenális hiperpláziaban, Schmidt-szindróma esetén. Férfiaknál lehet emelkedett a szintje a herék fejlődési rendellenessége, a heréket károsító baleset, a kemoterápiás vagy sugárterápiás kezelés, illetve a hereszövet károsítása következtében és a here rosszindulatú daganatos megbetegedése miatt.

Ha értéke alacsony

Ez összefüggésben állhat a fogamzásgátló tabletták, a női és férfi hormonpótló készítmények, tesztoszteron-számrmazékok, illetve phenotiazon szedésével, de az agyalapi mirigy vagy hipotalamusz működési zavarának, illetve az anorexia nervosának következménye is lehet.

Köszönjük dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus segítségét.

Betegséglexikon mobil alkalmazás

Kapcsolódó hasznos cikkeink és szolgáltatásaink

A témában feltett olvasói kérdések

Az orvos válaszol