Hírlevelek
Regisztráció

Tüszőérlelő hormon (FSH)

Hormon, amit meddőségnél vizsgálnak

2013.12.03.

Felhívjuk figyelmét, hogy ez a cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, ezért elképzelhető, hogy nem minden adata pontos. Kérjük, az Ön számára kiemelten fontos információkat szükség szerint ellenőrizze!

 Dr. Bérczy Judit

 HáziPatika.com

A follikuluszstimuláló hormon szintjét nemcsak nőknél, hanem férfiaknál is vizsgálják meddőségi problémák esetén.

Név, szinonimák

folliculus-stimuláló hormon, tüszőérlelő hormon

 Az FSH hormon felépítése 
 

Az FSH hormon felépítése

 

Rövidítése

FSH

Típusa

gonadotrop hormon, glikoprotein

Hol termelődik:

Az agyalapi mirigy (hipofízis) elülső lebenyének gonadotrop sejtjei termelik (innen egyik elnevezése is)

Legfontosabb szerepeinek felsorolása:

a luteinizáló hormonnal (LH) együttesen vesz részt a női ciklus szabályozásában, felelős az ivarsejtek érési folyamatáért. A női ciklusban a három nagy szakaszából (follikuláris fázis, ovuláció, luteális fázis) az elsőben az FSH a tüsző érését és a petefészek hormonelválasztását serkenti, illetve majd a luteális fázisban a progeszteron-kiválasztást is serkenti. A férfiakban serkentőleg hat a spermiumok érési folyamatára és segíti az férfi nemi hormonokat megkötő fehérjék termelését.

Normálértéke

férfiaknál 1,5-12 IU/L (náluk a serdülőkor után viszonylag állandó szintet mutat), nőknél a korai follikuláris fázisban 2,5-12 IU/L, follikuláris fázisban: 3,5-14 IU/L, ovuláció szakaszban 4,5-25 IU/L, luteális fázisban pedig 1,7-8 IU/L. Mindenképpen érdemes az eredményeket szakorvossal megbeszélni és a többi hormon ismertében, azokkal való összefüggésében kiértékelni, és figyelembe venni, hogy az egyes laborokban más-más referenciatartomány lehet megadva!

Milyen tünetei lehetnek a túlzott/csökkent termelődésének?

meddőség, vérzészavarok, korai pubertás, késleltetett pubertás, korai menopauza.

Mikor kell vizsgálni?

A meddőségi kivizsgálás részeként (nőknél és férfiaknál egyaránt), szabálytalan női ciklus okának kivizsgálása során, az agyalapi mirigy betegségeinek felderítésében (hipofízis adenóma), a petefészkek vagy herék kóros elváltozása esetén, a menopauza beálltával. Gyermekkorban is lehet szükség a meghatározására, ha a gyermek nemi fejlődése késleltetett (pubertas tarda) vagy túl gyors (korai pubertás, pubertas precox).

Emelkedett értéket mutat a következő esetekben:

menopauza, policisztás ovárium szindróma (PCOS), a petefészkek (ovariumok) fejlődési rendellenessége esetén, a petefészkek külső tényező (kemoterápia, sugárterápia) hatására bekövetkezett károsodás, bizonyos gyógyszerek szedése (pl. levodopa, cimetidin, clomiphen (Clostilbegyt), digoxin), az ováriumok daganatos megbetegedése következtében, a mellékvesét érintő ún. kongenitális adrenális hiperpláziaban, Schmidt-szindróma esetén. Férfiaknál lehet emelkedett a szintje a herék fejlődési rendellenessége, a heréket károsító baleset, a kemoterápiás vagy sugárterápiás kezelés, illetve a hereszövet károsítása következtében és a here rosszindulatú daganatos megbetegedése miatt.

Ha értéke alacsony

Ez összefüggésben állhat a fogamzásgátló tabletták, a női és férfi hormonpótló készítmények, tesztoszteron-számrmazékok, illetve phenotiazon szedésével, de az agyalapi mirigy vagy hipotalamusz működési zavarának, illetve az anorexia nervosának következménye is lehet.

Köszönjük dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus segítségét.

Betegséglexikon mobil alkalmazás