Ösztrogén (tüszőhormon)

Dr. Bérczy Judit

A női testben termelődő sok-sok hormon közül jelentőségüknél fogva kiemelkedik az első számú nemi hormon az ösztrogén.

Név

Ösztrogén, tüszőhormon

Az ösztrogén felépítése

Az ösztrogén felépítése

Típusa

Női nemi hormonok

Hol termelődik?

Az ösztrogén a petefészek tüszőiben és a méhlepényben termelődik. Kisebb mennyiségben a mellékvesekéreg, de a zsírszövetek és az izmok is termelik. Az ösztron, az ösztradiol és az ösztriol alkotja.

Legfontosabb szerepei

A tüszőhormonnak a másodlagos női nemi jellegek fejlődésében van szerepe, mint a mellek növekedése, a méhnyálkahártya vastagodása, valamint a menstruációs ciklus szabályozása.

Normálértéke

A laborban vérből az ösztradiolt mutatják ki. Ennek normál értéke férfiak esetében 36,7 - 220,2 pmol/l között van. Fiatal nőknél 110,1 - 367 pmol/l, idősebb, de termékeny nők esetében 367 - 1468 pmol/l, mely a női ciklus alatt változik és a labor referencia tartományai ezt feltüntetik, míg menopauza után mindössze 18,35 - 66,06 pmol/l.

Milyen tünetei lehetnek a túlzott/csökkent termelődésének?

Az ösztrogénszint-csökkenés tünetei a hőhullámok, az éjszakai izzadás, a heves szívdobogás, az ingerlékenység, kimerültség, hangulatzavarok, pánik, alvászavar, hüvelyszárazság, visszatérő húgyúti fertőzések, a fájdalmas közösülés, vizeletcsepegés. Hosszú távon azért veszélyes az ösztrogénhiány, mert a kötőszöveti rendellenességek, szív- és érrendszeri betegségek, Alzheimer-kór, csontritkulás, ízületi fájdalmak, zsíranyagcsere-zavarok, magas vérnyomás, férfiasodás alakulhat ki.

Mikor kell vizsgálni?

Ösztrogénszintet menopauza előtt és alatt vizsgálnak, vizeletből (az ösztradiolt mutatják ki). Ekkor ugyanis jelentősen lecsökken az ösztrogénszint, kellemetlen tüneteket okozva.

Részletes leírás

Az ösztrogén neve a latin oestrus (nőstények termékenységi szakasza) és a gén (létrehozás) szavakból tevődik össze. Az ösztrogén szteroid vegyületek kombinációja. Többek között az ösztron, az ösztradiol és az ösztriol alkotja. A nőknél a termékeny korszakban jelentős mértékben termelődik, elősegítve a másodlagos nemi jelleg kialakulását: szerepe van a mell növekedésében és a menstruációs ciklus szabályozásában is.

Az ösztrogént fontos összetevője a szájon át szedhető fogamzásgátló tablettáknak, de menopauza utáni és transzszexuális nőknek is adják a hormonpótlásra. (A férfiaknál viszont impotenciát okozhat!).

Érdekesség

A hormonhatású készítmények valamelyest oldódnak vízben, ám az ivóvízből egyelőre nem szűrik, így a csapvízzel elvileg hormon is kerülhet szervezetünkbe.

Köszönjük dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus segítségét.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait