+14° - +33°
Nincs front

Veszélyes is lehet a túl sok vitamin

A szakértők szerint a vitamintabletták nagy dózisban károsak lehetnek az egészségre. A Biology Letters szaklapban publikált állatkísérlet kimutatta, hogy a nagy dózisú C- és E-vitaminnal táplált pockok esetében akár negyedével csökkent a várható élettarta

Az emberi szervezet nem termel vagy tárol C-vitamint, az utánpótlást zöldségekből és gyümölcsökből nyeri ki. A sejtek egészségének megőrzéséhez 40 mg-ra van szükségünk naponta. Az E-vitamin a sejtek struktúrájának fenntartását segíti elő, és olyan élelmiszerekben található meg nagy mennyiségben, mint a diófélék, az olajos magvak és a gabonafélék. A férfiaknak naponta 4 mg, a nőknek 3 mg-ra van szükségük belőle, ennek ellenére a bioboltokban olyan tablettákat is árulnak, amelyek ennek akár százszorosát is tartalmazzák.
A Glasgow-i Egyetem kutatói pockokat tápláltak két hónapos koruktól nagy dózisú E- és C-vitaminnal, és összehasonlították élettartamukat a hagyományos étrenden élő egyedekével. A korábbi, egereken végzett kísérletek azt mutatták, hogy a sejtek öregedését gátló antioxidáns vitaminok megnövelik az állatok élettartamát, a pockok esetében azonban éppen az ellenkezője mutatkozott igaznak. A pockok élettartama a nagy dózisú E- és C-vitamin hatására sokkal rövidebb lett, mint a kontroll állatoké. E hatás ellenére azonban a vitamintartalmú étrendkiegészítők bizonyos mértékben csökkentették az öregedés által okozott sejtkárosodást.

Colin Selman professzor elmondta, hogy az új eredmények szerint fajonként jelentős eltérések lehetnek a nagy dózisú antioxidánsok az oxidatív károsodásra és az élettartamra gyakorolt hatásai között.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett?Változókor

Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett? A gyakran emlegetett változókor sok nőt aggodalommal tölt el. Az ekkor zajló hormonális átállás okozta testi és lelki tünetek - köztük a mérsékelt súlygyarapodás - azonban természetesnek számítanak, ám kis odafigyeléssel enyhíthetők, sőt elkerülhetők.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

VitaminABC tudásteszt

Milyen néven szokás emlegetni a K-vitamint?

Tippek

Ha az ajkak és a szájzug berepedezik, pikkelyesedik, B2-vitamin-hiány lépett fel. Legjobb forrása a tej és tejtermékek, a zöldség- és főzelékfélék, a húsok, a máj és a tojás.