Miért olyan egészséges az olívaolaj?

Az olívabogyók színe az érettségtől függ, nem a fajtától. Mindegy az is, hogy milyen fajtájúak, spanyol táplálkozástudományi szakemberek ugyanis naponta több bogyó elfogyasztását javasolják.

Az olajfa (Olea europaea) a Mediterráneum, azaz a Földközi-tenger környékének egyik legrégebben ismert növénye. Már a Biblia és a Korán is említi. A görög mitológiában is szerepet kapott: a bölcsesség istennője, Athéné, lándzsáját a földbe vágta, és ebből olívafa nőtt ki. (Más variációk szerint egyszerűen csak elültette a magot, abból nőtt az olajfa, amelynek a levelei egyébként lándzsa alakúak, márpedig Athénét szívesen ábrázolták lándzsájával – ez lehet a megfeleltetés „növénytani” alapja.) Annyi bizonyos, hogy a görögök számára „szent” volt ez a fa, Homérosz például folyékony aranynak nevezte .

A mediterrán diéta közismerten egészséges, nemrég azonban kiderült, hogy az ilyen étrendre jellemző olívaolaj használata ráadásul még a csontoknak is jót tesz, hogyan? Gesundheit.de német internetes oldal. De mi is a különlegessége az olívának? Mind a mai napig a béke és a jólét jelképe – de az egészséges életmódhoz is hozzátartozik: a spanyol táplálkozástudományi társaság szerint hét darab olívabogyót fogyasszunk el minden nap: ennyi egy felnőtt ideális adagja. Az sem számít, hogy milyen fajtát fogyasztunk. A változatosság ugyanakkor lehetővé teszi, hogy a legkülönbözőbb ételekhez használjuk fel az olajbogyót vagy az olívaolajat. A bogyók színét egyébként nem a fajtájuk, hanem az érettségük határozza meg. A zöldet még éretlenül szedik le, majd az éréskor előbb viola, majd fekete színűvé válik a termés. Ha sós páclébe teszünk zöld olívabogyót, akkor enyhül a keserű íz. A fekete olívabogyók általában átesnek egy tejsavas erjesztésen. Különösen kedveltek a mandulával, fokhagymával és fetával töltött olívabogyók. Gyógynövényekkel és fűszerekkel is párosítják a bogyókat vagy az olajat, de lehet belőle fagylaltot vagy pudingot is csinálni! Berlin egyik legmenőbb fagylaltozójában például egy gombóc olívaolajból készült fagylalt 1,50 euróba kerül – 2014-es tavaszi árak szerint -, vagyis körülbelül ötszáz forintért meg is kóstolhatjuk ezt a Berliner Zeitung szerint. Mitől egészséges az olívaolaj? Az olívabogyóban hatalmas mennyiségű olajsav van – pontosabban olajsavakról van szó. Ezek telítetlen zsírsavak, amelyek pozitívan hatnak a vérzsír-értékekre. Ezen kívül A- és E-vitamint tartalmaznak, foszfátot, mangánt, magnéziumot, oleinsavat (ezt szokták olajsavnak is nevezni). Linolsav is van bennük, ami egy telítetlen karbonsav. A linolsav székrekedés és epekő ellen jó. Az E-vitamin a vér koleszterinjét védi az oxidatív elváltozásoktól. A fekete olívabogyók könnyebben emészthetők, nagyobb a vitamintartalmuk, és több antioxidáns és béta-karotin van bennük, mint a zöldekben. Az olívaolajat sokszor külsőleg használják: a bőr kiszáradása, psoriasis és ekcéma ellen is hatásos lehet. Hajápolásra és fürdéshez is szokták használni. Hogyan tároljuk az olívaolajat és a bogyókat? Olajba mártva a bogyók sokáig tárolhatók hűtőszekrényben. Olaj nélkül azonban csak pár napig tartanak ki. Az olívaolaj a sötétet és a hűvöset szereti. A felnyitott flakont, üveget nyolc héten belül ajánlatos felhasználni.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: -2, +3 °C
Minimum: -10, -5 °C

Sok napsütés lesz, de csapadék nem valószínű. Többfelé élénk, északkeleten erős lökések kísérik az északias szelet, -2, 3 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden nem jön front, de a markáns hideg miatt nagyon gyakoriak lehetnek a keringési- és vérnyomáspanaszok, a fokozottan érzékenyek pedig görcsös fejfájást tapasztalhatnak. Az ízületi bántalmak tartósnak bizonyulnak, nagy a megfázásveszély is. A napsütés azonban javítja a hangulatot és a közérzetet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: