Hol tölthetjük újra a kulacsunkat a városban?

Hogyan találjuk meg a városban azokat helyeket, ahol ingyenesen, tiszta, szűrt vízzel tölthetjük újra a kulacsunkat? Egy applikáció segít ebben, amelynek használatával ráadásul egy jótékony célt is támogathatunk.

Nyáron fokozottan figyelnünk kell arra, hogy elég vizet igyunk. Normál körülmények között is napi minimum 2-3 liter folyadékot kell bevinnünk, hőségriadó idején viszont a szükséges mennyiség akár 3-4 literre is megnőhet. Nyáron emellett többet jövünk-megyünk, utazunk, kirándulunk, és több időnk van egy kis városi nyüzsgésre, a barátokkal találkozni és programot csinálni. De mi legyen ilyenkor a folyadékpótlással ?

folyadék
Hol tölthetjük újra a kulacsunkat a városban? Fotó: Getty Images

Nem a palackozott víz a legjobb megoldás

Bár már véget ért a műanyagmentes július – amely arra hívja fel a figyelmet, hogy csökkentsük a műanyag felhasználását a mindennapokban –, az év többi hónapjában sem a legjobb megoldás, ha minden sarkon veszünk egy újabb liter palackos vizet vagy üdítőt. Szerencsére már jó ideje sokak elengedhetetlen útitársává vált a kulacs, amely praktikus és higiénikus. Viszont egy félliteres kulacs elég hamar kiürül, ilyenkor pedig törhetjük a fejünket, hogy zarándokoljunk-e el a kevés nyilvános kút valamelyikéig, vagy próbálkozzunk-e egy mosdóban a kézmosó csapjával. A jó hír azonban, hogy van más megoldás is: töltsük le az ingyenes Vízlelőhely applikációt, amely megmutatja nekünk azokat a közelben lévő vendéglátóhelyeket, ahol fel tudjuk tölteni a kulacsunkat szűrt vízzel – természetesen szintén ingyen. Ezeken a helyeken ráadásul nincs szükség külön fogyasztásra sem, tehát betérhetünk kizárólag a kulacsaink újratöltése céljából. 

„A Vízlelőhely kampány küldetése, hogy alternatívát biztosítsunk az ivóvíz pótlására azoknak, akik műanyagmentesen szeretnének élni. Szerencsére egyre több olyan tudatos gasztronómiai partnerünk van, akik szintén elkötelezett hívei a fenntarthatóságnak, és jó minőségű, szűrt vizük felajánlásával támogatják a kezdeményezésünket” – mondta Petró Vera, a BWT ügyvezetője. Az alkalmazásban azt is nyomon követhetjük, hány liter vizet ittunk meg, és az újratöltéssel hány műanyag palackot spóroltunk meg, ami így nem szennyezi feleslegesen a környezetünket.

Szomjúság, fejfájás, száraz száj, száraz bőr – a folyadékhiánynak ezeket a jellemző jeleit szinte mindenki ismeri. Csakhogy ezeken kívül még számos olyan tünet van, amelyet arra lehet visszavezetni, hogy nem ittunk elég vizet .

Jótékony célt is támogathatunk

Az adott helyszínen található kód beütésével egyébként minden töltésért pont jár az applikációban. Ráadásul nemcsak a saját kulacsunkat tölthetjük meg, hanem virtuálisan egy másik emberét is. A Vízlelőhely ugyanis a BWT b.water projektjének keretében Gambia és Tanzánia falvaiban olyan fenntartható vízrendszereket alakít ki, amely tiszta ivóvizet biztosít a lakosság számára, hogy mindenkinek elérhető közelségben lehessen egy kút, amelyből biztonságos víz nyerhető. Az applikációval feltöltött pontokat a BWT euróra váltja, és támogatásként az AQUA Pearls – For You and Planet Blue Foundation alapítvány számlájára utalja át. Ha 20 alkalommal Vízlelőhelyen töltjük fel a kulacsunkat, akkor azzal 1 ember éves ivóvízszükségletét biztosíthatjuk. A kampány célja egy komplett afrikai falu ivóvízzel történő ellátása.

Egyelőre leginkább budapesti vízlelőhelyeket találhatunk az applikációban, de bízunk benne, hogy a kampány és a duplán fontos cél híre egyre több vendéglátóipari egység tulajdonosához, üzemeltetőjéhez eljut, és a jövőben nőhet a környezettudatos megoldásokkal és fenntartható vízgazdálkodással dolgozó helyek száma” – fűzte hozzá Petró Vera.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24, +31 °C
Minimum: +12, +17 °C

Változékony idő lesz, a napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet. Ezekből helyi záporokra, zivatarokra is készülni kell. Élénk északias szél mellett 24, 31 fok közé melegszik a levegő. Pénteken front ugyan nem érkezik, de a kettősfronthoz hasonló tünetek léphetnek fel. Ingadozhat a vérnyomás, emellett fejfájás is felléphet. A fülledtebb időszakokban légszomjat, rosszullétet lehet tapasztalni, zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A következő napokban sem javul a helyzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)