A C-vitamin léleksimogatásra is kiváló

A C-vitamin az egyik legcsodálatosabb vitamin, felhasználási területe nagyon széles.

A tartósan fennálló krónikus stressz jelentősen károsíthatja immunrendszerünk hatékonyságát, így kevésbé tudunk védekezni a fertőzésekkel és különböző kórokozókkal szemben. Elegendő C-vitamin hiányában csökken a baktériumokat és vírusokat felfaló immunsejtek aktivitása, ezért az illető könnyebben, hamarabb lesz beteg.

A C-vitamin vízben oldódó vitamin, és ez az egyetlen, magyar tudós által, és Magyarországon véghezvitt felfedezés, amelyet Nobel-díjjal jutalmaztak. Bővebben az alábbi cikkünkben írtunk róla!

Stresszhelyzetben a szervezet mozgósítja az energiatartalékait, aktiválódik az idegrendszer, emelkedik a vérnyomás, feszült állapotban vannak az izmok - ilyenkor pedig több C-vitamint használunk el. Fokozott mértékben termelődnek az adrenalin és noradrenalin nevű stresszhormonok, márpedig ehhez is szükség van C-vitaminra. Ha nincs elég C-vitamin, akkor a szervezet nehezebben tudja feldolgozni a stresszt.

Tényleg veszélyes a stressz?

A szervezet C-vitamin-igénye növekedik szellemi igénybevétel, stressz, dohányzás hatására. Ha tehát egy egyetemista vizsgára készül, vagy valaki munkát keres és állásinterjúkra jár, akkor fokozott szellemi igénybevételnek van kitéve, a rajta lévő nyomás stresszt okoz, és ha az illető még dohányzik is, akkor a szokásos C-vitamin-bevitel többszörösére lenne szükség ahhoz, hogy megőrizze immunrendszere jó állapotát.

cvitamin
cvitamin

Az amerikai Perspectives on Psychological Science című lapban Janice K. Kiecolt-Glaser számolt be arról, hogy akik nagy stresszben élnek, azok gyengébb immunválaszt produkálnak a védőoltásokra, és járványok idején is nagyobb eséllyel és súlyosabban betegszenek meg. A stressz akadályozza a sebgyógyulást, illetve serkenti a gyulladáskeltő anyagok felszabadulását. Vizsgaidőszakban, stressz hatására gyakoribbá válnak a fertőzéses, lázas betegségek - mivel azimmunrendszerhatékonysága csökken. Ezért fontos tehát, hogy támogassuk az immunrendszert C-vitaminnal.

Mennyivel nő meg a C-vitamin-szükséglet stressz hatására?

Nagyon sokkal. Ennek egyik oka, hogy az emberi szervezet nem képes arra, amire sok állat igen, nevezetesen nem tud C-vitamint termelni. Hogy csak néhány állatot említsünk, a majom, a pisztráng, a lazac, tengerimalac maga állítja elő a számára szükséges C-vitamin-mennyiséget. Nagyon érdekes adat, hogy a C-vitamint maguknak előállító élőlények nem milligrammokban mérhető mennyiséget, hanem sok grammnyit termelnek! Átlagosan naponta 1,3 gramm és 13 gramm (!) C-vitamint állítanak elő, de ha stressz éri őket, akkor ez a mennyiség tovább nő annak érdekében, hogy minél kevésbé károsítsa őket a stressz.

Ha nő a szellemi, lelki terhelés, akkor több káros, romboló anyag képződik a szervezetben - ennek semlegesítésére antioxidánsra van szükség, például C-vitaminra, amely hatékonyan erősíti az immunrendszert, megköti a szabad gyököket, védi a sejteket, gyorsítja a gyógyulást.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: