Szokások a tartós jókedvért

Ezek az egészséges szokások segíthetnek, hogy jobb legyen a hangulatunk, akár tartósan is.

A jókedv és a boldogság mindenkinek kicsit mást jelent, mint ahogy egyes embereket különféle dolgok tesznek boldoggá és elégedetté. Az általános jó közérzethez vezető út egyik fontos eleme, hogy olyan egészséges szokásokat építsünk be a mindennapjainkba, amelyektől kiegyensúlyozottabbnak és jókedvűbbnek érezzük magunkat - írta a Healthista.

dsada
A mosoly dopamint szabadít fel az agyban, amitől jobban fogjuk érezni magunkat. Fotó: Getty Images

Próbáljunk még minél többet mosolyogni - akkor is, ha éppen nincsen kifejezetten jó kedvünk. Kutatások szerint az, a mosoly segít az agynak abban, hogy dopamint szabadítson fel, amitől jobban fogjuk érezni magunkat. Ha be tudunk iktatni napi 20 perc sétát, lehetőség szerint a szabadban vagy a természetben, az szintén sokat segíthet abban, hogy kevésbé legyünk stresszesek, kevesebbet szorongjunk, emellett növeli az önbizalmat és általánosságban is hangulatjavító hatású. Nem beszélve arról, hogy a fizikai állapotunkat és az állóképességünket is javíthatjuk vele.

Génjeinkben rejlik a boldogság?

Napi rutin

Ahhoz, hogy kiegyensúlyozottak és jókedvűek legyünk, nagyon fontos, hogy mindennap kipihenjük magunkat. Ebben sokat segíthet, ha kialakítunk egy alvási rutint, és megpróbálunk mindennap - tehát hétvégén is - nagyjából ugyanabban az időben felkelni és lefeküdni. Ha az ágyban vagyunk, akkor az ott töltött idő tényleg az alvásról, pihenésről szóljon, tehát próbáljunk meg minél kevesebbet tévézni, mobilozni ilyenkor.

Próbáljunk minél több időt tölteni a barátainkkal, szeretteinkkel, járjunk társaságba, és ha szükséges, tudatosan tervezzünk be a napirendünkbe olyan alkalmakat, amelyeket kifejezetten a társasági életünknek szentelünk. Szintén érdemes minden napra betervezni 30-60 olyan percet, amikor tudatosan nem használjunk a mobilunkat, laptopunkat, tabletünket, ami szintén sokat segíthet abban, hogy az életünk stresszmentesebb legyen.

Ha valamilyen stresszes feladat, szituáció áll előttünk, akár munkában, akár magánéleti fronton, ne halogassuk, próbáljunk meg minél hamarabb túlesni rajta, mert minél tovább húzzuk a dolgot, annál inkább elnyújtjuk az ezzel járó stresszt és szorongást ami komoly negatív hatással lehet a hangulatunkra és az általános jóllétünkre.

Emellett igyekezzünk tudatosan egyensúlyt találni a munkánk és a magánéletünk között, és minél kevésbé keverni a kettőt. Ez sokat segít abban, hogy a munkában ne vonja el semmi a figyelmünket, és produktívabbak legyünk, a szabadidőnkben pedig valóban képesek legyünk a feltöltődésre, szórakozásra, pihenésre koncentrálni. Ez szintén olyasmi ami sokat javíthat az általános hangulatunkon és közérzetünkön.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: