+15° - +34°
Nincs front

Súlyos tévhitek a gyászról

HáziPatika

Nehéz beszélni a gyászról, és még nehezebb megérteni, átérezni egy gyászoló ember fájdalmát. Mindezekben valószínűleg szerepe van annak is, hogy még mindig rendkívül sok tévhit kering a veszteség feldolgozásának folyamatáról. Cikkünkben az 5 leggyakoribbal foglalkozunk.

Tévhit: a gyász egy érzelem

A gyászra szokás úgy gondolni, mintha egyetlen, nagy érzésről lenne szó, pedig valójában egy számos különböző emócióból álló folyamat. Része lehet a szomorúság, a harag, a frusztráció, a bűntudat, a sokk, a kétségbeesés, sőt, az sem ritka, hogy különféle pozitív gondolatok kapcsolódnak hozzá. Utóbbira egy példa: ha borzasztó fájdalmakkal küzdött, akit elvesztettünk, megkönnyebbülhetünk, hogy elment, hiszen nem szenved többé. Bárhogyan is legyen, nem szabad elfelejtenünk: ilyenkor normális, hogy majd' szétrobbanunk az érzésektől, hogy kavarognak a gondolataink - ne fojtsunk el semmit, beszéljünk róluk, adjuk ki magunkból.

Nőknél ezért erősebb a gyász

A nők természetüknél fogva bátrabban engedik bele magukat az érzésbe, és rendszerint erősebben élik át a szomorúságot és a bűntudatot is - mondja Faragó Melinda pszichológus. A beszélgetés további részleteit cikkünkben olvashatja. 

Tévhit: a gyász rossz dolog

A legtöbb ember kizárólag negatív emléket, érzést, gondolatot kapcsol a gyászhoz, pedig kutatások bebizonyították, hogy a folyamat kifejezetten egészséges. Segít, hogy szembenézzünk, megbirkózzunk a vesztéséggel, és szerves része az elfogadásnak, újrakezdésnek. Ha egy szerettünk meghal, időre van szükségünk, hogy alkalmazkodjunk az új helyzethez. Olyan kérdések zakatolhatnak a fejünkben, mint hogy "Mihez kezdek nélküle?", "Ki vagyok én most, hogy ő már nincs?", "Hogyan őrizhetném meg a legjobban az emlékét?". A gyászszakértők szerint a gyász során megtalálhatjuk a válaszokat, ezáltal pedig lassan, de biztosan meggyógyulunk: adózhatunk az elhunyt emlékének, közben pedig visszatérhetünk az életbe.

Tévhit: minél tovább gyászolunk, annál jobb

Sokáig még a szakértők is hittek abban, hogy minél tovább tart a gyász, annál könnyebb végérvényesen feldolgozni, hogy akit szerettünk, már nincs velünk. Ha ugyanis, szólt a téves vélekedés, nem siratjuk elég ideig a veszteséget, félő, hogy rengeteg negatív érzelem marad bennünk, tagadjuk a történteket, az elhunyt emléke pedig örökké üldözni fog minket. Mára szerencsére megváltozott a felfogás, és kiderült, egészséges lehet a rövid, visszafogott, de a hosszú, intenzív gyász is.  

Még mindig sok tévhit kering a gyászról
Még mindig sok tévhit kering a gyászról. Fotó: iStock

George Bonnano, a Columbia Egyetem pszichológusa egyébként végzett a témában egy kutatást, amiből kiderült, hogy bár rengeteg különféle "gyászútvonal" létezik, a legtöbb ember kettőt követ. A gyászolók 10-20 százalékát nagyon megrendíti a veszteség: néhány hétig, hónapig borzasztóan rosszul érzik magukat, már-már depressziós tüneteket is mutathatnak, de egy idő után visszatérnek az életbe. A vizsgált alanyok 50-60 százalékán ezzel szemben kívülről semmi sem látszik, belül azonban iszonyúan szenvednek, és kínozza őket a hiány.

Tévhit: a gyásznak van egy bevett "gyakorlata"

Egy széles körben elfogadott elmélet szerint - amelyet Elisabeth Kubler-Ross pszichológus dolgozott ki - a gyásznak öt stációja, kvázi bevett "gyakorlata" van: tagadás, düh, alkudozás, depresszió és elfogadás. Mára azonban egyre világosabbá válik, hogy a folyamatot nem lehet ennyire leegyszerűsíteni. Tanulmányok kimutatták, hogy teljesen egyedi, ki hogyan éli meg a gyászt. Egyes emberek végighaladnak a fentebb említett szakaszokon, mások többet "kihagynak", és úgy érnek el az elfogadáshoz. Valójában eddig még egyetlen, szakemberek által összerakott elmélet sem tudta teljesen pontosan leírni, hogy viselkednek az emberek az után, hogy elvesztettek valakit. Ezért fontos, hogy ne akarjunk megfelelni semmilyen konvenciónak, szabálynak, ne akarjunk beleférni különféle skatulyákba, mert többet ártunk vele magunknak, mint használunk.


Tévhit: fölösleges elmenni gyásztanácsadóhoz

Bár valamelyest enyhült az ellenállás, az emberek többsége még mindig tart attól, hogy lelki bajaival szakemberhez forduljon, sőt: sokan szégyellnivaló dolognak gondolják az effajta lépéseket. Pedig ha a testünk gyógyítása érdekében orvosokat keresünk fel, miért ne kérnénk segítséget ahhoz, hogy emocionálisan is rendbe jöjjünk? Nincs mindenkinek szüksége gyásztanácsadóra, de fölöslegesnek titulálni hatalmas butaság. Ha úgy érezzük, nem tudunk megbirkózni a veszteséggel, ne emésszük tovább magunkat, hanem menjünk el egy szakemberhez. A közös beszélgetések olyan útra vezethetnek rá, amelyet egyedül esetleg nem találtunk volna meg, ezáltal könnyebben fogadhatjuk el, hogy a szerettünk már nincs velünk.

Forrás: psychologytoday.com

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+29, +34 °C
Minimum:
+15, +20 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt alig lesz felhő az égen, csapadékra nem kell számítani.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag