Endorfin

Jó közérzetünkhöz is elengedhetetlen hormon az endorfin, de fájdalmak esetén még nagyobb hasznunkra van, ugyanis csillapítja azokat.

Név, szinonimák:

endorfin (endo+morphin, "egy testből származó morfinszerű anyag"), endogén opioid peptidek

Rövidítése(i):

END

Típus:

neurohormon, pentapeptid-hormon

Hol termelődik:

a gerincesek agyalapi mirigyében és a hipotalamuszában, fizikai hatásokra, izgalmi állapot esetén, fájdalomérzületkor, nevetés, meditáció, fűszeres ételek fogyasztásakor és az orgazmuskor

Legfontosabb szerepeinek felsorolása:

szükséges az idegrendszer hatékony működéséhez, a jó közérzethez, boldogságérzetünkhöz, a szülés során a fájdalmak enyhítésére nagyobb mennyiségben szabadulnak fel. Erősíti az immunrendszert, a stresszt csökkenti, lassítja az öregedést.

Normálértéke:

-

Milyen tünetei lehetnek a túlzott/csökkent termelődésének:

Az átlagember endorfinszintje tartósan a "normális" érték alatt van, általános tünetként a levertség, depresszió is jelezheti. A sporttevékenységeken túl szexuális aktivitással, de a nevetéssel és a meditációval fokozható a jelenléte, de létezik módszer a mesterséges tuningolására (Endorfin-terápia), aminek hatására könnyebben vehetjük a stresszt, javul a közérzet, az alvásminőség, tartósan pozitív hangulat tapasztalható.

Köszönjük dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus segítségét.

)
Hogyan működik a bolhanyakörv?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +19 °C
Minimum: +5, +10 °C

A napsütéses időszakok mellett többször erősen felhős időre készülhetünk, szórványosan várható eső, zápor, néhol zivatar is. Élénk, erős északnyugati szél mellett 13, 19 fokos maximumhőmérsékletekre számíthatunk. Szombaton kettősfronti hatást tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakoriak lehetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, emellett görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, többszöri rosszullét léphet fel. A fülledt időszakokban jellemző lehet a légszomj és a nehézlégzés. A kinti programok során változékonyságra kell készülni. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: