Endorfin

Jó közérzetünkhöz is elengedhetetlen hormon az endorfin, de fájdalmak esetén még nagyobb hasznunkra van, ugyanis csillapítja azokat.

Név, szinonimák:

endorfin (endo+morphin, "egy testből származó morfinszerű anyag"), endogén opioid peptidek

Rövidítése(i):

END

Típus:

neurohormon, pentapeptid-hormon

Hol termelődik:

a gerincesek agyalapi mirigyében és a hipotalamuszában, fizikai hatásokra, izgalmi állapot esetén, fájdalomérzületkor, nevetés, meditáció, fűszeres ételek fogyasztásakor és az orgazmuskor

Legfontosabb szerepeinek felsorolása:

szükséges az idegrendszer hatékony működéséhez, a jó közérzethez, boldogságérzetünkhöz, a szülés során a fájdalmak enyhítésére nagyobb mennyiségben szabadulnak fel. Erősíti az immunrendszert, a stresszt csökkenti, lassítja az öregedést.

Normálértéke:

-

Milyen tünetei lehetnek a túlzott/csökkent termelődésének:

Az átlagember endorfinszintje tartósan a "normális" érték alatt van, általános tünetként a levertség, depresszió is jelezheti. A sporttevékenységeken túl szexuális aktivitással, de a nevetéssel és a meditációval fokozható a jelenléte, de létezik módszer a mesterséges tuningolására (Endorfin-terápia), aminek hatására könnyebben vehetjük a stresszt, javul a közérzet, az alvásminőség, tartósan pozitív hangulat tapasztalható.

Köszönjük dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus segítségét.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34 °C
Minimum: +17 °C

Napos idő várható kevés gomoly- és fátyolfelhővel. Csapadék nem lesz. A délnyugati, déli szél nagy területen megélénkül, helyenként meg is erősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 32 és 37 fok között valószínű. Fronthatás napközben nem okoz kellemetlenséget.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra