Idegeskedünk? Tegyünk valami jót valakivel!

Könnyen elfelejthetjük az idegességet és az aggódást, ha önzetlen segítségre adjuk a fejünket, állítják kanadai kutatók.

A Simon Fraser University és a Unviersity of British Columbia kutatói szerint a szorongással küszködő, társas környezetben idegesebb emberek könnyebben meg tudnak barátkozni a nagyobb tömeggel és az ismeretlenek közeledésével is, ha jó cselekedetekkel foglalják le magukat – ez pedig számos olyan embert érint, akik félénkek, nehezen engedik el magukat mások társaságában vagy túl feszültek összejöveteleken. Minderről többet a Motivation and Emotion szaklapban publikált tanulmányból tudhatunk meg.

A tudatalattinkban vannak azok az emlékek, késztetések, vágyak, félelmek, remények, amelyeket általában nem tudunk vagy nem akarunk felidézni, ám rejtett utakon mégis hírt adnak a létezésükről. Kattintson! A tanulmány alapját adó kísérlethez 155 olyan diákot választottak ki, akikről korábban már tudták, hogy nagy problémát jelent számukra a társas interakció – őket három csoportba válogatták be. Az első csoport tagjai önzetlen jó cselekedeteket hajtottak végre: elmosogattak barátaik konyhájában, jótékonysági célra fordítottak pénzt vagy lenyírták a gyepet szomszédjuk kertjében.

A második csoport tagjai látták ezen cselekedeteket, de nem vettek részt ezekben, a harmadik csoport tagjai pedig ezen helyzetektől mentesen élték életüket úgy, ahogyan korábban is. A konklúziók szerint az első csoport tagjai, akik effektíve tettek azért, hogy másoknak jobb legyen, sokkal kevésbé akarták elkerülni a társas szituációkat.

Jó cselekedetekkel enyhíthető a szorongás

Ezen cselekedetek bizonyíthatóan jó helyzetkezelési stratégiának számítanak, állítja a kutatást végző Jennifer Trew és Lynn Alden. Az ilyen önzetlen tettek hatására ugyanis csökken az aggódás, a rosszérzet és a visszautasítás mértéke is. A második csoport tagjai – akik látták ezen tetteket, de nem csatlakoztak ezekhez – nem részesültek kedvező hatásban, tehát azért, hogy jobb legyen életünk, szó szerint meg kell dolgoznunk.

“Az önzetlen, jószándékú cselekedetek hatására pozitívabbnak érződik a világ, valamint a társas környezet iránt támasztott elvárások is sokkal pozitívabbak”, magyarázta Trew, aki hozzátette: a módszer kifejezetten jó hatással van a szorongókra a kezdeti fázisban, amikor is pozitív reakciókra várnak azért cserébe, hogy kedvesek voltak.

Ez pedig kifejezetten sokat segíthet a társas szorongásban szenvedőkre: ők ugyanis sokszor még legközelebbi barátaik között is tudnak feszengeni, folyamatos feszültségük, frusztrációjuk következtében pedig mind az intimitást, mind a támogatást, mind pedig a biztonságot elfelejthetik, ha nem dolgoznak ki valamilyen kezelési mechanizmust – a kanadai kutatók munkájának hála, úgy tűnik, emiatt már nem kell aggódnunk.

Forrás: Daily Mail

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)