A szellemi képességek fejlődnek a társas kapcsolatoktól

A Michigan Egyetem kutatói azt állapították meg, hogy a társas kapcsolatok, a társas együttlét, az egymással való beszélgetés javítják az elme működését, fokozzák a szellemi teljesítményt. Az ember intellektuális előnyökhöz jut a szocializálódással és a szociális kapcsolatok működése által.
"A más emberekkel való együttlét trenírozza az ember elméjét:... figyelni kell, használni kell a rövid távú (munka-) memóriát, hogy észben tartsuk, mire akarunk válaszolni. A társas együttlét tanulási folyamatokat indít be, amit mérni is lehet megfelelő feladatokkal" - állítják a kutatók.
"Sőt, valószínűleg, amikor más emberekkel kölcsönös társas szellemi kapcsolatba (beszélgetésbe) bonyolódunk, az szinte azon nyomban fejlesztőleg hat a szellemi képességeinkre."
Kutatásuk első szakaszában a társadalmi kontaktusok (érintkezés) mennyiségét vették számba, személyes interjúkkal, és a kognitív (tanulás és memória) működést mérték fel megfelelő teszttel - három különböző korcsoportba tartozó szellemileg egészséges kísérleti személyeknél (fiatalok, felnőttek, idősebbek).
A begyűjtött tetemes mennyiségű személyes információból megállapítható volt, hogy a társas kapcsolatok mennyisége, minősége összefüggésben van a szellemi teljesítménnyel.
A második kutatási szakaszban azt nézték meg, hogy a fiatalok szellemi teljesítményét javítja-e és mennyire egy rövid, 10 perces társas interakció.
Határozott igen a válasz: már tíz perc összeszedett beszélgetés, vita egy adott témáról (jelen esetben a személyiséghez fűződő jogok védelméről) ugyanolyan mértékben megjavította az utána elvégzett teszt eredményét, mint amikor mások a témába tartozó szellemi feladatokat oldottak meg.
(A kontrollcsoport, amelyhez viszonyították a két kísérleti csoport (magányos és kollektív szellemi tréning) teszteredményét, egy 10 perces videoklipet nézett meg - ugyancsak a személyiségi jogokról.)
Ebből a kutatók azt szűrték le, hogy a szellemi és szociális interakció (társalgás, vita) azonnal képes növelni a benne résztvevők szellemi teljesítményét.
Az emberi társadalom tradícionálisan az emberek egymás közti kapcsolataira épül. Ez a kapcsolatrendszer azonban egy ideje hanyatlóban van.
Az utóbbi néhány évtizedben - amint a szakirodalom (Putnam: Bowling Alone - 2000) felhívja erre a figyelmet, az Egyesült Államok társadalmi tőkéje nagy veszteségeket szenvedett.
Bizonyíték erre a civil szervezetek számának csökkenése, a találkozók, a szemtől szembeni beszélgetések számának csökkenése. De kevesebb lett a családi összejövetelek és a baráti látogatások gyakorisága is.
Más kutatások (McPherson, Smith- Lovin, Brashears, 2006) arra mutatnak rá, hogy az embereknek kevesebb közeli barátjuk van, akivel a legbensőbb gondolataikról és érzelmeikről is tudnak beszélni.
Társadalmunk, úgy tűnik, a szociális hanyatlás állapotába jutott, ahol az embereknek kevesebb kapcsolatuk van.
Azt már más tudósok kimutatták, hogy a kevesebb emberi kapcsolat negatív hatással van az emberek egészségére.
A kevesebb társas kapcsolatot, kevesebb emberi támogatást élvező emberek hajlamosabbak az elmebetegségekre, depresszióra, szellemi hanyatlásra, romlik az immunrendszerük működése. Ismét más kutatások szerint a társadalomból kivetettség az önkontroll hiányához vezet. Hamarabb meghalnak, akiknek beszűkülnek a társadalmi kapcsolatai, még akkor is, ha az illetők egészségi állapotát karban tartják.
De a társadalmi kapcsolatok bővítése nemcsak az egészséget javítja, hanem a szellemi működést is, hosszú távon és rövid távon egyaránt - amint ez a kutatás mutatja.
Egy közönséges társalgás, véleménycsere két ember között megköveteli a figyelmet egymás szavára, a téma és egymás szavainak megtartását az emlékezetben, az alkalmazkodást egymás nézőpontjához, a mögöttük meghúzódó vélekedések, hiedelmek, vágyak felismerését, a társalgás folyamán fellépő feszültségek felismerését és a reagálást azokra, és az oda nem illő magatartás gátlását.
Némelyik folyamat a felsoroltak közül automatikusan megy végbe, de mások (mint a figyelem, a munkamemória, a tárgytól el nem térés) korlátozott kapacitásainktól függenek.
Ez egyben arra figyelmeztet, hogy a társadalmi és az általános emberi-szellemi működésünk funkcionálisan és idegrendszerileg is összefüggésben van egymással.
Néhány évvel ezelőtti kognitív (tanulás-memória) kutatások kimutatták, hogy a munkamemória és a figyelem befogadóképessége megnövelhető megfelelő tréninggel. Egyaránt érvényes ez a megállapítás közönséges emberekre és betegekre, és ami még érdekesebb, a tréning már néhány hét után maradandó és pozitív változást hoz. (Personality and Social Psychology Bulletin)
fuggetlen.hu
(2008.03.03. 10:37)

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Mikor nincs rendben a hüvely?Intim gondok

Mikor nincs rendben a hüvely?A legtöbb nő találkozik élete során valamilyen, a hüvelyt érintő problémával

Betegség, amely minden nőt érinthetInkontinencia

Betegség, amely minden nőt érinthetFőleg szülés után érinti a nőket, de bárkinél felléphet

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Végbélvérzés

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Mindenki megrémül, ha a vécépapíron vért vesz észre

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Beteghang

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Brjeska Dóránál 2013 őszén diagnosztizáltak áttétes mellrákot

A nátha gyógynövényes kezeléseNátha

A nátha gyógynövényes kezeléseNagyon sok gyógynövény van, amelyet bevethetünk, hogy felvegyük a harcot

60 felett így kell sportolniSport

60 felett így kell sportolniBár csökken az állóképesség és az izomerő, mégis fontos, hogy továbbra is sportoljunk

Otthoni megoldások orrfolyásraOrrfolyás

Otthoni megoldások orrfolyásraA jelenség oka a hideg, a megfázás, illetve az influenzavírusok

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyAnyajegy

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyMiért fontos a rendszeres szűrés?

Olvassa el kapcsolódó cikkeinket

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-7, -1 °C
Minimum:
-12, -5 °C

Hazánkban hétfon délelőtt dél felől egyre többfelé beborul az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag