Örökölhető a depresszió?

Két olyan génvariáns is létezik, amely egyértelműen köthető a klinikai depresszióhoz.

Kitől örökli a gyerek a depressziót?

Génjeinkben rejlik a depresszió, vélik a brit Oxford University kutatói. Míg azt eddig is tudtuk, hogy a depresszió öröklődik, a kutatók a mai napig nem találtak az emberekben ezzel kapcsolatos DNS-mutációkat - emiatt pedig maga a kiváltó ok is kérdésessé vált: hajlamot örökölnek az emberek vagy inkább egy másik tényező, mondjuk a környezet az igazi bűnös?

Örökölhető egyáltalán a depresszió? depresszió levertség klinikai depresszió gének génmutáció
Örökölhető egyáltalán a depresszió?

Mi az a klinikai depresszió?

A klinikai depresszió, más nevén az MDD (súlyos depresszív zavar) felnőtt nőket hangsúlyosabban érintő mentális betegség, amely során elveszítjük örömünket és motivációnkat, szomorúság és levertség vesz rajtunk erőt, a páciensek pedig nem tudnak belőle kitörni.

Az oxfordi kutatók amerikai és kínai kutatókkal karöltve végezték el korábban a vizsgálataikat: a génmutációkat például 10 500 kínai nő részletes DNS-vizsgálata után fedezték fel: a nők felét klinikai depresszióval diagnosztizálták, a csoport másik fele egészséges kontrollként funkcionált a vizsgálatban. Ezt követően még egy, 6500 embert érintő vizsgálatot végeztek, hogy megnézzék: tudják-e reprodukálni az eredményeket.

Az egyik említett mutáció azon SIRT nevű proteinhez van közel, amely az öregedés késleltetésében játszik szerepet, illetve ami segít a sejtek mitokondriumainak, energiagyártó központjainak kialakulásában - a másik pedig egy LHPP néven ismert génben található.

Ezen kutatás azt sugallja, hogy a mitokondriumoknak van köze a depresszióhoz, maguk a kutatók viszont sokkal óvatosabban fogalmaznak. Szerintük a depresszió egy igen komplex folyamat és mind környezeti, mind pedig genetikai folyamatok is közrejátszanak annak kialakulásában, így nem is csodálnák, ha még több mutációt találnának vizsgálataik során.

Az orvosszakma ezen óvatosság ellenére is igen nagy lelkesedéssel fogadta a kutatást. A klinikai depresszió ugyanis bármennyire sok embert érint, igen nehezen megérthető folyamat. Az pedig, hogy reprodukálható vizsgálat született a témában, amely egyértelmű, előremozdító eredményeket ad, az igen nagy örömre ad okot.

Forrás: www.dailymail.co.uk

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)