Jó hír: a depresszió nem fertőz, de a boldogság igen

A depressziós barátok nem befolyásolják a lelkiállapotunkat, viszont a barátok segíthetnek abban, hogy kilábaljunk az enyhe mértékű depresszióból, vagy meg is előzzük azt - derítették ki kutatók tinédzsereket tanulmányozva.

„A depresszió világszerte egyre jobban terjed, és hatalmas terhet ró az emberekre, a munkahelyekre és az egészségügyi ellátórendszerekre egyaránt. Ez az új kutatás azonban bizonyította, hogy a kiegyensúlyozott, boldog hangulat a baráti társaságokban jelentős mértékben csökkenti a depresszió kialakulásának esélyét, és meggyorsíthatja a gyógyulást is” – mondta Frances Griffiths professzor, a University of Warwick kutatója.

A kutatásba amerikai középiskolásokat vontak be, és egy matematikai formulával modellezték, hogy terjed-e a depresszió egyik barátról a másikra. Mintegy 2000 tinédzser kapcsolatait tanulmányozták, és azt is vizsgálták, hogy az egyes egyének hangulata hogyan hat mások hangulatára. Hasonló módszereket használtak, mint amelyekkel a fertőző betegségek terjedését elemzik. A tiniket két csoportba osztották aszerint, hogy mutattak-e depresszióra utaló jeleket vagy nem.

A lelki egyensúlyban sokat segítenek a barátok

A depresszió annyira a közbeszéd témája lett, hogy sokan már depresszióra panaszkodnak, ha valamiért nyomott a hangulatuk. De honnan lehet felismerni, ha valóban a betegség fenyeget? Töltse ki a tesztet és megtudja, fenyegeti-e a depresszió.. Úgy találták, hogy a depresszió nem „terjed” egyik emberről a másikra, a boldogság és kiegyensúlyozottság viszont igen. Ha valakinek elég egészséges lelkiállapotú barátja volt, annál kisebb volt a depresszió kialakulásának esélye, a gyógyulási esélyei viszont kétszeresükre nőttek, ráadásul rövidebb idő kellett ahhoz, hogy kilábaljanak a betegségből. Minél több mentálisan egészséges barátja volt valakinek, annál jobbak voltak az esélyei.

„Azt eddig is tudtuk, hogy a barátságok milyen fontosak egy tinédzser számára, most viszont egy újabb indokot kaptunk arra, hogy a barátságok, ismeretségek kialakulását bátorítsuk, elősegítsük. Ha valakinek van egy depressziós barátja, az nem jelent rá nézve veszélyt, viszont a depresszióban szenvedő számára akár a gyógyulást is jelentheti egy jó kapcsolat” – mondta Edward Hill matematikus, a kutatáshoz kapcsolódó tanulmány vezető szerzője.

A szakemberek szerint érdemes megfontolni azt, hogy minél több lehetőséget biztosítsunk a fiataloknak új barátságok kialakításához, például ifjúsági klubok, közösségi programok megszervezésével. Ez jelentős mértékben csökkenthetné a depresszió kezelésére fordított összegeket, így a depresszió megelőzése, kezelése olcsóbb, hatékonyabb és kisebb kockázatú lehetne.

A kutatás eredményeiről a Proceedings of The Royal Society című tudományos lapban számoltak be.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +13, +20 °C

Időnként megnövekszik a felhőzet, szórványosan zápor is lehet, de a napsütés lesz a jellemző. Élénk lesz az északias szél, 25, 30 fokos maximum hőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán kettősfront jellegű hatás érvényesül, de front nem érkezik. Többeknél jelentkezhet rosszullét, az arra hajlamosaknál keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az alvásproblémák is felerősödhetnek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)