Jó hír: a depresszió nem fertőz, de a boldogság igen

A depressziós barátok nem befolyásolják a lelkiállapotunkat, viszont a barátok segíthetnek abban, hogy kilábaljunk az enyhe mértékű depresszióból, vagy meg is előzzük azt - derítették ki kutatók tinédzsereket tanulmányozva.

„A depresszió világszerte egyre jobban terjed, és hatalmas terhet ró az emberekre, a munkahelyekre és az egészségügyi ellátórendszerekre egyaránt. Ez az új kutatás azonban bizonyította, hogy a kiegyensúlyozott, boldog hangulat a baráti társaságokban jelentős mértékben csökkenti a depresszió kialakulásának esélyét, és meggyorsíthatja a gyógyulást is” – mondta Frances Griffiths professzor, a University of Warwick kutatója.

A kutatásba amerikai középiskolásokat vontak be, és egy matematikai formulával modellezték, hogy terjed-e a depresszió egyik barátról a másikra. Mintegy 2000 tinédzser kapcsolatait tanulmányozták, és azt is vizsgálták, hogy az egyes egyének hangulata hogyan hat mások hangulatára. Hasonló módszereket használtak, mint amelyekkel a fertőző betegségek terjedését elemzik. A tiniket két csoportba osztották aszerint, hogy mutattak-e depresszióra utaló jeleket vagy nem.

A lelki egyensúlyban sokat segítenek a barátok

A depresszió annyira a közbeszéd témája lett, hogy sokan már depresszióra panaszkodnak, ha valamiért nyomott a hangulatuk. De honnan lehet felismerni, ha valóban a betegség fenyeget? Töltse ki a tesztet és megtudja, fenyegeti-e a depresszió.. Úgy találták, hogy a depresszió nem „terjed” egyik emberről a másikra, a boldogság és kiegyensúlyozottság viszont igen. Ha valakinek elég egészséges lelkiállapotú barátja volt, annál kisebb volt a depresszió kialakulásának esélye, a gyógyulási esélyei viszont kétszeresükre nőttek, ráadásul rövidebb idő kellett ahhoz, hogy kilábaljanak a betegségből. Minél több mentálisan egészséges barátja volt valakinek, annál jobbak voltak az esélyei.

„Azt eddig is tudtuk, hogy a barátságok milyen fontosak egy tinédzser számára, most viszont egy újabb indokot kaptunk arra, hogy a barátságok, ismeretségek kialakulását bátorítsuk, elősegítsük. Ha valakinek van egy depressziós barátja, az nem jelent rá nézve veszélyt, viszont a depresszióban szenvedő számára akár a gyógyulást is jelentheti egy jó kapcsolat” – mondta Edward Hill matematikus, a kutatáshoz kapcsolódó tanulmány vezető szerzője.

A szakemberek szerint érdemes megfontolni azt, hogy minél több lehetőséget biztosítsunk a fiataloknak új barátságok kialakításához, például ifjúsági klubok, közösségi programok megszervezésével. Ez jelentős mértékben csökkenthetné a depresszió kezelésére fordított összegeket, így a depresszió megelőzése, kezelése olcsóbb, hatékonyabb és kisebb kockázatú lehetne.

A kutatás eredményeiről a Proceedings of The Royal Society című tudományos lapban számoltak be.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +14 °C
Minimum: +3 °C

Napos idő várható gomolyfelhő-képződéssel és északnyugat felől növekvő fátyolfelhőzettel, amely délutántól az Észak-Dunántúlon már vastagszik is. Helyenként alakulhat ki zápor, északnyugaton esetleg zivatar is lehet. A nyugatias szelet az északi megyékben kísérhetik élénk, erős, záporok, zivatarok környékén esetleg viharos lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 16 fok között alakul. Továbbra is változékony marad az időjárás.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra