A vérnyomáscsökkentők váratlan hatása

Nemcsak hogy nem fokozzák, de bizonyos esetekben még csökkentik is a depresszió kialakulásának kockázatát a magas vérnyomás kezelésére leggyakrabban alkalmazott gyógyszerek - állítják dán kutatók.

Depresszió gyakran előfordul magasvérnyomás-betegek, illetve egyéb szív-érrendszeri betegségekkel vagy stroke-kal küzdők esetében - olvasható az Amerikai Szív Társaság (AHA) közleményében . Egy, a szervezet Hypertension című folyóiratában megjelent tanulmány szerzői vizsgálataik során arra keresték a választ, hogy vajon a vérnyomásgyógyszerek miként befolyásolják a depresszió kockázatát. Ehhez összesen 3,7 millió olyan páciens adatait vetették elemzés alá, akiket a dán egészségügyi nyilvántartások 2005 és 2015 közötti kimutatásai szerint a 41 leggyakrabban alkalmazott gyógyszer valamelyikével kezeltek. Csak olyan betegeket vettek számításba, akiknél korábban nem diagnosztizáltak depressziót, illetve akiknek nem írtak fel antidepresszánsokat.

Egyes vérnyomáscsökkentők a depresszió kialakulásának kockázatát is csökkenthetik
Egyes vérnyomáscsökkentők a depresszió kialakulásának kockázatát is csökkenthetik. Fotó: Getty Images

Hogyan működnek a vérnyomáscsökkentők? Részletek itt.

A kutatók a vérnyomáscsökkentők négy főbb kategóriájába tartozó készítményeket vizsgáltak, így kalciumcsatorna-blokkolókat, béta-blokkolókat, vízhajtókat és a renin-angiotenzin rendszer aktivitását gátló szereket egyaránt. Az eredmények szerint a 41 gyógyszer egyike sem hozható kapcsolatba a depresszió kialakulásának magasabb kockázatával. Mi több, a vízhajtók kivételével minden kategóriában találtak olyan szereket, összesen kilencet, amelyek számottevően csökkentik a rizikót. E körbe tartozik:

  • két renin-angiotenzin-aldoszteron rendszer aktivitását gátló hatóanyag, az enalapril és a ramipril;
  • három kalciumcsatorna-gátló, az amlodipin, a verapamil és a verapamil kombinációi;
  • valamint négy béta-blokkoló, a propranolol, az atenolol, a bizoprolol és a karvedilol.

"Igazán meglepő volt, hogy a 41 leggyakrabban használt vérnyomáscsökkentő egyike kapcsán sem találtunk kapcsolatot a depresszió kialakulásának fokozott veszélyével, ráadásul három kategória esetében még depresszióval szembeni védelmező hatást is felfedeztünk" - fogalmazott Lars Vedel Kessing, a tanulmány vezető szerzője, a Koppenhágai Pszichiátriai Központ és a Koppenhágai Egyetem pszichiáter professzora. Hozzátette, lehetséges, hogy a rizikócsökkenés a kilenc érintett gyógykészítmény gyulladáscsökkentő hatásához köthető. Az elmélet alátámasztása persze további kutatásokat tesz szükségessé, mindenesetre ismert, hogy mind magas vérnyomás és egyéb szív-érrendszeri betegségek, mind depresszió esetén általánosan előforduló tünet az alacsony szintű gyulladás.

Kessing szerint felfedezésük segítheti a megfelelő gyógyszerfelírást azoknál a hipertóniás betegeknél, akiknél feltételezhetően magasabb a depresszió fellépésének kockázata akár addigi kórtörténetük, akár a családjukban megfigyelhető halmozódás okán. Természetesen azoknál a pácienseknél, akiknél egy készítmény már jól bevált és működik, nincs ok a változtatásra. Azoknál viszont, akiknél depressziós panaszok jelentkeznek, érdemes lehet megfontolni a gyógyszerváltást a kilenc említett hatóanyag valamelyikére, így javítva az állapotukat és gyógyulási esélyeiket.

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +15 °C

Általában erősen felhős lesz az ég, de hosszabb-rövidebb napos időszakok szinte mindenütt előfordulnak. Sok helyen, adott pontban akár többször is kialakulhat zápor, zivatar, utóbbiakat elsősorban felhőszakadás kísérheti. Szélerősödés csak zivatar környezetében lehet. Késő este 15 és 20 fok között alakul a hőmérséklet. Fronthatás továbbra sem várható.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra