Koronavírus-járvány: ennyi gyermek születik

Az UNICEF becslése szerint 116 millió kisbaba jön világra a COVID-19 világjárvánnyá nyilvánításának napját, vagyis március 11-ét követő 40 hétben.

A babavárás és szülés általában az egyik legszebb élmény egy nő, család életében, ám a koronavírus-járvány ezt most több ponton beárnyékolja. A frissen szült anyákat és csecsemőiket rideg valóság várja, hangsúlyozta a gyermekjogi szervezet. Ide tartoznak a vírus terjedésének megállítását célzó, világszerte bevezetett kijárási korlátozások, valamint az egészségügyi intézmények túlterheltsége is.

"Megszültem a kisbabám, majd az intenzívre kerültem" A kismamák általában a szülésig izgulnak a legjobban, ám egy New York-i nő számára gyermeke világra jötte után kezdődött az igazi aggódás. Korábbi cikkünkben elolvashatja, miért kellett attól rettegnie, hogy megfertőzi családját a SARS-CoV-2-vel.

"Világszerte anyák milliói vágtak bele a családalapításba abban a világban, amilyennek korábban ismertük. Most azonban egy olyan világban kell életet adniuk a kicsinek, ahol a várandós anyák félnek bemenni a kórházba, mert attól tartanak, hogy elkapják a vírust, vagy nem jutnak sürgős segítséghez az egészségügy túlterheltsége és a kijárási korlátozások miatt" - mondta Henrietta Fore, az UNICEF ügyvezető igazgatója. "Még belegondolni is nehéz, hogy a koronavírus-járvány mennyire megváltoztatta az anyaság élményét." A UNICEF ezért májusban - amely az anyák hónapja - arra hívja fel a figyelmet, hogy a vírus visszaszorítását célzó intézkedések kockára tehetik az olyan életmentő egészségügyi szolgáltatásokat, mint a szülészeti ellátás, várandós anyák és csecsemők millióit sodorva így komoly veszélybe.

A járvány a szülésekre és a gyermekágyas ellátásra is hatással van. Fotó: Getty Images
A járvány a szülésekre és a gyermekágyas ellátásra is hatással van. Fotó: Getty Images

Ezekben az országokban születik a legtöbb kisbaba

A COVID-19 világjárvánnyá nyilvánítását követő 9 hónapban a következő államokban a legmagasabb a várható születésszám: India (20.1 millió), Kína (13.5 millió), Nigéria (6.4 millió), Pakisztán (5 millió), Indonézia (4 millió). Ezek közül a legtöbb országban már a járvány előtt is magas volt a csecsemőhalandóság, és a COVID-19 okozta körülmények hatására ez az arány még tovább nőhet. De a gazdagabb államokat sem kíméli ez a válság. Az USA-ban, amely a világon a hatodik helyen áll a várható születésszám tekintetében, előreláthatóan több mint 3.3 millió gyermek születik március 11-től december 16-ig. New York-ban a hatóságok alternatív szülőotthonok felállítását mérlegelik, mivel sok várandós anya tart a kórházi szüléstől.

Az UNICEF hangsúlyozza, hogy bár az eddigi tapasztalatok szerint a várandós anyákat nem veszélyezteti jobban a koronavírus, mint másokat, minden országnak gondoskodnia kell arról, hogy a szülés előtt, alatt és után az anyák megfelelő ellátásban részesüljenek. Az édesanyák nevében a szervezet ezért sürgős felhívást intéz a kormányokhoz és az egészségügyi szolgáltatókhoz, hogy a következő hónapokban az alábbi intézkedésekkel mentsenek életeket:

 • Biztosítsák a szakszerű ellátást a szülés előtt, alatt és után, illetve szükség esetén a SARS-CoV-2 vírussal kapcsolatos ellátást is.
 • Lássák el megfelelő védőfelszereléssel az egészségügyi dolgozókat és biztosítsák, hogy amint a vírus elleni védőoltás elérhetővé válik, az egészségügyi dolgozók elsőbbséget élvezzenek mind a tesztelés, mind az oltás tekintetében, hogy magas szintű ellátást nyújthassanak a várandós anyáknak és az újszülötteknek a járvány idején is.
 • Garantálják afertőzésmegelőzéséhez és ellenőrzéséhez szükséges intézkedéseket az egészségügyi intézményekben a szülés alatt és után.
 • Teremtsenek lehetőséget arra, hogy az egészségügyi dolgozók a kismamákat a szülés előtt és után otthonukban felkeressék, hogy a lakott területtől távol élő várandós anyák a kórházhoz közeli szálláson várakozhassanak a szülés beindulásáig, erősítsék a telefonos konzultáció lehetőségét megfelelő stratégiával.
 • Az egészségügyi dolgozókat készítsék fel, óvják egészségüket és lássák el őket a szükséges felszereléssel a biztonságos otthonszülés levezetéséhez, amennyiben a helyi egészségügyi intézmények zárva vannak.
 • Csoportosítsanak át forrásokat az anyák és csecsemők egészségvédelméhez szükséges szolgáltatásokra és felszerelésekre.

Így védekezzenek a kismamák

Mivel egyelőre nem világos, hogy a vírust az édesanya átadhatja-e gyermekének a várandósság és a szülés alatt, az UNICEF az alábbiakat javasolja a várandós anyáknak:

 • Tartsanak be minden óvintézkedést, hogy a vírusfertőzéstől megóvják magukat, figyeljék, hogy jelentkeznek-e rajtuk a COVID-19 megbetegedés tünetei, és forduljanak tanácsért a területileg illetékes intézményhez, amennyiben kétségeik vannak, vagy a vírus tüneteit tapasztalják-e magukon.
 • Tegyék meg ugyanazokat az óvintézkedéseket a vírus elkerülésére, mint bárki más, kövessék a távolságtartás szabályait, kerüljék a társas összejöveteleket és éljenek az online egészségügyi szolgáltatások nyújtotta lehetőségekkel.
 • Mielőbb forduljanak orvoshoz láz, köhögés vagy nehézlégzés esetén, amennyiben a vírus által érintett vagy veszélyeztetett területen élnek.
 • Folytassák a szoptatást akkor is, ha fertőzöttek vagy erre gyanakszanak, mivel a vírust eddig még nem mutatták ki az anyatejben. A koronavírus által fertőzött édesanyák viseljenek maszkot a gyermek táplálása közben, mossanak kezet mielőtt és miután a gyermekhez nyúlnak, és rendszeresen tisztítsák és fertőtlenítsék a különböző felületeket.
 • Tartsák fenn a testkontaktust a gyermekkel.
 • Kérjék ki szülésznőjük vagy orvosuk tanácsát a szülés legbiztonságosabb helyét illetően, legyen tervük arra, hogy hol fognak szülni, így nyugodtabban várhatják a szülést és megtervezhetik, hogy időben odaérjenek majd.
 • A kisbaba születése után is maradjanak a szakellátás keretében, beleértve a védőoltások beadatását is.

"Azt mondták, ne aggodalmaskodjak, majd megjön, ha megjön - ezért nyitottak újra a szakrendelők?" Az nlc.hu cikkében egy olvasó nőgyógyászati kálváriájáról írt az újranyitott szakrendelésekkel és túlterhelt, információ nélkül hagyott egészségügyi dolgozókkal.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: