Felnőttkori fertőző betegségek

Az emberi szervezet legtöbb megbetegedését baktériumok, vírusok, illetve egysejtűek okozhatják. A mindennapi életben számtalan mikroorganizmus van jelen körülöttünk, amelyek szervezetünkbe is bejutnak. Az, hogy a fertőzés valóban bekövetkezik-e, a mikroorganizmus természetétől és az emberi test védekezésétől függ. A fertőzés kimenetele többféle lehet. Ha a kórokozónak sikerül elszaporodnia, az a betegség teljes kifejlődéséhez vezet. Kialakulhat egyensúlyi állapot a védekező mechanizmusok és a kórokozó szaporodása között, ekkor idült fertőzésről beszélünk. Ha az immunrendszer győz, akkor a betegség gyógyul, és a szervezet védetté is válhat.

Légiós betegség (legionella-fertőzés) tünetei és kezelése

Mi a légiós betegség?

A légiós betegség kórokozói a Legionella baktériumok , a betegség legsúlyosabb formája pedig a kétoldali tüdőgyulladás: a kórházi felvételt igénylő súlyos tüdőgyulladásoknak a Streptococcus pneumoniae (pneumococcus) mellett ezek a legfontosabb kórokozói. Ugyanez a baktérium okozza a Pontiac lázat is.

Tünetek

A légiós betegség kórokozói a Legionella baktériumok.
A légiós betegség kórokozói a Legionella baktériumok.

A légiós betegség előfordulása és okai

A légiós betegséget a Legionella családba tartozó baktériumok okozzák, azok közül is főleg a Legionella pneumophila 1-7 szerocsoportba tartózók. A kórokozó megél a szabad vizekben, terjedését a légkondicionáló berendezések segítik, de a nem megfelelően kezelt jakuzzi vize is lehet fertőzött. A kórokozó csak inhalálással fertőz, az ivóvíz fogyasztásával nem.
A baktérium a hideg vízben is jelen lehet, kimutatható a nem kellően jól kezelt vezetékes vízben is. Olyan járványok is vannak, amelyeknek kiváltó oka egy-egy meghibásodott hűtőtorony. Fertőzött víz esetén a zuhanyzáskor keletkező párában van jelen a baktérium, ezt inhalálják az emberek tusolás közben. A betegségre hajlamosító tényező az alkoholizmus, a csökkent védekezőképesség.

A légiós betegség diagnózisa

A diagnózis felállításának első lépése a fizikális vizsgálat, a beteg kikérdezése. Gyanúra ad okok, ha a tünetes beteg légkondicionált buszban utazott vagy olyan szálláson lakott, esetleg nem kellően fertőtlenített vizű jakuzziban fürdött. Gyanús az is, ha egy közösségben egyszerre többeknek van tüdőgyulladása.
A tüdőgyulladás gyanúját röntgen igazolhatja. A korai diagnózist a vizelet Legionella-antigén kimutatására szolgáló gyorstesztje biztosíthatja. Ez a teszt Legionella pneumophila 1 esetében -amely a leggyakrabban okozza ezt a betegséget - az első héten pozitív. A diagnózis felállításához a vér szerológiai vizsgálatára is szükség van, ennek során a vérből nézik az ellenanyag-szinteket. A harmadik diagnosztikai lehetőség, hogy a baktériumot légúti mintából - köpetből, hörgőmosó-folyadékból, ha pedig a beteg intubált, akkor a tubuson keresztül nyelt váladékból - mutatják ki. A laborvizsgálatoknál árulkodó jel az is, hogy a fehérvérsejtszám nem kifejezetten magas, a vesefunkciós értékek pedig beszűkülhetnek. Emellett lehetnek májfunkciós eltérések, és jellemzően alacsony a szérum nátrium szintje is.

A légiós betegség tünetei, kórlefolyása

A baktérium kétféle betegséget okoz: az egyik a tüdőgyulladás, a másik a lázból és fejfájásból álló Pontiac-láz, ami jóval ritkábban fordul elő, mint a legionárius betegségnek nevezett tüdőgyulladás.
Utóbbi betegséget magas láz, gyakran hasmenés, nehézlégzés, esetleg tudatzavar is kíséri. A betegek köhögnek is, de kezdetben nem ürítenek köpetet. Az úgynevezett atípusos tüdőgyulladásoknak ez a legsúlyosabb formája, az esetek jó részében kórházi kezelést tesz szükségessé.

A légiós betegség kezelése

Fontos, hogy az orvos korán gyanakodjon a légiós betegségre, mert ha a felismerés és a kezelés késik, nagyon súlyos tüdőgyulladás alakulhat ki. Elengedhetetlen, hogy gyanú esetén a beteg ne csak penicillinszármazékot kapjon, hanem egyéb hatóanyagot is. Jelenleg Legionella ellen a ciprofloxacint tartják a legoptimálisabbnak, de hatékonyak az úgynevezett légúti fluoroquinolok és makrolidek is.
A jelenlegi ajánlások, figyelembe véve, hogy atípusos kórokozó is állhat a tüdőgyulladás hátterében, vagy antibiotikum-kombinációt, vagy légúti quinolon alkalmazását javasolják. A Legionella okozta fertőzés jellemzően olyan súlyos tüdőgyulladást okoz, ami csaknem mindig kórházi kezelést tesz szükségessé.

A légiós betegség megelőzése

Ez esetben a hangsúly nem a személyes megelőzésen van, hanem azon, hogy ahol a betegség fellép, ott ellenőrizni kell a vízrendszert. Emellett azokban a közintézményekben, ahol megbetegedés történt, 60 fok fölé kell melegíteni a vizet, hogy a kórokozó elpusztuljon. Mindenhol fontos, hogy a vízvezeték-rendszer technikailag rendben legyen, karban tartsák és rendszeresen tisztítsák a légkondicionáló berendezéseket.

A kórképet azért hívják légiós betegségnek, mert az Egyesült Államokban a koreai háborúban járt veteránok 1976-os, philadelphiai találkozóján lépett fel először robbanásszerűen, egy légkondicionált szállóban. A betegséget e tömeges tüdőgyulladás észlelésekor fedezték fel. Hűtőtornyokkal összefüggő járványok azóta is rendszeresen jelentkeznek.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Prinz Gyula infektológusnak, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház osztályvezető főorvosának.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +1 °C
Minimum: -4 °C

Hazánk nagyobb részén marad a túlnyomóan borult, párás, helyenként tartósan ködös idő. Főként a Dunántúl nyugati részén, illetve északkeleten lehet szakadozottabb, kevesebb a felhőzet, itt akár több órára is kisüthet a nap. Néhol hószállingózás, szitálás előfordulhat. A Dunántúl északnyugati részein megélénkülhet a délkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet nagyrészt -1 és +2 fok között alakul, de a napos részeken enyhébb, a tartósabban ködös tájakon kissé hidegebb lehet az idő. Késő estére -6 és +1 fok közé csökken a hőmérséklet. Időjárási frontokra a meteorológusok nem figyelmeztetnek, Veszprém, Komárom-Esztergom, illetve Somogy megyében azonban havazás, illetve ónos eső veszélye miatt is figyelmeztetés van érvényben.