Felnőttkori fertőző betegségek

Az emberi szervezet legtöbb megbetegedését baktériumok, vírusok, illetve egysejtűek okozhatják. A mindennapi életben számtalan mikroorganizmus van jelen körülöttünk, amelyek szervezetünkbe is bejutnak. Az, hogy a fertőzés valóban bekövetkezik-e, a mikroorganizmus természetétől és az emberi test védekezésétől függ. A fertőzés kimenetele többféle lehet. Ha a kórokozónak sikerül elszaporodnia, az a betegség teljes kifejlődéséhez vezet. Kialakulhat egyensúlyi állapot a védekező mechanizmusok és a kórokozó szaporodása között, ekkor idült fertőzésről beszélünk. Ha az immunrendszer győz, akkor a betegség gyógyul, és a szervezet védetté is válhat.

Légiós betegség (legionella-fertőzés) tünetei és kezelése

Mi a légiós betegség?

A légiós betegség kórokozói a Legionella baktériumok , a betegség legsúlyosabb formája pedig a kétoldali tüdőgyulladás: a kórházi felvételt igénylő súlyos tüdőgyulladásoknak a Streptococcus pneumoniae (pneumococcus) mellett ezek a legfontosabb kórokozói. Ugyanez a baktérium okozza a Pontiac lázat is.

Tünetek

A légiós betegség kórokozói a Legionella baktériumok.
A légiós betegség kórokozói a Legionella baktériumok.

A légiós betegség előfordulása és okai

A légiós betegséget a Legionella családba tartozó baktériumok okozzák, azok közül is főleg a Legionella pneumophila 1-7 szerocsoportba tartózók. A kórokozó megél a szabad vizekben, terjedését a légkondicionáló berendezések segítik, de a nem megfelelően kezelt jakuzzi vize is lehet fertőzött. A kórokozó csak inhalálással fertőz, az ivóvíz fogyasztásával nem.
A baktérium a hideg vízben is jelen lehet, kimutatható a nem kellően jól kezelt vezetékes vízben is. Olyan járványok is vannak, amelyeknek kiváltó oka egy-egy meghibásodott hűtőtorony. Fertőzött víz esetén a zuhanyzáskor keletkező párában van jelen a baktérium, ezt inhalálják az emberek tusolás közben. A betegségre hajlamosító tényező az alkoholizmus, a csökkent védekezőképesség.

A légiós betegség diagnózisa

A diagnózis felállításának első lépése a fizikális vizsgálat, a beteg kikérdezése. Gyanúra ad okok, ha a tünetes beteg légkondicionált buszban utazott vagy olyan szálláson lakott, esetleg nem kellően fertőtlenített vizű jakuzziban fürdött. Gyanús az is, ha egy közösségben egyszerre többeknek van tüdőgyulladása.
A tüdőgyulladás gyanúját röntgen igazolhatja. A korai diagnózist a vizelet Legionella-antigén kimutatására szolgáló gyorstesztje biztosíthatja. Ez a teszt Legionella pneumophila 1 esetében -amely a leggyakrabban okozza ezt a betegséget - az első héten pozitív. A diagnózis felállításához a vér szerológiai vizsgálatára is szükség van, ennek során a vérből nézik az ellenanyag-szinteket. A harmadik diagnosztikai lehetőség, hogy a baktériumot légúti mintából - köpetből, hörgőmosó-folyadékból, ha pedig a beteg intubált, akkor a tubuson keresztül nyelt váladékból - mutatják ki. A laborvizsgálatoknál árulkodó jel az is, hogy a fehérvérsejtszám nem kifejezetten magas, a vesefunkciós értékek pedig beszűkülhetnek. Emellett lehetnek májfunkciós eltérések, és jellemzően alacsony a szérum nátrium szintje is.

A légiós betegség tünetei, kórlefolyása

A baktérium kétféle betegséget okoz: az egyik a tüdőgyulladás, a másik a lázból és fejfájásból álló Pontiac-láz, ami jóval ritkábban fordul elő, mint a legionárius betegségnek nevezett tüdőgyulladás.
Utóbbi betegséget magas láz, gyakran hasmenés, nehézlégzés, esetleg tudatzavar is kíséri. A betegek köhögnek is, de kezdetben nem ürítenek köpetet. Az úgynevezett atípusos tüdőgyulladásoknak ez a legsúlyosabb formája, az esetek jó részében kórházi kezelést tesz szükségessé.

A légiós betegség kezelése

Fontos, hogy az orvos korán gyanakodjon a légiós betegségre, mert ha a felismerés és a kezelés késik, nagyon súlyos tüdőgyulladás alakulhat ki. Elengedhetetlen, hogy gyanú esetén a beteg ne csak penicillinszármazékot kapjon, hanem egyéb hatóanyagot is. Jelenleg Legionella ellen a ciprofloxacint tartják a legoptimálisabbnak, de hatékonyak az úgynevezett légúti fluoroquinolok és makrolidek is.
A jelenlegi ajánlások, figyelembe véve, hogy atípusos kórokozó is állhat a tüdőgyulladás hátterében, vagy antibiotikum-kombinációt, vagy légúti quinolon alkalmazását javasolják. A Legionella okozta fertőzés jellemzően olyan súlyos tüdőgyulladást okoz, ami csaknem mindig kórházi kezelést tesz szükségessé.

A légiós betegség megelőzése

Ez esetben a hangsúly nem a személyes megelőzésen van, hanem azon, hogy ahol a betegség fellép, ott ellenőrizni kell a vízrendszert. Emellett azokban a közintézményekben, ahol megbetegedés történt, 60 fok fölé kell melegíteni a vizet, hogy a kórokozó elpusztuljon. Mindenhol fontos, hogy a vízvezeték-rendszer technikailag rendben legyen, karban tartsák és rendszeresen tisztítsák a légkondicionáló berendezéseket.

A kórképet azért hívják légiós betegségnek, mert az Egyesült Államokban a koreai háborúban járt veteránok 1976-os, philadelphiai találkozóján lépett fel először robbanásszerűen, egy légkondicionált szállóban. A betegséget e tömeges tüdőgyulladás észlelésekor fedezték fel. Hűtőtornyokkal összefüggő járványok azóta is rendszeresen jelentkeznek.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Prinz Gyula infektológusnak, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház osztályvezető főorvosának.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +15, +20 °C
Minimum: +4, +11 °C

A felhőátvonulások mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Szórványosan alakul ki zápor. Erős, olykor viharos lesz az északnyugati szél, 15, 20 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön újabb front, de még mindig hidegfronthoz hasonló hatás lesz tapasztalható. Görcsös fejfájás, izomgörcs léphet fel, sokan ingerlékenyek, nyugtalanok lehetnek. Az összetett légköri helyzet több panaszt is okozhat. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: