Légzéskimaradás álmunkban: depresszióhoz vezethet

Azok az emberek, akik apnoétól, azaz alvás közbeni légzés-rendellenességtől szenvednek, gyakran rosszul alszanak és fáradtnak érzik magukat napközben, nem tudnak megfelelően koncentrálni a tevékenységükre.

Az itt felsorolt problémákon kívül azonban lehet, hogy rosszabb is előfordulhat: egy új kutatás szerint az alvási apnoé drámaian megnöveli a depresszió kialakulásának veszélyét.

Az amerikai Járványügyi és Megelőzési Központ (CDC)kutatói szerint egy apnoéban szenvedő férfi esetében kétszer akkora a klinikai depresszió kialakulásának veszélye, mint egy olyannál, aki nem szenved ettől. A helyzet még rosszabb a nők esetében: egy diagnosztizált apnoéban szenvedő nőnél ötször akkora a depresszió kialakulásának kockázata.

Nem beszélve arról, hogy ez a típusú probléma a jelentős mértékben alulbecsültek közé tartozik. Azok, akik horkolnak vagy éjszakánként gyakran ébrednek levegő után kapkodva, gyakran orvoshoz sem jutnak el - írja a health.com.

Ami az alvási apnoé mögött van

Az apnoé és az ezzel kapcsolatos problémák akkor alakulnak ki, amikor valami akadályozza a megfelelő légzést alvás közben. Ezt a rendellenességet számos dolog okozhatja, úgy mint a megduzzadt mandulák, az egyén légútjainak a felépítése vagy jelentős mértékű zsír a légcső körül. Ez utóbbi bizonyítékot jelent arra is, hogy a horkolás szoros kapcsolatban áll a túlsúllyal is.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)