Ezt jelzi, ha beszélünk álmunkban

Az, hogy valaki beszél álmában anélkül, hogy tudna róla, meglehetősen általános dolog. Tanulmányok szerint az emberek körülbelül 66 százalékának vannak álmában beszélős epizódjai valamikor az élete folyamán. Bár a dolog alapvetően ártalmatlan, és nem igényel orvosi kezelést, a partnerünk álmát megzavarhatja, így nem árt tisztában lenni, hogy mi válthatja ki, és mit tehetünk ellene.

A szakemberek nem tudják a pontos okát megmondani annak, hogy az emberek miért beszélnek álmukban. Orvosi tanulmányok szerint a dolog öröklődő lehet, finn és japán kutatások eredményei pedig azt mutatják, hogy az ikreknél gyakori, hogy beszélnek álmukban, és ezzel együtt gyakran alvajárók és rémálmaik is vannak. Egyes kutatások szerint pedig azoknak a felnőtteknek, akik gyakran beszélnek álmukban, nagyobb eséllyel születik olyan gyerekük, aki szintén beszélni fog álmában - írja a Brightside.

Alvajárás: mi okozza, és mi a teendő? Ébernek tűnnek, de a tudatuk alszik. Az alvajárók sétálnak, főznek, de rendkívül ritka esetekben még autót is vezetnek. A szakértők szerint ezért mindenképpen fel kell őket ébreszteni, méghozzá a lehető leggyorsabban. Kattintson a részletekért!

Ezért is beszélhetünk álmunkban

Hogy valaki motyog álmában, az nem ritka, de a túl kevés alvás, illetve az alvásmegvonás gyakran vezethet odáig, hogy álmunkban beszélünk. Sokaknál ez olyankor jelentkezik, amikor extrém módon fáradtak, vagy stresszesek. Ha nem pihenjük ki magunkat, az hatással van az agyunkra, és természetesen az alvásunk minőségére is. A különféle diagnosztizált alvászavarokkal küzdők esetében is gyakori, hogy beszélnek álmukban.

Vannak, akik rendszeresen beszélnek álmukban. Fotó: Getty Images
Vannak, akik rendszeresen beszélnek álmukban. Fotó: Getty Images

Egyes gyógyszerek szedésének mellékhatása is lehet az álmunkban beszélés. Ezek általában olyan gyógyszerek, amelyek valamilyen módon azalvásalatti izomkontrollt befolyásolják. Amikor az izmaink álmunkban megfeszülnek, akkor forgolódhatunk, kapálózhatunk, üthetünk, felülhetünk, felugorhatunk álmunkban - és beszélhetünk is. Emellett kutatások szerint az antidepresszánsok szedésének hatására is beszélni kezdhetünk álmunkban.

Ha nekünk is ilyen problémánk van, tehetünk pár dolgot annak érdekében, hogy csökkentsük az éjszakai beszéd esélyét. Kerüljük a nagy étkezéseket, nehéz ételeket lefekvés előtt, és lehetőség szerint koffeintartalmú ételeket és italokat se fogyasszunk késő délután, illetve este. Ügyeljünk az alváshigiéniára, tehát legyen megfelelő a szoba hőmérséklete, legyen sötét, mindennap próbáljunk meg ugyanabban az időben kelni és feküdni, és lefekvés előtt fél órával már kerüljük a különféle elektronikus eszközök, mint például a tablet, laptop, mobiltelefon és televízió használatát.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +6, +11 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt borult időre van kilátás, elszórtan várható eső. Délután túlnyomóan borult lesz az ég, szórványosan további eső, zápor alakul ki. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 6, 11 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 18 fok között alakul. Késő este 7, 12 fok lesz. Vasárnap kettősfront hat a szervezetre, ezen belül a hidegfrontra jellemző tünetek lehetnek erősebbek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, sokan tapasztalhatnak keringési panaszokat és rosszullétet. Lehangoltság, rosszkev léphet fel, csökken a teljesítőképesség. Fennáll a megfázás veszélye, a szabadtéri programok során réteges öltözet javasolt. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső