Az sem jó, ha túl sokat alszik

Az alváshiány káros következményei közismertek, ám a PLoS ONE című szakfolyóiratban megjelent legfrissebb eredmények szerint a túl sok pihenés hasonló problémákhoz vezethet.

Egy több mint 9 ezer fő bevonásával készült kutatásból kiderült, hogy a napi 6 óránál kevesebbet alvó 50 és 64 év közöttiek memóriája és döntéshozatali képessége gyengébb, ugyanakkor a 65 és 89 év közöttieknél túl sok alvás esetén csekélyebb az agyteljesítmény.

Az alváshiány káros következményei közismertek, ám a című szakfolyóiratban megjelent legfrissebb eredmények szerint a túl sok pihenés hasonló problémákhoz vezethet. Dr. Michelle Miller, a Warwicki Egyetem szakértője kollégáival együtt kimutatta, hogy a szükséges alvásmennyiség, valamint annak a testre és az agyra gyakorolt hatása folyamatosan változik a kor előrehaladtával.

A társszerzőként közreműködő Francesco Cappuccio professzor hozzátette, hogy a megfelelő mennyiségű alvás hozzájárulhat az idő múlásával járó mentális hanyatlás megelőzéséhez.

A túl sok alvás is lehet ártalmas

"Napi 6-8 óra alvás szükséges a fiatal felnőtteknek az optimális agyműködéshez. Ezek az adatok egybeesnek a korábbi vizsgálatunkkal, amely kimutatta, hogy 6-8 óra ideális a testi egyensúlyhoz, valamint csökkenti az elhízás, a a cukorbetegség , a szívbetegség és a stroke kockázatát" - magyarázta Dr. Miller.

Ezúttal fény derült arra, hogy az idősebbeknél még szorosabb összefüggés áll fenn az alvásminőség és a kognitív képességek között. Noha az alváshiány káros hatása nyilvánvaló, a túl sok alvás ártalmasságának oka egyelőre tisztázatlan. Az egyik elmélet szerint a mennyiség a minőség rovására megy, és valószínűbbé teszi a nyugtalan alvást, ami árt a memóriának, zsugorítja az agykapacitást, továbbá fokozott stresszel jár. A belső óra ritmusának megszakítása - például az éjszakai műszak - különösen veszélyes.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +10, +20 °C
Minimum: -2, +6 °C

Erősen felhős lesz az ég, a nap második felétől egyre többfelé lehet eső, zápor. Erős délnyugati szél mellett 10, 20 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön melegfronti hatás érvényesül. Az érzékenyek körében puffadás és egyéb emésztési panaszok jelentkezhetnek, emellett keringési problémák léphetnek fel. Az arra hajlamosak akár intenzív migrént is tapasztalhatnak. Gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: