A rossz alvás meglepő következménye

Fáradtan gyakran előfordulhat, hogy valamilyen egészségtelen étel - például hamburger vagy fánk - után vágyakozunk. Vajon mi lehet ennek az oka?

Egy frissen publikált tanulmány nemcsak azt derítette ki, hogy fáradtan miért kívánjuk jobban a kalóriadús fogásokat, hanem azt is, hogyan állhatunk ellen a kísértésnek.

Döntésünket is befolyásolja az alváshiány

A jelenség hátterében tulajdonképpen a szaglásunk áll, amelyet az alváshiány kétféle módon is befolyásol a szakemberek szerint. A kevésalváshatására az agy élesebben érzékeli az ételek illatát, így könnyebben meg tudja különböztetni őket a nem ételekből származó illatoktól. Emellett viszont romlik a kommunikáció az agy egyéb területeivel, amelyek az ételekkel kapcsolatos jelzéseket érzékelik. Mindezek miatt pedig máshogy hozzuk meg a döntéseket azzal kapcsolatban, hogy mit együnk. "Amikor alváshiányosak vagyunk, ezek az agyi területek nem jutnak elegendő információhoz, ezért felülkompenzálunk azzal, hogy erősebb energiajellel rendelkező ételeket választunk" - magyarázta Thorsten Kahnt, a tanulmány vezető szerzője.

hűtő, étel, éhség, egészségtelen ételen, kevés alvás, alváshiány, kialvatlanság, szaglás, agyműködés
hűtő, étel, éhség, egészségtelen ételen, kevés alvás, alváshiány, kialvatlanság, szaglás, agyműködés

Meglepő eredmények

A szakemberek 29 felnőttet vontak be a kutatásba. Az alanyok 18 és 40 év közöttiek voltak. A résztvevők egyik csoportja normál mennyiséget aludt, majd négy héttel később már csak négy óra alvást engedélyeztek nekik, a másik csoportnál pedig éppen fordított volt a helyzet. Minden éjszaka után kontrollált menüt kaptak reggelire, ebédre és vacsorára, de egy nassolnivalókkal teli büfét is elérhető volt mindenki számára.

A kutatók szerint van rá mód, hogy anélkül alakuljon ki a jóllakottság illúziója, hogy ettünk volna a zsíros ételekből. De ehhez az akaraterőnkre is szükség lesz. A részleteket itt olvashatja el!

A szakemberek azt tapasztalták, hogy a résztvevők az alvásmegvonásos napok után energiadúsabb ételeket, például fánkot, csokis kekszet és csipszet ettek gyakrabban. Az endokannabioid-szintjüket is megmérték, és a kevés alvás után jóval magasabb értékeket kaptak. Az endokannabioidokat a testünk állítja elő, és fontos szerepet játszanak az étkezési viselkedésben, valamint abban, hogyan reagál a szagokra - többet között az ételek illatára is - az agyunk.

Mit tehetünk?

A szakemberek az egyik legfontosabb, hogy amikor csak tudunk, próbáljunk eleget aludni. Emellett pedig az is beválhat, ha egy álmatlan éjszaka után nem megyünk olyan boltok és éttermek közelébe, ahol egészségtelenebb ételeket árulnak. Ha ugyanis nem érezzünk ezeknek az ételeknek az illatát, akkor könnyebben állunk ellen a kísértésnek, és nagyobb eséllyel döntünk majd úgy, hogy inkább valami egészségessel csillapítjuk az éhségünket.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső