A fiatalok ezért alszanak rosszul

Az ólomterheltség hatására romlik a fiatalok alvásminősége, ez pedig befolyásolja kognitív képességeiket is - állapította meg a Michigani Egyetem kutatása.

A tanulmány elkészítésében 395 személy vett részt, akiken az ELEMENT (Early Life Exposure in Mexico to Environmental Toxicants - "Környezeti méreganyagok hatása a mexikói fiatalokra") nevű projekt keretében mintegy 25 éven át végeztek megfigyeléseket.

alvás, alvás minősége, fiatalok, rossz alvás, alvázavarok, ólomterhelés
alvás, alvás minősége, fiatalok, rossz alvás, alvázavarok, ólomterhelés

Meglepő eredmények

A vér ólomszintjét a résztvevők 1-4 éves korától mérték és kiszámolták, hogy milyen mértékben halmozódhatnak fel korai gyerekkorra. 9 és 18 éves koruk között pedig hét napon keresztül megfigyelték alvásuk átlagos hosszát, tagoltságát és azalvásközbeni mozgásukat.

A rossz alvás meglepő következményéről korábbi cikkünkben olvashat!

"Összefüggéseket találtunk a korai gyerekkor során tapasztalt ólomterhelés és az alvás idejének lerövidülése között" - mondta Erica Jansen, a Michigani Egyetem kutatója. "Azok, akik a vér ólomszintjét tekintve a felső 25 százalékba tartoznak, átlagosan 23 perccel kevesebbet alszanak, mint az alsó 25 százalékba tartozók" - tette hozzá. Ráadásul a magasabb halmozott ólomértékek esetében jellemző volt az alvási minta töredezettsége és az alvás közbeni gyakoribb mozgás a 14 évnél fiatalabbak esetében.

Hogy pontosabban megértsék, milyen problémákkal küzdhetnek azok a fiatalok, akik gyerekkorukban magasabb ólomszint hatásainak vannak kitéve, a kutatók további elemzéseket végeznek majd. Céljuk, hogy újabb markerek segítségével analizálják az alvás minőségét és nehézségeit.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: