Ólomtartalmú víz folyik a csapból

Több százezer kanadai háztartásban túl magas a víz ólomtartalma - derült ki egy országos kutatásból.

Az ólomterheltség hatására romlik a fiatalok alvásminősége, ez pedig befolyásolja kognitív képességeiket is - állapította meg a Michigani Egyetem kutatása. Részletek itt!

2014 és 2018 között 11 kanadai nagyvárosban 12 ezer vízmintát vettek. Mint kiderült, ezek egyharmadában meghaladta a kanadai szövetségi ajánlások szerinti egészségügyi határértéket - az 5 ppb-t - a víz ólomtartalma. A minták 18 százaléka pedig meghaladta az amerikai egészségügyi határértéket - a 15 ppb-t - is. A vizsgált városok között volt Montreal, Oakville, Regina és a British Columbia-i Prince Rupert. Vannak olyan területek, ahol a víz ólomszintje olyan magas, mint 2015-ben az amerikai Michigan állambeli Flintben, ahol válsághelyzet alakult ki.

víz, vízivás, csapvíz, vízfogyasztás, ólom, ólomtartalmú víz, ólommérkezés
víz, vízivás, csapvíz, vízfogyasztás, ólom, ólomtartalmú víz, ólommérkezés

A csövek a bűnösök

Kanadában a víz ólomszennyezettségéért elsősorban a régi csőrendszerek felelnek, amelyeken keresztül a háztartásokba jut a víz. Egy 2017-es kormányzati jelentés szerint ez a probléma országszerte félmillió háztartást érint.

Az országos felmérés arra is rámutatott, hogy Kanada-szerte különböző szabványok vannak érvényben az ivóvíz megengedett ólomtartalmát illetően. Kanada egyike a kevés fejlett országnak, amelynek nincs egységes szabványa erre. Ráadásul a lakosságot sem tájékoztatják megfelelően a helyzetről és a veszélyekről.

Az ólommérgezés kapcsolatba hozható a gyermekek alacsonyabb IQ-szintjével, valamint amagas vérnyomásés szívbetegségek kialakulásával.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció