Műtét után így épülhetünk fel gyorsabban

Ha épp valamilyen műtét, sebészi beavatkozás előtt állunk, fontos, hogy tudjuk, mi mindent érdemes majd megtenni annak érdekében, hogy minél gyorsabban gyógyuljunk.

Tartsuk be az orvos utasításait!

Lehet, hogy néha nem tűnik logikusnak vagy éppen nem kényelmes, de nagyon fontos, hogy mindig betartsuk, amit az orvosok mondanak. Ebbe beletartozik az is, hogy nem hagyjuk ki a rendszeres kontrollvizsgálatokat - még akkor sem, ha sokkal jobban érezzük magunkat.

A sebgyógyulás így gyorsítható fel A megfelelő sebkezelés nemcsak támogatja, hanem fel is gyorsítja a gyógyulási folyamatot, amelyet sérülés estén a szervezet automatikusan beindít. Ezáltal a bőr regenerálódása maradéktalanná válhat. Kattintson!

Vigyázzunk sebünkre!

Ellenőrizzük naponta többször, figyeljük, hogy nincsenek-e rajta, körülötte elváltozások! Ne vakarjuk, ne nyúljunk hozzá durván, és a sebkezeléssel, varrattal kapcsolatban is minden esetben tartsuk be az orvos utasítását!

Ügyeljünk a fertőzésveszélyre!

Mindig mossunk kezet, mielőtt sebünkhöz, varratunkhoz érünk. Az utasítások alapján rendszeresen fertőtlenítsük a sebkörnyéket, otthoni lábadozásnál pedig igyekezzük minél sterilebb körülményeket teremteni. Ne használjunk alkoholos terméket sebtisztításra, fertőtlenítésre, hacsak az orvos másképpen nem rendeli!

Igyunk sokat, és táplálkozzunk egészségesen!

Logikusan hangzik, pedig lábadozás alatt sokan nem fordítanak elég gondot az étkezésükre, különösen, ha fájdalmaik vannak. A gyógyuláshoz viszont testünknek folyadékra és energiára van szüksége. Együnk sok zöldséget és gyümölcsöt, és kiemelten figyeljünk a rostbevitelre! Ha sok rostot és folyadékot veszünk magunkhoz, akkor elkerülhetjük, hogy székrekedésünk legyen, amely mozgásszegény időszakokban gyakori, a felépülés alatt pedig csak pluszkellemetlenséget okoz.

Az egészséges táplálkozás és a bőséges folyadékfogyasztás is gyorsítja a sebgyógyulást
Az egészséges táplálkozás és a bőséges folyadékfogyasztás is gyorsítja a sebgyógyulást

Figyeljünk a fájdalomra!

Ha úgy érezzük, hogy fájdalomcsillapításra van szükségünk, kérjünk gyógyszert, mivel a felesleges erőlködés, szenvedés lassíthatja a felépülést. Tájékozódjunk, hogy a lábadozás egyes szakaszaiban milyen fájdalomérzet számít normálisnak, és ha ettől eltérőt tapasztalunk, szóljunk orvosunknak!

Maradjunk aktívak!

Az orvos javaslatot fog tenni rá, hogy mikor kelhetünk fel, illetve naponta mennyit és hogyan mozogjunk. Ezt mindig pontosan tartsuk be, hogy megőrizzük izmaink erejét, illetve ne legyenek vérrögeink vagy székrekedésünk. Nagyon fontos, hogy lábadozás alatt semmiképp se mozogjunk többet az előírtnál.

Forrás: care2.com

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)