Javítanák a sürgősségi ellátást

HáziPatika

Az előző uniós fejlesztési ciklushoz hasonlóan a 2020-ig tartó időszakban is kiemelt figyelmet kap az egészségügy, azon belül is a sürgősségi ellátás javítása: a következő években az egyik legfontosabb feladat a gyermekbaleseti és gyermeksürgősségi osztályok fejlesztése, illetve a budapestiek számára az év minden napján és a nap minden órájában komplex ellátást nyújtó centrumok kialakítása.

A cél a szolgáltatásokhoz való hozzáférés javítása

A sürgősségi ellátás fejlesztése több infrastrukturális fejlesztést is támogató uniós felhívás keretében, jellemzően választható tevékenységként jelent meg az előző fejlesztési ciklusban, de volt olyan pályázat is, amely új sürgősségi osztály kialakítására, meglévő fejlesztésére biztosított támogatást. A cél minden esetben a szolgáltatásokhoz való hozzáférés javítása, a folyamatos ellátást biztosító sürgősségi osztályok kialakítása, illetve a szolgáltatások és a munkafeltételek minőségének javítása volt, közölte a Magyar Időkkel az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

A kórházak az elnyert támogatásokból korszerűsíthették meglévő épületeiket vagy akár újat is építhettek, helikopter-leszállóhelyet alakíthattak ki, eszközöket, műszereket vásárolhattak vagy integrált diszpécserszolgálatot hozhattak létre. Az Emmi tájékoztatása szerint 26 konvergenciarégiós kórház összesen nagyságrendileg 13 milliárd forint támogatást nyert el.

Előtérben a gyermeksürgősségi és -baleseti ellátás

A sürgősségi ellátást célzó fejlesztések a 2014-­2020-as uniós fejlesztési ciklusban tervezett ágazati fejlesztések között is szerepelnek, ezen belül egy önálló, 14 milliárd forintos keretösszegű konstrukció kifejezetten a gyermeksürgősségi, illetve -baleseti ellátás fejlesztését szolgálja. A projektre a Heim Pál Gyermekkórházzal, a Debreceni, a Pécsi, valamint a Szegedi Tudományegyetemmel, illetve a győri és a miskolci kórházakkal konzorcium alakult az Állami Egészségügyi Ellátóközpont (ÁEEK) vezetésével.

Javítanák a sürgősségi ellátást
Kiemelt figyelmet kap a sürgősségi ellátás javítása

A Heim Pál Gyermekkórházban egy országos, legmagasabb progresszivitási szintű gyermekbaleseti és gyermeksürgősségi ellátóközpont jön létre a kiemelt projekt részeként , az öt vidéki helyszínen pedig alcentrumokat, gyermekbaleseti és gyermeksürgősségi osztályokat alakítanak ki. Ezzel párhuzamosan egységes szakmai elvekre épülő, kiemelten magas szintű országos gyermekgyógyászati, baleseti és sürgősségi ellátóhálózatot hoznak létre.

Több száz milliárdos fejlesztés valósulna meg

Fontos célkitűzés, hogy a fővárosban és Pest megyében élők egészségügyi szakellátását is érdemben javítsák. "Az elmúlt években több mint 500 milliárd forintos fejlesztést hajtottunk végre a konvergencia­régiókban, most a fővárosi és a Pest megyei ellátórendszer következik" - idézi a lap a szaktárcát. 2017 és 2026 között várhatóan 700 milliárdos fejlesztést valósítanak meg a fővárosban és a Közép-Magyarország régióban, melynek során három centrumkórház jön létre Budapesten és további összesen 25 társkórházban, illetve első körben 7 önálló szakrendelőben valósul meg fejlesztés.

A fővárosi egészségügyi ellátási rendszer átalakítása során komplex, sokszakmás, sürgősségi ellátásra is alkalmas centrumokat hoznának létre, amelyek lehetőség szerint egy telephelyen működnek az év minden napján, minden szakmában. A fejlesztés során kiemelt szempont a sürgősségi esetek hatékonyabb ellátása.


Korábban már született olyan döntés, amely a Budapesten és az agglomerációban élők sürgősségi ellátásának javítását szolgálta: ilyen volt a fővárosi akut sebészeti ügyeleti rendszer átalakítása. A 2015 októberében született döntés értelmében a vidéki kórházakhoz hasonlóan minden sebészeti osztálynak folyamatos ellátást kell biztosítania, míg 2016. április 1-jétől az általános és a hasi sebészeti ügyeleti rendszer alakult át úgy, hogy a betegek Budapesten valamennyi sebészeti ellátásra alkalmas intézményben a nap 24 órájában megkapják a szükséges ellátást.

Értékelje a cikket!

Hogy érzed magad? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapotod?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzed most magad fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzed magad?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Influenzatérkép

január 06. - január 12.
Influenzás tünetekkel
orvoshoz fordulók száma:
9 500
  • 0-14 évesek
  • 15-34 évesek
  • 35-59 évesek
  • 60 év felettiek

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-5, 0 °C

Hazánkban pénteken délelőtt országszerte borult, párás marad az idő.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag