Ismét megműtik az összenőtt ikreket

A Cselekvés Alapítvány magyar orvoscsapata által szétválasztott bangladesi ikerpár másik tagja, a korábban szövődményekkel küszködő Rukaya is elhagyhatta az intenzív osztályt, így már testvérével, Rabeyával és szüleikkel együtt lakik a kifejezetten nekik kialakított kórházi szobában.

Az "Operation Freedom" névre keresztelt szétválasztó műtétsorozat jelenleg a negyedik szakasznál tart, amely koponyarekonstrukciós műtétekből és az ikrek rehabilitációjából áll. Az első rekonstrukciós beavatkozás szeptember 11-én történt, a következő pedig néhány héten belül várható. A két gyermek, különösen Rukaya állapotának és rehabilitálhatóságának felmérésére a magyar orvosok - dr. Csókay András, a végső szétválasztást vezető idegsebész és dr. Pataki Gergely, a műtétsorozat koordinátora, a plasztikai sebészeti csapat vezetője - ismét Bangladesbe utaznak - olvasható a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány oldalán.

sziámi ikrek, fejüknél összenőtt ikerpár, szétválasztott ikerpár, műtétsorozat
sziámi ikrek, fejüknél összenőtt ikerpár, szétválasztott ikerpár, műtétsorozat

Sorozatos orvosi bravúr

A Cselekvés Alapítvány magyar orvoscsapatát 2017-ben kérték fel az akkor másfél éves Rabeya és Rukaya szétválasztására. A teljes egészében magyar tervezésű és kivitelezésű szétválasztó műtétsorozat első fázisában a közös agyi fő szállítóér-szakaszt választották szét. A második fázisban a speciális szövettágító implantátumokat ültették be.

Mi vár a szétválasztott sziámi ikrekre? A választ korábbi cikkünkben találja!

Az augusztus eleji végső szétválasztás volt a műtétsorozat harmadik fázisa. A fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikreket 33 órás maratoni műtéttel választotta szét a Cselekvés Alapítvány magyar orvoscsapata augusztus 1-jén és 2-án. Az egyik hároméves gyermek, Rabeya már az operáció utáni ötödik napon magához tért. Azóta fejlődik, beszél és játszik, így ő már korábban elhagyhatta az intenzív osztályt. Rukayánál azonban a végső szétválasztó műtét utáni 33. napon súlyos agyi bevérzés lépett fel. Ennek oka a korábban eredményesen kezelt fertőzéses szövődmények visszatérése volt, amely miatt véralvadási zavar alakult ki. Ezért az addig folyamatosan javuló állapotú, a tudathatárt elérő gyermeknél jelentős állapotromlást észleltek. Végtagjait azonban jelenleg is képes mozgatni és a szemét is kinyitja.

Mi lesz a következő lépés?

A jelenleg zajló negyedik fázisba a rehabilitáció, illetve a plasztikai és idegsebészeti szakterülethez tartozó koponyarekonstrukciós műtétek tartoznak. A lépések egyébként külön-külön is tudományos jelentőséggel bírnak, ugyanis több orvos-szakmai területen is új kezelési lehetőségek előtt nyitják meg az utat.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció