Ismét megműtik az összenőtt ikreket

A Cselekvés Alapítvány magyar orvoscsapata által szétválasztott bangladesi ikerpár másik tagja, a korábban szövődményekkel küszködő Rukaya is elhagyhatta az intenzív osztályt, így már testvérével, Rabeyával és szüleikkel együtt lakik a kifejezetten nekik kialakított kórházi szobában.

Az "Operation Freedom" névre keresztelt szétválasztó műtétsorozat jelenleg a negyedik szakasznál tart, amely koponyarekonstrukciós műtétekből és az ikrek rehabilitációjából áll. Az első rekonstrukciós beavatkozás szeptember 11-én történt, a következő pedig néhány héten belül várható. A két gyermek, különösen Rukaya állapotának és rehabilitálhatóságának felmérésére a magyar orvosok - dr. Csókay András, a végső szétválasztást vezető idegsebész és dr. Pataki Gergely, a műtétsorozat koordinátora, a plasztikai sebészeti csapat vezetője - ismét Bangladesbe utaznak - olvasható a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány oldalán .

sziámi ikrek, fejüknél összenőtt ikerpár, szétválasztott ikerpár, műtétsorozat
Már Rukaya is elhagyhatta az intenzív osztályt. Fotó: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány

Sorozatos orvosi bravúr

A Cselekvés Alapítvány magyar orvoscsapatát 2017-ben kérték fel az akkor másfél éves Rabeya és Rukaya szétválasztására. A teljes egészében magyar tervezésű és kivitelezésű szétválasztó műtétsorozat első fázisában a közös agyi fő szállítóér-szakaszt választották szét. A második fázisban a speciális szövettágító implantátumokat ültették be.

Mi vár a szétválasztott sziámi ikrekre? A választ korábbi cikkünkben találja!

Az augusztus eleji végső szétválasztás volt a műtétsorozat harmadik fázisa. A fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikreket 33 órás maratoni műtéttel választotta szét a Cselekvés Alapítvány magyar orvoscsapata augusztus 1-jén és 2-án. Az egyik hároméves gyermek, Rabeya már az operáció utáni ötödik napon magához tért. Azóta fejlődik, beszél és játszik, így ő már korábban elhagyhatta az intenzív osztályt. Rukayánál azonban a végső szétválasztó műtét utáni 33. napon súlyos agyi bevérzés lépett fel. Ennek oka a korábban eredményesen kezelt fertőzéses szövődmények visszatérése volt, amely miatt véralvadási zavar alakult ki. Ezért az addig folyamatosan javuló állapotú, a tudathatárt elérő gyermeknél jelentős állapotromlást észleltek. Végtagjait azonban jelenleg is képes mozgatni és a szemét is kinyitja.

Mi lesz a következő lépés?

A jelenleg zajló negyedik fázisba a rehabilitáció, illetve a plasztikai és idegsebészeti szakterülethez tartozó koponyarekonstrukciós műtétek tartoznak. A lépések egyébként külön-külön is tudományos jelentőséggel bírnak, ugyanis több orvos-szakmai területen is új kezelési lehetőségek előtt nyitják meg az utat.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Utca emberét kérdeztük, tudja-e mi az anafilaxiás sokk

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +14 °C

Az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett többórás napsütés várható, és többfelé kell záporok, zivatarok kialakulására számítani, amelyeket felhőszakadás, jégeső is kísérhet. A déli, délkeleti irányú szél csak néhol élénkül meg, zivatarok környezetében azonban viharos lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 29 fok között alakul. Késő estére általában 15 és 21 fok közé hűl le a levegő. Időjárási frontok napközben nem okoznak kellemetlenséget.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra