Az orvosok négyötöde kiáll a MOK mellett

Habár a kötelező kamarai tagság megszűnt, mégis a hazai orvosok zöme megerősítette tagságát a Magyar Orvosi Kamaránál (MOK).

Az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) nyilvántartása szerint 33 579 orvos, 7210 fogorvos és 1729 klinikai végzettségű szakember rendelkezik jelenleg működési engedéllyel az országban, tehát összesen mintegy 42 és fél ezren – közölte Facebook-oldalán pénteken a Magyar Orvosi Kamara. Ennek tükrében igazán beszédes adat, hogy több mint 34 ezer orvos megerősítette kamara tagságát a MOK-nál, azaz a teljes hazai orvostársadalom 80 százaléka. „Igyekszünk tagjaink bizalmát azzal meghálálni, hogy egy – az eddiginél is – hatékonyabban működő, valós igényeken alapuló szolgáltatásokat nyújtó, könnyen elérhető, effektív felépítésű szervezetként újuljunk meg” – olvasható a kamara posztjában.

Mint azt korábban megírtuk, a kormány február végén törölte el az orvosok kötelező kamarai tagságát, így az önkéntes alapúvá vált. Emellett a többi között az etikai eljárások lefolytatását is elvette a MOK-tól, átadva azt az Egészségügyi Tudományos Tanácsnak. Ez utóbbi az egészségügyért felelős miniszter javaslattevő, véleményező és tanácsadó testülete.

A kormány lépésének előzménye, hogy a MOK a magyar orvosok együttműködésével február elejétől nyomásgyakorló akciót indított. A nyomásgyakorlás célja, hogy érdemi párbeszédet lehessen általa kiharcolni a kormánnyal az egészségügyi szakdolgozók bérezésének javítása, a háziorvosi és fogorvosi ellátás erősítése, valamint a szakellátásban dolgozók munkafeltételei javítása érdekében.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Tévhitek az egészségbiztosításról

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +9 °C

Túlnyomóan napos idő várható fátyolfelhőkkel, az ország északkeleti harmadán gomolyfelhőkkel is. Csapadék nem lesz, és a szél is gyenge marad. A legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 27 fok között alakul, nyugaton lesz a melegebb, keleten a hűvösebb idő. Hidegfront érkezett, de jelentős időjárásváltozást nem hozott.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra