Eldőlt, megnyírták az orvosi kamara jogait

Megszünteti az orvosok kötelező kamarai tagságát az a törvény, amelyet kedden, a kormány kezdeményezésére 122 igen szavazattal 31 ellenvoks mellett, tartózkodás nélkül fogadtak el.

A belügyminiszter által hétfőn beterjesztett, és kivételes eljárásban kedden elfogadott jogszabály kimondja, hogy a Magyar Orvosi Kamarában (MOK) meglévő tagság nélkül is végezhető egészségügyi tevékenység. A kamarai tagságot önkéntesen és bármikor meg lehet szüntetni.

stresszes középkorú orvos
Megszüntették az orvosok kötelező kamarai tagságát. Fotó: Getty Images

Mutatjuk, mi változik

A jogszabály szerint a folyamatban lévő és jövőbeli etikai eljárásokat az Egészségügyi Tudományos Tanácshoz helyezik át. Az új etikai kódexet is ez a szervezet alkotja majd meg, és az egészségügyért felelős miniszter hagyja majd jóvá. A kamarának a jövőben csak véleményezési joga lesz az etikai kódex felett.

A jogszabály a kihirdetését követő napon lép hatályba. A változtatás értelmében az orvosok a hatályba lépést követő harmincadik napig nyilatkozhatnak, megtartják-e kamarai tagságukat. Aki nem tesz nyilatkozatot, annak tagsága a törvény erejénél fogva megszűnik. A továbbképzések minősítésében és véleményezésében az egészségügyért és a felsőoktatásért felelős miniszter által kijelölt szerv jár majd el. A MOK pedig csak a tagjai felett formálhat véleményt a vezetői kinevezésekről.

Meglepő, és egyben elszomorító posztot tett közzé nemrég egy magyar háziorvos. A szakember szerint eljött az ideje, hogy mindannyian nagyon komolyan vegyük az egészséges életmódot, mert ha megbetegszünk, nem lesz, aki segítsen.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Tévhitek az egészségbiztosításról

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22 °C
Minimum: +10 °C

A napos időt fátyol- és gomolyfelhők zavarják meg, csapadék nem várható. Az északi szél estig még többfelé megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 20 és 24 fok között alakul. Késő estére 9 és 16 fok közé hűl le a levegő. Hidegfront érkezett, de jelentős időjárásváltozást nem hozott.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra