A nők térde ennyivel sérülékenyebb

A térd egy összetett, nagy terhelésnek kitett ízület, amely könnyen megsérülhet. Lássuk, melyek a leggyakoribb térdsérülések, és hogy miként lehet kezelni ezeket!

A keresztszalagok sérülését sokszor húzódásnak nevezik, ebben az esetben ugyanis az elülső keresztszalag nyúlik meg vagy szakad el - többnyire egy gyors csavaró mozdulat következményeként. Ez gyakran úgy történik, hogy a lábfej az egyik irányban rögzített, míg a térd a másik irányba elfordul. A hátsó keresztszalag jobbára közvetlen behatás miatt szokott megsérülni, például rúgástól vagy egy labda erős becsapódásától.

Milyen szövődményei lehetnek a kezeletlen térdsérüléseknek? Részletek itt.

A keresztszalag sérülése nem feltétlenül jár erős fájdalommal, sokszor csupán egy pattanó hang figyelmeztet, hogy valami baj történt. A legfőbb tünetet azonban nem lehet figyelmen kívül hagyni, hiszen az érintett nem tud stabilan a lábára állni. Csupán alapos orvosi vizsgálat tudja eldönteni (szükség esetén MRI segítségével), hogy húzódásról, esetleg teljes vagy részleges szakadásról van-e szó.

A futballozó nőknek nyolcszor nagyobb az esélyük az elülső keresztszalag-sérülésre
A futballozó nőknek nyolcszor nagyobb az esélyük az elülső keresztszalag-sérülésre

A térdízületi porc (meniscus) szakadása ritkább jelenség, amely többnyire akkor történik, amikor a térd elcsavarodik mozgás közben. Mivel az idősödéssel egyre gyengül a porc, ez akár egy hétköznapi tevékenység során is megtörténhet. A tünetek a sérülés súlyosságától függőek: enyhe esetben csak egyenesítéskor fáj a térd, míg súlyos esetben - ha például leszakad a porc, esetleg már csupán egy porcszál tartja - komolyfájdalomjelentkezik. Fontos tudni, hogy az orvosi vizsgálatig a sérült térdet nem szabad terhelni!

Jó, ha tudjuk a térdsérülésekről, hogy...

  • a legtöbb térdsérülés 15 és 24 éves kor között következik be, az idősek viszont többször szenvednek térdsérülést, mint a középkorúak;
  • a térdet közvetlenül érő ütés vagy rúgás komoly sérülést okozhat, ezért ezzel mindenképpen orvoshoz kell fordulni;
  • leggyakrabban sport közben következik be a baleset, az esetek több mint felében a középiskolai évek alatt; ezen kívül a lépcsők, a rámpák, a talaj egyenetlenségei a sérülések legfőbb okozói;
  • kosárlabdázó vagy futballozó nőknek nyolcszor nagyobb az esélyük az elülső keresztszalag-sérülésre, mint a férfiaknak; a sérülés jelentősen növeli a későbbi ízületi gyulladás rizikóját;
  • az esések következtében bekövetkező sérülések jellemző tünetei a fájdalom, a duzzanat, a terhelésre jelentkező nehézség.

Nem minden esetben szükséges műtét

"Bizonyos térdsérülések egyszerű módszerekkel is jól kezelhetőek, amilyen a rögzítés, a jegelés, a fájdalomcsillapítás. Más esetekben szükséges lehet a sebészi beavatkozás is" - mutatott rá dr. Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos. "Ha nem szükséges a műtét, első lépésként hatékony megoldást jelenthet az orvosi kollagéninjekció, amely jelentősen javítja az ízület mozgathatóságát. Az eljárás nagy előnye, hogy nincs ismert mellékhatása, és szinte fájdalommentes, bárki által jól tolerálható. Ha a sérülés kicsi, a fájdalom és egyéb tünetek elmúltával erősítő gyakorlatokat szoktunk javasolni. A porc sérülése után végzendő gyakorlatokat feltétlenül orvos vagy gyógytornász irányítása mellett kell betanulni és végezni, mert a helytelenül végzett mozgás károkat is okozhat! Ha a szakadás kiterjedtebb, artroszkópiával állapítható meg a sérülés nagysága és állítható helyre a szakadás. A megfelelő mozgásterápia azonban egyik esetben sem kerülhető el, hiszen csak ezzel állítható vissza a stabilitás, az erő és a mobilitás, sportolók esetében pedig a teljes értékű edzésmunka" - mondta el a szakember.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +14, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, záporok és zivatarok is kialakulhatnak szórványosan. Élénk, erős lökésekkel kísért északi szél mellett 25, 33 fokot mérhetünk a legmelegebb órákban. Vasárnap kezdetben még hidegfronti hatás várható, majd a front mögött is jelentkezhetnek görcsös panaszok, többek között hasi görcsök is. A fejfájás egész nap jellemző lehet, a szeles tájakon pedig erősebben jelentkezhetnek a tünetek. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)