Hosszú COVID: megdöbbentően sok gyereket érint

Az orvosok szerint jelentősen aluldiagnosztizált kórképnek minősül a hosszú COVID, vagyis jóval több embert érint, mint amennyiről a kórházi feljegyzések alapján tudunk. Ráadásul a gyerekek között is nagyon sokan küzdenek több hónapig az elhúzódó panaszokkal.

A koronavírus-fertőzés vagy többszervi gyulladás miatt kórházban kezelt gyermekek csaknem 30 százalékánál kialakul a hosszú COVID, vagy a megfertőződésük diagnosztizálása után még akár hónapokig is küzdenek egyes maradványtünetekkel – állapította meg egy új tanulmány, amelynek eredményeiről a CNN is beszámolt. A tudományos munkába 358 gyermeket vontak be, akiket 2020 májusa és 2021 májusa között ápoltak, összesen 25 gyermekkórházban.

hosszú COVID, gyerekek, COVID-19, koronavírus, koronavírus-fertőzés
Az orvosok szerint jelentősen aluldiagnosztizált kórképnek minősül a hosszú COVID. Fotó: Getty Images

Az igazoltan fertőzött gyerekek körében a leggyakoribb, tartósan fennálló panaszok közé tartozik a fáradtság, a légszomj, az elhúzódó köhögés, a fejfájás, az izomfájdalom és a láz is. A többszervi gyulladással kezelt kiskorú páciensek pedig leginkább hosszan tartó fáradékonyságra, aluszékonyságra és koncentrációs zavarra panaszkodtak.

A többszervi gyulladás egy ritka betegség, amely ugyan nem kizárólag a koronavírus-fertőzés kapcsán alakulhat ki, a gyerekek körében igen gyakran a COVID-19-hez köthetően üti fel a fejét. Azt még nem sikerült kideríteni, hogy pontosan mi okozza, az viszont ismert, hogy az állapot jellemzően néhány héttel a megfertőződés után jelentkezik, és súlyos belsőszervi gyulladásokat okozhat. Érintheti például a vesét, az agyat, a tüdőt és a szívet is, így bizonyos esetekben akár életveszélyes állapotot is előidézhet.

Az összes gyerek tizedét is érintheti

A koronavírus-járvány kezdete óta csak az Egyesült Államokban már több mint 14 millió gyerek fertőződött meg igazoltan az új típusú koronavírussal, és mintegy 8800 gyereknél állapítottak meg többszervi gyulladást. Egyes tanulmányok új becsülték, hogy a COVID-19-cel diagnosztizált összes – tehát nem csak a kórházban kezelt – gyerek 2-10 százalékánál alakul ki a hosszú COVID.

A többszervi gyulladással küzdők körében egyébként nagyobb arányban volt szükség intenzív ellátásra. Az elhízott és asztmás, többszervi gyulladással diagnosztizált gyerekek pedig nagyobb eséllyel tapasztalták meg a hónapokig elhúzódó tüneteket.

A legkisebbeket is sújthatja a hosszú COVID.

Az oltásokkal megelőzhető lenne?

A kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy a vizsgálati időszak megelőzi a delta és az omikron vírusvariánsok berobbanását, tehát elképzelhető, hogy a hosszú COVID-dal érintett kiskorúak aránya azóta sokat emelkedett. A kutatás emellett még azelőtt lezajlott, hogy a gyermekek jogosulttá váltak volna a koronavírus elleni védőoltásra, szóval arról sincs egyelőre adat, hogy az immunizálás mennyire befolyásolta az elhúzódó panaszok gyakoriságát. Mindenesetre a tanulmány társszerzője, Dr. Adrienne Randolph gyermekgyógyász úgy véli, hogy az oltásokkal jó eséllyel megelőzhető a hosszú COVID. Rámutatott ugyanakkor arra is, hogy a gyermekek körében még mindig igen alacsony az átoltottság.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a
Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +19, +25 °C
Minimum: +4, +11 °C

A reggeli ködfoltok feloszlása után változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Mérsékelt marad szél, 19, 25 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Csütörtökön tovább tart a frontmentes idő. A nagy napi hőingás vérnyomás-ingadozást válthat ki, emellett a migrénhajlam fokozódására is készülni kell. A kopásos ízületi bántalmak a hajnali órákban lehetnek a legintenzívebbek. A fokozottan érzékenyek tartós tünetekre számítsanak. Érdemes megnézni a meteogyógyász alábbi napi tanácsait is! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: